Awamori - japansk sprit med thailändsk bakgrund

En rejäl flaska Awamori, 40%-ig vodka gjord på thailändskt ris nere på Okinawa, Japans tropiska semesterparadis. Flaskan innehåller en sho, ett gammalt japanskt volymmått som motsvarar 1,8 liter.

Nere på Okinawa, den största ön i ökedjan Ryukyu och tillika namnet på Japans sydligaste belägna prefektur, har man i många stycken en mat- och dryckestradition som inte liknar den japanska. Okinawa var ett eget kungarike fram till början av 1600-talet och hade en kultur som var mer färgad av närliggande Taiwan och andra delar av Sydostasien.

En sådan från början icke-japansk komponent är prefekturens kraftiga vodka. Awamori är gjort på ris, thailändskt ris för att vara specifik, och brukar hålla minst 35% alkoholhalt. Den är trots alkoholstyrkan mycket lättdrucken med bara lite is i.

Intressant att notera här är att Japan funkar lite tvärtom jämfört med Europa i alkoholhaltsfrågan. Man brukar ju prata om "vodkabältet" som sträcker sig runt den norra polcirkeln. Traditionellt sett har det ju varit så att starkspriten varit allt mera populär ju längre norrut man kommit.

I Japan fungerar det istället så att ju längre söderut man kommer, desto starkare drycker. Jag har inte riktigt luskat i orsakerna bakom detta. Får återkomma i den frågan.

Flaskan här ovan är fotad på Kuma-chan, ett ställe nära stationen Musashi-Shinjo på JR Nambu Line som går mellan Tachikawa och Kawasaki. Man beställer in en pava på 1,8 liter och sedan får man diverse tilltugg med automatik. Ingen risk att man går därifrån hungrig. Slutpriset brukar bli drygt 200 svenska kronor per person.