Pepsi-cola specialanpassad till japansk friterad kyckling

Japan är landet där ett stort antal av de mer kreativa idéerna bakom nya mat- och dryckesprodukter frodas. Experimenterandet når nya höjder (eller lågvattenmärken, beroende av ens åsikt om radikalt nya grepp i de branscherna) hela tiden.

Nu kommer det en Pepsi Zero som smakanpassats till att vara ett perfekt komplement till karaage (uttalas kara-age, inte som "garage"), den japanska friterade kycklingen. Drycken är mindre söt och har en lättare, mindre "cola"-präglad smak enligt Suntory, företaget som licenstillverkar Pepsi i Japan, för att ge smaken hos kycklingen lite större utrymme.

"Pepsi Zero - colan enkom för karaage" släpps den 14:e juni och kommer att finnas tillgänglig "under begränsad tid"; ett väldigt vanligt sätt att testa nya produkter på här. Går det över förväntan så blir den nya produkten en permanent del av sortimentet.

PS. Tilläggas bör att karaage inte enbart handlar om kyckling. Ordet syftar till tillagningsmetoden där man inte har något tjock frityrsmet eller panko på råvaran och istället marinerar exempelvis kycklingen i en marinad med soja, mirin, vitlök, ingefära, mm och sedan bara har ett tunt lager med potatismjöl, eventuellt även lite vetemjöl, utanpå.

En annan ganska vanlig karaage-variant är bläckfisktentakler - ika-geso.

Karaage är en mycket vanlig rätt i Japan. Både på puben och i bentolådan.

Foto: Brian - Creative Commons license (CC BY-SA 2.0)