Dyrare gyudon för första gången på 24 år!

Beef bowl är den vanliga engelska benämningen på japansk gyudon.

Den stora gyudon-kedjan Yoshinoya - med ca 1200 restauranger bara hemma i Japan - har meddelat att man kommer att höja priset på sin paradrätt för första gången sedan 1990 (med undantag för en justering i våras för momshöjningen), ett beslut som säkert välkomnas av regeringen Abe och den japanska riksbanken, som har ett stopp för den långvariga deflationsperioden som det stora målet för sin ekonomiska politik. Anledningen till prishöjningen är höjda nötköttspriser i USA, varifrån man importerar sitt kött, och den lågt värderade japanska valutan. Prishöjningen blir på hela 27%.

Vad kostar maten i Sverige jämfört med för 24 år sedan?

Ja, ni förstår ju av detta hur kombinationen av inflationen i väst och deflationen i Japan har gjort att hitresta Skandinaver nästan tappar hakan över de jämförelsevis låga priserna på krogarnas menyer. Det är inte bara en gång hitrest folk har utbrustit "va, det är ju gratis!" när notan kommit.

Yoshinoyas gyudon med dagens priser. 300 yen för minsta storleken är alltså en knapp svensk tjuga.

Yoshinoyas gyudon med dagens priser. 300 yen för minsta storleken är alltså en knapp svensk tjuga.

Gyudon är en enkel men mycket god rätt med mört och tunt skivat kokt nötkött med lök på en risbädd. Gyu (med långt u) betyder oxe och don är första delen av donburi, dvs samlingsnamnet för rätter med varierande saker ovanpå en risbädd i en skål.

Yoshinoya finns förutom i Japan idag i både USA, Taiwan, Thailand, Kina, Hong Kong, Indonesien, Singapore, Fillippinerna, Kambodja och Mongoliet!

Det skulle gå som tåget i Norden också, lita på det!

Läs mera om gyudon - en av Japans mest älskade snabbmaträtter - här!