Vårt team

Detta lilla team har sammanlagt verkat i Japan i mer än 100 år och gått på krogen här i landet minst 20,000 gånger. Och vi har gått på allt mellan det vi i Sverige skulle kalla "korvkiosk" till de trestjärniga Michelin-krogarna som Tokyo nu nästan väller över av. Oavsett om det är A-, B- eller C-klass på priser och miljö, så kompromissar vi aldrig med smakerna och totalupplevelsen.

 

Dag Klingstedt

Dag har bott och arbetat i Japan under större delen av tiden från augusti 1982 och framåt. Han tillhör med andra ord den svenska veteranklubben i landet.

Under en stor del av denna tid har hans arbete handlat om kommunikation i form av skrivande (både press och reklam), ritande och föreläsande. Även en hel del säljande och konsultande samt en period i början av 90-talet som UD-tjänsteman på Svenska Ambassaden i Tokyo. 

Vad som dock varit konstant under alla dessa år, oavsett arbetets innehåll, har varit en närmast total integrering i det japanska samhället med dess kultur och dess sedvänjor, där en av de viktigaste ingredienserna har varit den för japaner så extremt viktiga maten och drycken.

Japaner kan inte göra affärer utan att äta och dricka tillsammans. Så är det bara. De är kanske planetens värsta gourméer - och dessutom ofta gourmander - och det har givetvis smittat av sig på Dag, som nu försöker komma ned i vikt efter att ha gått upp 32 kg sedan han anlände till den uppåtgående vågnålens land. Låt oss säga att han ätit sig nöjd och glad i princip alla de nästan 11,000 dagar han tillbringat i Japan.

Denna viktökning, till stor del orsakad av snart räknat 8,000 krogbesök, kan nu så att säga komma dig till del, genom att du nu kan utnyttja Dags unika kompetens; det är få andra utlänningar i Japan som har samma krogkunnande bokstavligt talat under bältet!


Rieko Mise

rieko_portrait.jpg

Rieko är född i Osaka och uppväxt i Nara län. Hon har bott i Tokyo sedan 1985 förutom de sammanlagt 13 år hon tillbringat i Stockholm. 

Rieko är från början modeillustratör. Hon är dock inte främmande för något kreativt arbete. Idag sysselsätter hon sig som kock, fotograf, illustratör, kolumnist och blomsterarrangör (ikebana). Ett par dagar i veckan jobbar hon i köket på en restaurang i Tokyos populära Ebisu-distrikt, och med egna bolaget SPISEN arbetar hon med catering, där Svenska Ambassaden är en av huvudkunderna. Under Sverige-tidens sista år stod hon i köket på Blue Light Yokohama, en av Stockholms populäraste och mest genuina  Japan-krogar.

Riekos matintresse ligger i generna. Både hennes mamma och bror arbetar i restaurangbranschen. Eller, mamman arbetade, ska vi säga. Hon tog sig friheten att börja kalla sig pensionär härom månaden, då hon tyckte att det kunde räcka med att jobba på krogen sex dagar i veckan nu när hon fyllt 83.

Man brukar tala om perfekt gehör när en musikalisk människa kan återge eller återspela en ton exakt som den sjöngs eller spelades. Rieko gör samma sak, fast med smaklökarna. Hon har en otrolig talang för att kunna smaka av och analysera en maträtt och mycket exakt komma fram till vad den innehåller och hur den är tillagad, för att sedan rekreera den hemma i köket.

Som matkunnig japanska är hon också en baddare på råvaror. Vill du ha en sojasås som slår Kikkomans med hästlängder, eller någon annan ingrediens i det japanska köket, så är det henne du ska fråga till råds.


Akihito Mochizuki

Akihito är född och uppvuxen i Yamanashi län, den plats i Japan som framställer det mesta av landets viner. Det är också känt för bland annat sitt fina hästkött. 

Efter studier vid anrika Waseda University i Tokyo har Akihito jobbat dels i finansvärlden och dels som konsult i framför allt internutbildning på större företag som t ex Toyota och Panasonic. Han är en obotlig gourmand som har ätit sig igenom en mycket stor del av Japans toppkrogar. På grund av hans enormt breda och djupa kunskaper om inte bara mat och dryck utan även allt möjligt annat, t ex klassisk musik, har han på senare år fått smeknamnet Mochipedia.

Akihito är mannen man kan släppa ned på gatan nästan var som helst i detta land, och han kan genast visa dig vägen till närmaste krog av god klass. Vi är tacksamma att få kunna utnyttja denna levande databas.