Japans 10 bästa sushikrogar - enligt folkets röst

Fin fisk från de vanliga japanska stamkundernas topplista

Ja, som alla läckergommar känner till, så har Japan världsrekord i antal stjärnor i Guide Michelin. Och det skulle bli ytterligare många fler om recensenterna fick tid att gå igenom fler restauranger. Det är lite skoj att läsa hur New York har 20,000 restauranger och att bekymrade mattidningsredaktörer utbrister "hur ska man veta vart man ska gå med så många krogar?!" när Tokyo har fler än tio gånger så många matställen och hela landet har drygt 800,000 etablissemang dit man kan gå för att få sig lite god mat och ett glas med något alkoholhaltigt i.

Nu är det ju så att Michelin-recensenterna dels inte haft tid att titta på det stora flertalet restauranger i de städer man valt att koncentrera sig på (Tokyo med omnejd samt Kansai-området med Kyoto, Nara, Osaka och Kobe), och dels så är det nog si och så med det första grova urvalet, som jag gissar (betonar gissar) handlar om att man intervjuat diverse kunniga japanska matmänniskor till att börja med. Dessa matmänniskor har - gissar jag, igen - på typiskt japanskt manér inte velat göra bort sig, utan först och främst rekommenderat diverse "säkra kort". Det märks för varje årgång av guiden att man släpper lite grann på tömmarna och blir lite bredare och ledigare i urvalet. Men, även om så är fallet, så är det nog ofrånkomligt att guiden inte riktigt överensstämmer med preferenserna hos de verkliga kännarna, dvs de vanliga japanska läckergommar som är krogarnas normala stamkunder.

Den stora krogguidesajten Tabelog (taberu = äta) har sammanställt de 100 sushikrogar som fått flest poäng av sajtens besökare. Det kan ju vara intressant att jämföra den listan med Michelin-guiden. Vi ska inte gå igenom alla hundra i detalj men vi ska lista de tio bästa och se vad vi hittar där. Alla utom fyran ligger i Tokyo.

1. SUSHI SAITO

OK - inget att förvånas över. Välförtjänta 3 stjärnor i guiden. Är enligt undertecknad klart överlägsen vissa andra trestjärniga sushikrogar. Middag: 20.000 - 30.000 yen, Lunch: ungefär halva priset

2. SUSHI SHO

Ingen stjärna. Middag: 20.000 - 30.000 yen, Lunch: 1,000-2,000 yen!

3. MITANI

Ingen stjärna. Middag och lunch: 20.000 - 30.000 yen

4. TEN-ZUSHI

Enda krogen på tio-i-topp-listan utanför Tokyo, närmare bestämt i Kokura nere på norra Kyushu, vilket gör bristen på stjärna i guiden en icke-fråga, då Michelin inte varit så här långt söderut. Kyushu har generellt sett mycket god mat; både från kött- och fiskrikena. Middag och lunch: 10.000 - 15.000 yen

5. MIYAKO SUSHI

Ingen stjärna. Middag: 15.000 - 20.000 yen, Lunch: 10,000-15,000 yen

6. SUSHI MIZUTANI

2 stjärnor. Detta är alltså en av Jiros gamla lärjungar som av naturliga skäl är minst lika bestämd och noggrann; dock något mera äventyrlig i smakerna och lite ledigare i stilen. Man behöver inte äta klart på en halvtimme, t ex. Middag: 20.000 - 30.000 yen, Lunch: 15,000-20,000 yen

7. HARUTAKA

2 stjärnor i guiden. Middag: 20.000 - 30.000 yen, ingen lunchservering.

8. TOKAMI

1 stjärna i guiden. Middag: 20.000 - 30.000 yen, Lunch: 10,000-15,000 yen

9. YOSHITAKE

3 stjärnor. Middag: 20.000 - 30.000 yen, ingen lunchservering.

10. MIYAHA

Ingen stjärna. Middag: Från 30.000 yen, Lunch: 5,000-6,000 yen

Alla tio krogarna är klart värda sin plats på listan, även om det till syvende och sist alltid handlar om personlig smak när vi pratar exakta placeringar på en topplista. Märk att platserna 2-5 respektive 10 inte har någon stjärna.

Som ni ser så är 20,000 - 30,000 yen en ganska vanlig peng för riktigt bra sushi på kvällstid (ej inkluderat dricka) och ni ser också man oftast har en billigare meny till lunch. I det senare fallet sticker Sushi Sho och Miyaha verkligen ut med extremt prisvärda lunchmenyer. Visserligen är det inte samma volym och inte lika dyra firrar som på kvällen, men smakupplevelsen kommer väldigt nära för en betydligt mindre peng. Men mest lunch för pengarna i ovanstående lista är helt klart ettan - Sushi Saito - som serverar lunch för 10,000 - 15,000 yen. Makalöst bra på en av världens absolut bästa sushikrogar!

Världens kanske mest berömda sushikrog - Sukiyabashi Jiro - har tre stjärnor i guiden men hamnar i den här listan först på 40:e plats! Jiro i Roppongi Hills, som körs av en av sönerna och har två stjärnor i guiden, finns överhuvudtaget inte med i denna Folkets Topp-100-lista!

Sushi Dai, nere vid fiskmarknaden i Tsukiji, som fick en plats i Bib Gourmand-listan i år, hamnar först på 67:e plats, förmodligen för att det alltid är så förbaskat lång kö där; också en faktor att beakta. Annars väldigt billigt och väldigt gott - om man har tålamod att stå i kö minst en timme.

Intressant att notera är också att min personliga storfavorit bland Tokyos nästan 6,000 sushikrogar inte finns med någonstans; vare sig på Tabelogs lista eller i MIchelin-guiden. Är det för att jag inte greppar bra sushi, eller är det för att vissa krogar inte vill ha eller behöver uppmärksamhet utöver den de redan åtnjuter??