Japansk kaffekask

Kaffekask - i Japan! Kors i taket!  Foto: Family Mart

Kaffekask - i Japan! Kors i taket!

Foto: Family Mart

Den svenska traditionen att dricka kaffekask (eller kaffegök som drycken också kallas), där man blandar kaffe med brännvin eller konjak, har av någon anledning dykt upp i Japan. Närmare bestämt nere på Okinawa. Där tillverkas det utmärkta risbrännvinet Awamori sedan någon gång på 1400-talet efter att tekniken importerats från Thailand. Man använder fortfarande thailändskt ris som råvara.

Döm alltså om vår förvåning när vi får höra att Family Mart, en av landets större närbutikskedjor, nu säljer en färdigförpackad kaffegrogg i sina butiker nere på Okinawa. Den heter helt enkelt Awamori Coffee och förpackas mycket snarlikt deras övriga kaffeprodukter. Drycken håller 12% alkoholhalt och 3 dl kostar ungefär en svensk tjuga.

Vi har nu beställt en sändning med denna intressanta nykomling på den enorma japanska dryckesmarknaden och återkommer med en uppdatering till detta inlägg när vi fått smaka det hela. Enligt informationen från Family Mart ska produkten enbart innehålla sprit och svart kaffe - mycket intressant.