Varför exporteras inte mat och dryck till Japan?

Wine & Gourmet Japan är en trevlig mässa i Tokyo - tyvärr inte med någon svensk mat eller dryck.

Den 15:e, 16:e och 17:e april hålls mässan Wine & Gourmet Japan i mässhallarna Big Sight nere vid Tokyo-bukten. Av namnet kan man förstå att det är en ovanligt internationell mat- och dryckesmässa, då ju Japan visserligen producerar vin, men än så länge knappast kan räknas till de större och bättre producenterna. Mässan körs parallellt med ett antal andra mässor som bland annat förevisar inhemskt kött, nudlar och bakverk, så det blir tre rejäla mässdagar att mingla, äta och provdricka sig igenom.

Det enda tråkiga i sammanhanget är att Sverige är representerat av exakt noll företag. Här finns företag från Australien, Kina, Frankrike, Georgien, Tyskland, Grekland, Italien, Malaysia, Nya Zealand, Ryssland, Thailand och Turkiet, bland andra länder, men från Norden är det bara Finland som orkar ta sig hit med ett bolag - Global Drinks Finland (Laplandia Vodka, m fl märken).

Jag har undrat över detta under alla mina år i Japan.. Varför är det så svårt att hitta svenska matvaror och drycker på denna världens tredje största marknad. En marknad som som ingen annan marknad på planeten är så intresserad av mat och dryck, så nyfiken på nya smaker. 

Visserligen finns det en del skandinaviskt i IKEAs sortiment, och importvarukedjan Kaldi säljer potatismos och inlagd gurka från Felix, men det är ungefär allt man hittar. Det är synd och skam när vi har så många fantastiskt fina matvaru- och dryckesprodukter!