Friterade ostron och räkor

Friterade ostron är gott som alternativ till de råa någon gång då och då..

Som vi tidigare skrivit om, så är friterad mat väldigt vanligt förekommande i Japan. Om du köper en bento-låda, så är det mycket vanligt att kött, fisk och/eller skaldjur ligger med i panerat och friterat tillstånd. Orsaken är lika enkel som självklar; friterat i Japan är oftast väldigt gott. Antingen det serveras som tempura eller som "fry" (eller furai, som det uttalas i Japan, med mycket kort u-ljud) eller katsu (från katsuretsu - japanska uttalet på kotlett). 

Just nu är det säsong för de japanska ostronen, och de konsumeras därför ofta, i stora mängder och med stor förtjusning. Istället för att vara lyxmat är det faktiskt inte alls dyr eller "fin" mat i Japan. Ovanstående tallrik med två ostron och två mellanstora räkor och lite sallad har ett kampanjpris just nu på 25 kr på lokala familjerestaurangen. Prisvärt, minst sagt.

Samma krog har just nu en kampanj för just de fina ostronen som man hämtar nerifrån Hiroshima, Japans mest kända ostron-centrum.