Extremt smarrig vitlök med extrem tillagningsmetod

Varken ser ut eller smakar som vitlök längre.

Ser du vad bilden här föreställer? Jo, det är vitlök, men vitlök som inte påminner så mycket om vitlök längre.

Att rosta vitlök i ugn en timme eller så är ju ett gammalt knep för att göra vitlöken mjuk som smör och väldigt aromatisk och god. Här har vi ett exempel på en mera extrem variant vi blev bjudna på av en äldre japansk herre vi träffade på en kontorsfest igår kväll.

Det är både en väldigt enkel och samtidigt extrem tillagningsprocess. Han häller en hel bunt vitlöksklyftor, med skalet på, i en riskokare, slår på den på "håll varmt"-läge och låter den sedan stå så i två veckor!!

Hur det hela går till på det kemiska planet har jag ingen aning om, men resultatet är häpnadsväckande. Vitlöken blir mörkbrun, på gränsen till svart, den blir mjuk och den blir söt! Inte mycket till vitlökssmak kvar; påminner istället smakmässigt om torkade plommon. Gott till köttbullarna istället för lingon, som ett alternativ till marmelad på ett rostat bröd eller som världens förmodligen nyttigaste godis på egen hand.