Sake till ramen!

sake_ramen.jpg

Dai-ichi Shuzo (blygsamt nog "Främste Saketillverkaren") är ett sakebryggeri som funnits uppe i prefekturen Tochigi sedan 1673. Deras stora varumärke är Kaika (開華 - "utslagen blomma") och man har exporterat sina olika varianter, däribland en god mousserande sake, sedan 1993. Men det är fortfarande en väldigt lokal verksamhet, där 80% av tillverkningen konsumeras hemma i Tochigi.

Nu har man kommit med en nyhet som det ska bli intressant att pröva, nämligen en sake som man påstår ska vara mycket passande att dricka till en skål ramen. Den har fått namnet Noodle Sake, rätt och slätt. Jag har personligen aldrig tyckt att sake passar till ramen eller andra “kinesiska” smaker; där föredrar jag i så fall det kinesiska risvinet (紹興酒 - shååkååshu på japanska), så det ska bli spännande att se om Noodle Sake kan få mig på andra tankar.

Den kommer inte på flaska utan i ett glas som man dricker direkt ur. Det är för övrigt ganska vanligt att man säljer sake i glas på det här viset, framför allt i automater och på billiga hål i väggen. Praktiskt och bekvämt för personalen.

Det ska bli kul att se om någon ramenkrogkedja nappar på det hela.

Jag har inte sett den i butikerna här i stan (den började säljas först i förrgår), men om du bor i Japan så kan du beställa den per postorder direkt från bryggeriet.