Lunch i Japan - extremt prisvärt

Lunchmaten i Japan är lika god som middagsmaten men oftast till ett betydligt lägre pris.  Här en  donburi  (mat som serveras ovanpå en bädd av ris) med stekt fisk och tillbehör på lilla trevliga kvarterskrogen Ichiya i stadsdelen Ebisu i Tokyo.  Foto: Rieko Mise

Lunchmaten i Japan är lika god som middagsmaten men oftast till ett betydligt lägre pris.

Här en donburi (mat som serveras ovanpå en bädd av ris) med stekt fisk och tillbehör på lilla trevliga kvarterskrogen Ichiya i stadsdelen Ebisu i Tokyo.

Foto: Rieko Mise

Att käka lunch ute i Japan är en positiv upplevelse både för smaklökarna och för plånboken. Med undantag för de värsta guldkrogarna, som kan komma undan med samma prislapp både till lunch och middag (vi pratar om restaurangerna där en meny börjar på 1500 kr per person), så brukar de allra flesta etablissemang servera lunch till betydligt lägre pris än det man får betala på kvällen. Halva priset är regel snarare än undantag. I vissa fall handlar det om att man använder andra råvaror till lunch, men i många sammanhang är det exakt samma mat som du alltså kan äta till reapris mitt på dagen.

Nackdelarna är givetvis att lunchtiden är väldigt jäktig, så det är knappast perfekt för ett lugnt affärssamtal eller en träff med damen eller herren i ditt liv. Har du dock inget fast schema att hålla dig till, kan du helt enkelt undvika lunchrusningen genom att välja att äta före 12 eller efter 13. Vanliga öppettider för lunch är nämligen oftast 11-15.