Enklast är bäst i det japanska köket

Cajun-kryddad kyckling från Kyushu.

Om man skulle sammanfatta det japanska kökstänket i en enda mening, så skulle den nog lyda "välj råvaror av yppersta kvalitet och gör sedan så lite som möjligt". 

Japan är ett långsmalt örike med tempererat klimat och ganska mycket nederbörd. Det är med andra ord nästan alltid nära till havets alla rikedomar samtidigt som nästan allt som går att odla växer så det knakar. Ypperliga råvaror har alltså nästan aldrig varit ett problem. Visserligen finns det områden i Japan med riktiga vintrar, så visst har man utvecklat teknik för att bevara mat (där det mesta är väldigt likt våra gamla svenska metoder; rökning, torkning, inläggning), men i stora delar av landet är man bortskämd med färska råvaror året runt. Detta avspeglas givetvis i köket, där man sällan tar till överdrivet krångliga metoder för att förbättra smaker som i andra miljöer kanske gått förlorade på grund av långa transporter.

Enklare kan det knappast bli: Kokta ägg med purjolök och balsamvinäger.

Här har vi några exempel på hur enkelt och gott det kan vara. Detta är visserligen inte från början typiskt japanska smaker, men det är en japansk kock utbildad i Japan som står för filosofin.

Längst upp har vi några pinnar grillad kyckling på en liten salladsbädd. En gnutta vinaigrettedressing på salladen och en kryddig cajun-kryddning på kycklingen. Sedan har vi en mycket enkel med vansinnigt god äggrätt, där man har kokta ägg med halvrå äggula med lite finskuren purjolök och balsamvinäger. 

Till sist har vi en bit rökt fläskkött som grillats och lagts på en bädd av stekt potatis med en klick smör längst upp.

Rökt och grillat fläsk med smör och potatis..

Det är faktiskt mycket vanligt att man hittar krogar där helt Japan-utbildade kockar gör "japanska" tolkningar av västerländsk mat. Det kan ur min synvinkel ibland bli lite för "fina" smaker jämfört med de ofta bastanta smakerna vi är vana vid i Europa, men det kan också bli helt nya och väldigt imponerande upplevelser.