Frukt är gott - men dyrt - i Japan

400 kronor för sex persikor. De är goda men det känns inte riktigt rimligt för en svensk, hur länge han än bott i Japan.

Frukt är gott och nyttigt, som vi alla vet. Även japaner älskar frukt, men det är en något annorlunda kärlek. Man äter gärna och ofta frukt, men fruktätandet här gör nog ett större hål i den totala matbudgeten än den gör i de flesta andra länder. Frukt är nämligen dyrt här.

Vi skrev ju om de rekorddyra vindruvorna härom veckan på Japanbloggen. Dagens frukt är inte fullt så fasligt dyr, men jag tror nog att de flesta svenskar skulle tveka över att betala 670 kronor för 12 persikor (400 för sex st). Dessa kommer från Wakayama nere i Kansai, inte så långt från Nara och Kyoto. Det är mycket grönt och frodigt där nere och det mesta i grönsaks- och fruktväg går att kultivera.

Jag saknar verkligen de låga fruktpriserna i Sverige; nästan osannolikt låga priser med tanke på vårt klimat och på de annars generellt höga matpriserna i Sverige.

Läs mer om varför frukt är dyrt i Japan här.