Nytt prisrekord för (nästan) obegränsat drickande

Den typiska japanska puben - izakaya - är ett favorittillhåll för miljontals japaner och ett stort antal hitresta utlänningar. Menyer med stor variation både vad gäller mat och dryck.Foto: Charles via Unsplash.

Den typiska japanska puben - izakaya - är ett favorittillhåll för miljontals japaner och ett stort antal hitresta utlänningar. Menyer med stor variation både vad gäller mat och dryck.

Foto: Charles via Unsplash.

Samtidigt som det faktiskt borde bli aningen dyrare att äta och dricka på krogen i Japan sedan månadsskiftet, då man höjde momsen från 8% till 10%, så har många kedjor valt att inte höja priset. Vissa etablissemang har dessutom satsat på kampanjer som ger fantastiska prisvärden för många japaner som annars har en tendens att reagera negativt på minsta prishöjning.

Den japanska mat- och dryckessajten Favy har teamat upp med izakaya-kedjorna Hokkaido, Amataro, Nijyu-Maru, Sangendo, Irohanihoheto och Issa (sammanlagt 138 krogar) och erbjuder nu ett kort som kan sägas vara en gåva från himmelen för de som gärna och ofta tar sig ett glas med något alkoholhaltigt i. Man betalar 4,000 yen (ca 370 kr) för kortet som sedan berättigar till fritt drickande under två timmar (sista order efter 90 minuter) varje dag i en hel månad! Motkravet är att man beställer minst två rätter som kostar minst 300 yen styck per sittning och per person. Inget större problem. Om det finns personer runt bordet som inte har köpt detta månadskort, så får de också dricka under samma villkor under just den kvällen för 1000 yen per person; inget att klaga på det heller..

Det är kanske inte konstigt att Japan ofta får heta "alkoholistens paradis", en beskrivning som kanske samtidigt lika gärna kan vändas; det kan ju sägas vara en sorts förbannelse att ha billig alkohol tillgänglig hela dygnet alla dagar i veckan. Har man dessutom en stor umgängeskrets med likasinnade hedonister (som inte är ovanliga i Japan), så kan det vara svårt att hitta obrutna vita veckor.

UPPDATERING: Mycket ledsen, men det visar sig att detta var ett slags pilotprojekt som avslutades för en knapp vecka sedan.. Det kommer med säkerhet liknande erbjudanden i det ständigt törstiga land.