Japan Gourmet Guide är precis vad det låter som. Vi guidar dig och din grupp till de godaste, mest personliga och minnesvärda krogarna och barerna i Japan. Allt från trestjärniga Michelin-krogar till "hålet i väggen" - det gemensamma är oförglömliga intryck: smak, hantverk, kultur och skådespel.

Det blir en upplevelse du svårligen kan få på något annat vis - vi fixar stolar på "omöjliga" krogar och hittar de små fyndkrogarna ingen annan hittar. Vi kan språket och geografin och vi har en krogdatabas som finslipats under 37 års tid.

VI PRODUCERAR ÄVEN MARKNADSRAPPORTER OCH INFORMERAR OM NYA SPÄNNANDE JAPANSKA PRODUKTER FÖR VÅRA AFFÄRSKUNDER. VI PRODUCERAr ELLER KOORDINERAr också REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN ASIEN FÖR PRINT, WEB ELLER VIDEO.


VARFÖR BEHÖVS EN GOURMETGUIDE I JAPAN?

meny_ramen.jpg

Det enkla svaret på den frågan är att japaner läser, skriver och talar japanska men ytterst sällan andra språk. Kartor, vägskyltar, krogskyltar och menyer är oftast försedda med japanska tecken och inga andra. Restaurangpersonalen talar oftast inget annat än japanska.

Restaurangguider finns idag till viss del på engelska på nätet, men vilka är verkligen att rekommendera? Och var hittar du krogarna som bara de lokala finkännarna hittar till?

Läs mera här om hur problematiskt det kan vara att vara nyanländ gourmet i Japan.


Vad gör vi?

Är du kock eller restauratör som vill hitta nya smaker eller krogmodeller? Jobbar du affärsmässigt med Japan och har manskap eller kunder här på besök och vill bjuda på något riktigt minnesvärt? Eller har du månne din make eller maka med dig till Japan och vill ge honom eller henne en afton man aldrig glömmer? Vi kan hjälpa till att hitta den oförglömliga kulinariska upplevelsen oavsett om du är här i jobbet eller som privatperson.

Baserat på era önskemål gör vi all nödvändig efterforskning och bokar allt som behöver bokas inför dagen/kvällen ifråga.

Vi möts på ert hotell och lotsar er sedan runt på lunch och middag allt efter de önskemål ni har.


Hur går det till?

Ni skickar ett mail till oss där ni berättar om era reseplaner och om vilken typ av krogar ni vill besöka - vi ringer gärna upp er för ett samtal om det passar er bäst.

Ni kan antingen välja bland våra färdiga teman (se nedan) , eller så diskuterar vi oss fram till ett skräddarsytt paket utifrån era specifika önskemål, inklusive eventuella allergier och andra viktiga faktorer.

Vi tar för närvarande bara hand om två grupper per vecka. Helst max sex personer per grupp.

Vi har inget emot större grupper i sig , men många trevliga ställen är så små och/eller populära att vi inte får bord eller ens kommer in i lokalen om vi är för många.


TEMAN OCH PRISER

Hålet i väggen

Några av de läckraste maträtterna står att finna på de minsta och billigaste krogarna i de smalaste gränderna i de japanska storstäderna. Du får kanske stå ut med påver inredning och ofta också enbart ståplats vid en trång bardisk, men du får istället stor matglädje och en rejält hög stämning - en djupkulturell upplevelse utlovas. Här finns det massor av delikatesser som både kan vara klassiska verk av åldrande artister och nyskapande kreationer av talangrika killar och tjejer som knappt gått ut skolan. Du äter och dricker dig mätt och nöjd för några hundra kronor per person. Valfritt antal ställen inom tidsramen. Garanterat inga menyer på engelska.

Pris per grupp: 30,000 yen per kväll för 1-2 personer. För större grupper än två kostar det 9,000 yen per ytterligare person.

Standardkrogarna med guldkant

Här hittar vi de krogar som den japanske läckergommen oftast går till. Gourmet-kvalitet till mycket rimliga priser. Inga problem att äta och dricka för under en svensk tusenlapp. Många av dessa återfinns i Guide Michelins Bib Gourmand-förteckning, medan andra är nästan helt okända för alla utom stamkunderna. 

Pris: Vi skickar offert efter samtal om upplägg med gästen.

Stjärnbeströdda Japan

För dig som vill se varför Europas stjärnkockar åker till Japan för att lära sig saker. Här pratar vi både om de många stjärnbeströdda krogarna som hela världens krögare och gourméer vallfärdar till och om de mycket hemliga etablissemang dit man inte kommer in utan personlig introduktion av en välrenommerad stamkund.

Dessa krogar kan kräva förbokning två-tre månader i förväg, personligt besök för bokning, förbetalning av del av menyns kostnad samt avbokningsavgift om man avbokar efter ett visst antal dagar före bokningsdagen.

Pris: Vi skickar offert efter samtal om upplägg med gästen.

A la carte

Du kan givetvis fritt välja ur dessa tre teman eller välja fritt från andra alternativ. Exempelvis är det intressant för vissa av våra kunder att studera japanska snabbmatskoncept (inklusive hämtmat), barkoncept eller att hitta nya råvaror.

Pris: Vi skickar offert efter samtal om upplägg med gästen.

Kunden betalar alla krog/barnotor. Vi anpassar givetvis våra rekommendationer till er budget.

När det handlar om allt utanför de riktiga stjärnbeströdda guldkrogarna, som alla är definitivt kostsamma, så innebär vårt kunnande att ni kan äta mycket gott för relativt små pengar, vilket gör att vårt arvode i princip betalar sig där och då. Ni äter bättre för mindre pengar med vår hjälp.

KONTAKTA OSS IDAG FÖR BOKNING 


MARKNADSRAPPORTER FRÅN JAPAN - VÄRLDENS MEST DYNAMISKA MAT- OCH DRYCKESMARKNAD

Japan har en av världens absolut största och med säkerhet mest dynamiska marknader för mat och dryck. Här finns kort sagt tusentals aktörer - från småföretag med helt handgjorda produkter till mastodontföretag med tiotusentals anställda och mångmiljardomsättning - och konkurrensen är givetvis mördande. Tiotusentals produkter trängs på hyllorna och utvecklingstakten är extremt hög. Nya produkter lanseras strängt taget varje arbetsdag och att säga att man ligger i den globala framkanten vad gäller nya och många gånger unika koncept säger sig självt.

Jobbar du med utveckling eller marknadsföring av mat- dryck- eller krogkoncept bör du hänga med i vad som händer i Japan. 

Vi kan leverera generella eller helt skräddarsydda rapporter, inklusive smakprover på produkter, utifrån dina intresseområden. Snabbmat, nya krogkoncept, frysta varor, läsk, te/kaffe, alkohol, hälsokost, etc. 

 


Andra tjänster: Skriva om, filma och fota mat i Japan eller Asien

Är du förläggare och försöker hitta nästa idé för en kokbok eller annan typ av matbok, så har vi flera utkast till sådana projekt. Är du redaktör på en mattidning, så gör vi gärna text och bild till reportage från Japan eller övriga Asien. Jobbar du med TV-produktion, så kan vi givetvis med övertygelse hävda att häftigare krogvideo än det som kan filmas här i Japan är svårt att fixa. Vi kan antingen koordinera eller producera. Hör av er så får vi ta ett snack.

Och kom ihåg att Japans matvärld är så mycket mer än bara sushi! Det mesta är nytt för svenskarna.

 

Kontakta oss idag för bokning