Frankenburgare på Lotteria i Japan

Något som möjligen kan intressera pojkar i övre tonåren? En "burgare med allt på".

Denna skapelse kan man just nu inhandla och - med visst besvär - inmundiga på snabbmatskedjan Lotteria i Japan. Den kallas zenbunose baagaa - "burgare med allt på", och det är ju ett mycket passande namn. Mellan brödskivorna har vi här nämligen en hamburgare, en ostburgare, en friterad räkburgare, friterat fläskkött, bacon, en separat skiva ost, ett löskokt ägg, isbergssallad, strimlat vitkål, saltgurka, teriyakisås, tartarsås, senapsmajonnäs och ketchup. Allt för knappa 90 svenska riksdaler. Pommes frites och läsk ingår ej i det priset. Dock lär man misstänka att fläckar på skjortan ingår, då det knappast kan vara lätt att få i sig denna kreation utan kladd. Hur många kalorier det hela erbjuder förtäljer inte pressmaterialet, men vi tippar nog på 2,000 kcal eller mer.

Denna sorts uppseendeväckande produkter ingår inte i normalmenyn på japanska snabbmatskedjor, men det har blivit allt vanligare att man kör tidvisa kampanjer med den här typen av tappa-hakan-rätter. Det gäller att locka in de ständigt hungriga tonårspojkarna som sedan ska locka med sig kompisar och flickvänner.

Hur det smakar kan vi tyvärr inte avslöja, då vi inte ätit denna Frankenburgare och inte heller har för avsikt att testa den. Lotteria smakar generellt sett helt OK för att vara snabbmatsburgare, definitivt mera smak än på McDonalds, men går man utanför kedjesfären så kan man istället hitta riktigt mumsiga burgare som står sig väl i konkurrensen med det bästa man kan hitta i USA. Vi tar hellre en riktigt god burgare för 1500 yen än fem billiga snabbmatsburgare.