Joël Robuchon - krogkung även i Japan - har gått ur tiden

Foto: Ohconfucius, Creative Commons

Foto: Ohconfucius, Creative Commons

Joël Robuchon, en av världens mest uppskattade och prisbelönta kockar, gick bort igår, 73 år gammal.

Robuchon var inte bara en verklig stjärnkock, han var också en framgångsrik affärsman med en stor mängd Michelinstjärnebeströdda krogar runtom i världen: Paris, Bordeaux, Monaco, London, New York, Las Vegas, Montreal, Bangkok, Hong Kong, Macau, Shanghai, Singapore, Taipei, och sist men inte minst, Tokyo. 

Här i Tokyo finns det idag nio restauranger och två brödbutiker som bär Robuchons namn. Kronan i hans japanska samling är Joël Robuchon Restaurant, belägen i vad som är en återskapelse av ett franskt slott i Ebisu. Slottet är specialbyggt för Robuchon, som har hela fyra olika krogar i byggnaden. 

I denna kopia av ett gammalt franskt slott i stadsdelen Ebisu i Tokyo ligger fyra av Robuchons nio krogar  i staden.Foto: StéfanLD, Creative Commons

I denna kopia av ett gammalt franskt slott i stadsdelen Ebisu i Tokyo ligger fyra av Robuchons nio krogar  i staden.

Foto: StéfanLD, Creative Commons

Joël Robuchon Restaurant har tre stjärnor i årets guide, dessutom har La Table de Joël Robuchon och L'Atelier de Joël Robuchon varsina två stjärnor. Nämnas bör också två andra enstjärniga Tokyo-krogar som drivs av före detta kockar under Robuchons ledning, Le Coq i Shibuya och Nabeno-ism i Komagata.

Du hittar information om Robuchons restauranger i Tokyo här.

Fransk mat av hög kvalitet har länge varit uppskattat i Japan, och för den som är här en längre tid och så småningom vill äta något "hemifrån", så finns det en uppsjö av prisvärda franska krogar även för den med en blygsammare budget, framför allt under lunchtid, då det går att få en utmärkt "brasserie-lunch" för en svensk hundring.