Chijimi - koreansk pannkaka hemma

Chijimi - fyllda koreanska pannkakor - enkelt och väldigt gott.

Det finns ett antal "pannkake"-koncept i Japan som är värda att ta efter. Det handlar i princip om pannkakssmet med diverse extra ingredienser som resulterar i en smakrik och mättande kombination.

I Korea äter man en sorts fyllda pannkakor som också är mycket populära i Japan (där det finns gott om koreaner på grund av att Japan annekterade och i princip styrde Korea från 1910 fram till 1945). Dessa kallas chijimi och är väldigt enkla men samtidigt mycket goda skapelser; vi gör dem hemma ganska ofta.

Man gör alltså en tunn pannkakssmet och blandar i t ex hackad bläckfisk och nira (kinesisk gräslök på svenska) och steker i stekpanna eller på stekhäll. Man doppar sedan i en blandning av soja, sushi-vinäger (risvinäger med socker i), sesamfröolja och den koreanska kryddpastan kochijan (japanskt uttal). Detta är alltså hustruns recept; i Korea har man dessutom oftast både ordentligt med vitlök och rödpeppar i såsen. Mat utan rödpeppar finns nästan inte i sinnevärlden i Korea. Hur som helst så är detta gott i både Japan och Korea.