Bästa burgarna i Tokyo

En wagyu-burgare från Beckers Burger - den bästa snabbmatsburgaren i Japan.

Hamburgare är inget nytt i Japan; det är i själva verket en av de allra vanligaste rätterna man äter ute. De flesta burgarna äts naturligtvis på de typiska snabbmatskedjorna, både utländska och inhemska. Generellt sett så är dock burgarna på de mindre krogarna alltid bättre. Bättre ingredienser, bättre handlag och omsorg vid tillagningen och bättre service. Givetvis också högre priser. Du kan köpa en hamburgare på McDonalds för 100 yen, dvs sju kronor. Den är liten och smakar inte speciellt mycket, som ni säkert alla vet (egentligen bara gurkan och ketchupen som har smak i den rätten). I andra änden av hamburgerspektrumet finns det ställen som ger dig en stor, saftig och smakrik anrättning enligt din exakta specifikation. Då kan den kosta upp till dryga 2,000 yen, dvs 150 kr. Jag vill påstå att ett exemplar av den dyrare varianten är klart bättre än 20 stycken av den billigaste.

Bland de lite dyrare specialkrogarna så har jag ett antal favoriter att tipsa om. Alla gör ett gediget arbete och jag tänkte faktiskt inte rangordna dem, då de alla gör ett mycket bra jobb. Sedan är det personlig tycke och smak det handlar om.

Homeworks är en liten men naggande god kedja med gourmetburgare.

HOMEWORKS

En liten kedja med tre enheter, en vardera i Hiroo, Azabu och Shinagawa. Klassiska burgare med ingredienser av hög kvalitet. Man har förutom burgare och smörgåsar även en vegetarisk meny. Barnmeny finns också.

FIRE HOUSE

Fire House har nu snart funnits i 20 år borta i Hongo i östra delen av stan (Bunkyo-ku, Hongo 4-5-10 - nära Tokyo Metro Marunouchi Lines station Hongo-san-chome). Stora och saftiga hamburgare (Mozarella Mushroom är en av favoriterna), hot dogs och smörgåsar.

W.P. GOLD BURGER

Bra med fyllning i dessa prisvärda burgare, ca 70 sek inklusive pommes frites. Nära Shibuya station. Shibuya 1-9-4.

BURGER MANIA

Den här lilla kedjan har tre butiker, en i Hiroo, väldigt nära stationen, en i Shirokane och en i Ebisu. Här har man, förutom mycket goda burgare med både klassiskt och modernt snitt, även andra saker på menyn, t ex friterad kyckling, rökt bacon, nachos, taco rice och andra risrätter, soppa, pannkakor och sallad. Känns lite mera New York än Tokyo, men gott, prisvärt och trevligt. Livlig atmosfär.

Martiniburger är lite äventyrliga i sin smaksättning, men det är oftast mycket delikat.

Martiniburger är lite äventyrliga i sin smaksättning, men det är oftast mycket delikat.

MARTINIBURGER

Martiniburger - beläget i det allt trendigare Kagurazaka - har också klar USA-känsla i både maten och atmosfären. Ett tiotal olika burgare med olika sorters ost, majonnäs, pesto, teriyaki-sås, curry, tzatziki och andra inte helt traditionella smaksättningar. Är du hungrig ska du beställa en Skyscraper: 200 gram burgare, lök, bacon, chili, svamp, avocado, cheddar- och gouda-ost.

Som namnet antyder så har Martiniburger också en seriös inställning till drickat. Ölen kommer från mikrobryggeriet Brooklyn Beer i New York, en Vodka Martini blandas med Absolut Vodka. En hel radda andra cocktails och ett antal hyfsade viner finns också med.

HUR ÄR DET DÅ STÄLLT MED SNABBMATSBURGARNA?

Vissa av snabbmatskedjorna kan faktiskt prestera bra grejer, de med. Här har jag rangordnat de större kedjorna och det är helt och hållet min personliga smak det handlar om (jag gillar hamburgare med "mycket av allt", inte minst grönsaker, och där hela burgaren smakar).

1. Beckers Burger

2. Freshness Burger

3. Burger King

4. MOS Burger

5. Lotteria

6. First Kitchen

7. McDonalds

Burger King klämmer in sig på tredje plats tack vare den grillade smaken och den rikliga volymen grönsaker, annars hade både guld, silver och brons gått till japanska kedjor. Wendy's har precis gjort comeback i Japan, men där har jag inte varit sedan någon gång på 90-talet, i deras förra japanska gestalt, så där har jag ingen möjlighet att bedöma läget.

Ja, som ni ser så är det ingen brist på hamburgare i Japan när ni kanske eventuellt tröttnar en stund på sushi och allt annat japanskt.