Storskaliga fördelar ger prisvärda menyer i Japan

Stekt kyckling och potatis med pestosås serveras på varmt järnfat för under 25 kronor.

Det är givetvis inga som helst problem att bränna många tusenlappar per dag på att äta och dricka gott i Japan; ingen är förvånad över detta. Vad som däremot förvånar många som kommer till Japan för första gången, är hur låga priserna är i snitt. 200-300 kronor för en god rätt och en hyfsad flaska vin är inte speciellt svårt att hitta. 

Intrycket av Japan som ett högkostnadsland befästes under bubbelekonomin på 80-talet, då yenen steg i värde och priserna var väl tilltagna jämfört med Europa på den tiden. Nu har landet knappt haft någon inflation på 25 år; många priser har i princip stått still, samtidigt som det mesta gått upp i pris i västvärlden. De flesta svenskar som kommer hit blir därför ofta positivt överraskade över hur prisvärt det är att äta och dricka på lokal.

Gusto-krogarna står tätt i centrala Tokyo.

Skylark är en företagsgrupp som driver hela 23 olika kedjor av restauranger och kaféer. Alla kedjorna har sina särarter, men det gemensamma är att man får mycket för pengarna. Deras största kedja heter Gusto; enbart i stor-Tokyo-området finns det drygt 500 Gusto-krogar. Tillsammans med de 22 andra kedjorna skapar detta givetvis gigantiska inköpsvolymer och därmed låga grundkostnader per portion. Detta syns med all önskvärd tydlighet på priserna; ingen varmrätt kostar över hundringen, och då återfinns det tidvis både gåslever och ostron på menyn. Husets vin, som visserligen inte kan beskyllas för att vara något man vill bjuda någon som kan sina viner, kostar knappt åtta kronor glaset!

Den lilla rätten här ovan är enkel och rustik, men riktigt god. Stekt kyckling och potatis med en pestosås över för knappt 25 svenska riksdaler. 

Inga stjärnor kommer att strös över krogar av den här modellen, men om det fanns ett pris för “enastående prisvärde” så skulle man återfinnas i toppen av ligan.