Hembakade semlor i Japan

Hustrun gjorde semlor idag inför en presentation hos en av hennes kunder. De blev inte så vackra som hon hade önskat sig, men de smakade väldigt bra. Precis som hemma i Sverige. Kanske för att mandelmassan kom därifrån?

Annars är hembakat relativt sällsynt i Japan. Dels för att man inte har samma ganska så intensiva kärleksförhållande till bröd som vi européer har, men kanske framför allt för att man inte har tillgång till samma utrymmen och samma utrustning. Det är svårt att baka bra bröd i små ugnar (som ofta är både ugn och mikrovågsugn samtidigt, vilket generellt blir en kompromisslösning) som dessutom inte har samma hästkrafter som de i Europa. Nätspänningen är bara 100 Volt här, om man inte specialbeställer en 200-voltsledning till en professionell ugn, och ugnarna har på grund av sin dimensionering och dubbelfunktionalitet inte riktigt fullgoda värmelement. Det tar lång tid att värma upp ugnen och värmen är lite ojämn.

Men, trots detta så blev alltså resultatet gott.