Den japanska matvaruexporten slår nya rekord

Miso är populärt tack vare den goda smaken och de dokumenterade hälsoeffekterna.  Foto: Maruman Miso

Miso är populärt tack vare den goda smaken och de dokumenterade hälsoeffekterna.

Foto: Maruman Miso

Det japanska Departementet för Jordbruk, Skogsbruk och Fiske meddelar att exporten av matvaruprodukter slog nytt rekord 2014. Exporten ökade med hela 11,1 % till 611,7 miljarder yen, knappt 44 miljarder kronor, vilket alltså är den högsta siffran sedan man började mäta detta 1955.

Exporten fick sig en smäll efter kärnkraftsolyckan i Fukushima, av uppenbara skäl, men tack vare noggranna kontroller och det ständigt ökade intresset för japansk mat, så har exporten snabbt kommit på fötter igen.

Bland de mest populära varorna finner vi soja, miso, nötkött och frukt. De tre största marknaderna för japanska matvaror var i tur och ordning Hong Kong, USA och Taiwan.