Kan en meny bli enklare än så här?

När japansk text är lodrät, läser man från höger till vänster. Här katsudon - friterat fläskkött på risbädd - till höger och en halvliter öl till vänster.

Foto: Akihito Mochizuki

En god vän - för övrigt utrustad med en av Japans bästa krogdatabaser - gick och åt katsudon härom dagen.  Katsudon är friterat fläskkött som serveras med ett uppvispat ägg på en bädd av ris. Till detta soppa och lite inlagda grönsaker. Enkelt och mycket gott. 

Det intressanta är dock restaurangens meny som ni kan beskåda här. Den har alltså bara två artiklar att erbjuda: dels då katsudon och dels en mellanstor flaska öl. Katsudon för 70 kr och ölen för 35. Mycket och god mat samt en halvliter utmärkt öl för lite drygt en svensk hundring.

Detta visar med all önskvärd tydlighet på två saker. Dels att marknaden i Tokyo är så gigantisk så att en krog kan ha omsättning nog med enbart dessa två rader i menyn, och dels att kvalitén är mycket hög. Har man bara en maträtt på menyn och den inte faller gästerna på läppen så är man snabbt försatt i konkurs.

Enkelt men väldigt gott med friterat fläsk, ägg och ris, soppa och inlagda grönsaker. Allt för 70 kr.  Foto: Akihito Mochizuki

Enkelt men väldigt gott med friterat fläsk, ägg och ris, soppa och inlagda grönsaker. Allt för 70 kr.

Foto: Akihito Mochizuki