Wasabi-korv!

Wasabi-korv var en ny och trevlig upplevelse.

Wasabi, den japanska pepparroten, är ju som alla vet ett nästan oumbärligt tillbehör när man äter sushi och sashimi. Vad många kanske inte tänker på, är att wasabi är en betydligt mer universell krydda än så. Här i Japan används den inte enbart till rå fisk, utan också till exempelvis grillat kött. Vi åt grillat lamm härförleden som serverades med soja och wasabi - mycket gott.

Ett komplett nyhet för mig var den ovanstående korven härom veckan, fläskkött kryddat med wasabi. Riktigt bra och något jag rekommenderar hemmakorvmakaren att testa vid tillfälle.

I Japan, där man ofta gör helt vilda smakexperiment, framför allt när det gäller chips och godis, hittar man wasabi både här och där. Jag har till och med stött på glass med wasabismak! Om det låter konstigt, tänk på hur konstigt men ändå gott jordgubbar med svartpeppar och ett stänk Pernod är!

Det finns numera wasabi-frön att köpa i Sverige för den som vill pröva att odla riktig wasabi själv. Det verkar inte helt enkelt, men väl värt att pröva, då den "wasabi" man köper på butik ofta är vanlig pepparrot som man färgat och smaksatt med senap och annat. Kolla här, till exempel.