Damascus-knivar till specialpris - äkta vara eller fusk?

ÄKta damascus eller etsade plåtbitar?

Det kom ett svenskt reklamerbjudande via e-mail igår som jag min vana otrogen inte slängde på en gång. Det handlade nämligen om så kallade Damascus-knivar.

Här vill man sälja in ett knivset i vad man påstår är 67 lager stål med VG-10-stål i eggen för 755 kronor per kniv, inalles 3,775 riksdaler. Man berättar inte var de är tillverkade. Man pratar desto mer om historien bakom Damascus-tekniken, som givetvis från början härstammar från Syrien. Man menar att det är först nu som man "återupptäckt" denna teknik.

Om detta nu var riktiga damascus-knivar med VG-10 i eggen, så skulle det angivna priset vara överkomligt, för att inte säga mycket lågt. Problemet är bara att detta med stor sannolikhet är kvalificerat fusk. Det ser ut som damascus (fast med ett lite för snyggt och jämnt mönster), men det handlar nog inte om några 67 lager av högkvalitativt stål. Det är mest troligt en utstansad plåtbit som sedan etsats med syra för att åstadkomma ett damascusliknande mönster. Man kan hitta samma eller snarlika knivar på den stora kinesiska handelssajten Alibaba för så lite som femhundra kronor för ett helt set med fem knivar.

VG-10 är ett japanskt högkvalitativt stål, och tillverkningen räcker knappt till för att tillgodogöra behovet hos de japanska tillverkarna. Inga kinesiska knivar använder oss veterligen VG-10 i dagsläget.

De flesta riktiga damascus-knivarna görs också i Japan, då den moderna versionen av damascus-tekniken tagits fram här i landet; nere i Fukui närmare bestämt. Här har ni ett exempel på hur en sådan kan se ut.

En japansk damascus-kniv från en erkänd tillverkare kan se ut så här.

Här en video som visar hur man etsar in “fusk-damascus” i ett knivblad.

Och här har vi två rullar som visar hur en äkta damascus-kniv kan komma till. Av detta kan ni förstå varför en äkta Damascus-kniv kostar allra minst dubbla pengen jämfört med en normal 3-lagers smidd kniv, och ofta tre-fem gånger mer.

Var alltså på er vakt när det gäller "Damascus-knivar" eller "japanska knivar". Är det för billiga, så är det förmodligen för att de inte är tillverkade på det sätt som anges eller åtminstone inte i Japan.

Tilläggas bör att damascus-tekniken i princip inte tillför något till en kniv i praktisk betydelse, i alla fall inte när det handlar om köksknivar. Det handlar i det fallet enbart om det estetiska värdet, så om ni i första hand ser kniven som ett verktyg, så är en riktig damascus-kniv inte det mest prisvärda valet. En normal smidd japansk kniv brukar ha tre lager med ett högkvalitativt skärstål i mitten och ett lager rostfritt stål på vardera sidan.