Ingen brist på krogar i Tokyos förorter

De bästa krogarna i grannskapet här ute i Kawasaki.

De bästa krogarna i grannskapet här ute i Kawasaki.

En skribent i en svensk mattidning skrev, uppenbarligen imponerad, om det faktum att det finns fler än 20,000 krogar i New York.  Allt är ju relativt, och jämfört med Stockholm så finns det väldigt många restauranger i “det stora äpplet”, men jämför man med Tokyo så blir det lite fattigare. I begreppet “Stor-Tokyo” brukar man innefatta grannlänen Kanagawa, Saitama och Chiba. Ca 38 miljoner innevånare och en bra bit över 200,000 krogar.

Där vi bor, några minuter utanför Tokyos västra stadsgräns, i det vi brukar beskriva som "Tokyos Alvik", har vi drygt 200 restauranger inom 5-10 minuters promenadväg. Det innebär att hela spannet av japansk mat finns att tillgå och dessutom de kinesiska, koreanska, indiska, franska, italienska och thailändska köken. Inga guldkrogar eller Michelin-stjärnor, men det mesta är både gott och prisvärt.

Eftersom man inte äter ute varje dag, så innebär detta att det tar ett par år innan man “ätit in sig” i ett område i Tokyo-regionen. Det innebär också att det finns en marknad för lokala guideböcker. Boken på bilden redovisar 163 utvalda krogar som ligger kring de fyra närmaste stationerna utmed en av våra tåglinjer. Ungefär som att ha en bok om krogarna mellan Brommaplan och Vällingby, ungefär. 

Ingen risk att man behöver gå hungrig i den här delen av världen.