Bättre mat för pengarna är svårt att hitta i Japan

Sjöborre, räkor och kaviar.. Bara mums!!

Tre vinälskande japaner slog sig ihop och startade en krog i november 2011. Konceptet var enkelt men inte helt lätt: Anställa riktigt duktiga kockar (gärna stjärnbeströdda), satsa på fina råvaror, hålla låga priser och kontra det med många kunder per kvadratmeter och timme.

Det blev starten på en mycket en mycket populär och snabbväxande kedja som nu består av drygt 30 krogar, nästan alla i centrala Tokyo. Förutom tre av restaurangerna heter alla "Ore no - nånting". Ore no betyder "min", om man är kille och snackar med personer som ligger på samma eller underliggande social nivå. Så "Ore no French" blir då "min franska (krog eller mat)".

I sin katalog av krogar har man idag Ore no French, Ore no Italian, Ore no French & Italian, Ore no Spanish, Ore no Soba (soba, japanska bovetenudlar, mm), Ore no Yakitori (grillad kyckling, mm), Ore no Kappo (en klassisk japansk "bistro"), Ore no Yakiniku (grillat kött, oftast nöt), Ore no Yoosuko (kina-mat, Yoosuko är det japanska uttalet för Yangtze-floden), Ore no Dashi (oden) och så tre krogar utan "Ore no"-prefixet.

Att växa från en till drygt trettio krogar på tre år är ganska extremt, men det är förståeligt, då man håller en extremt hög nivå på maten i förhållande till priset. De enda nackdelarna är att man i de flesta fall måste stå, som på en tapas-bar i Spanien, och att man bara har två timmar på sig att avnjuta den goda maten. Det är så man lyckas plocka hem vinst trots relativt dyra kockar och dyra råvaror (man uppger att råvarukostnaden är 60% av menyns priser!), man fyller helt enkelt lokalen till bristningsgränsen. Då kedjan snabbt fick ett mycket gott rykte (vem vill inte äta gott för blygsamma pengar?), har det inte varit några problem att fylla upp krogarna. Det är väntetid på upp till två månader för de få sittplatser som finns på några av krogarna.

Längst upp ser vi en räk- och sjöborre-mousse med lite kaviar på toppen. Sedan som synes en gratinerad hummer, följt av blåmusslor i vitt vin. Längst ned en bit oxfilé med gåslever på toppen. Inga extrema rätter, men riktigt, riktigt gott. Hyfsad vinlista med flaskor från ca 150 kr.

Vi åt oss mycket mätta och belåtna och drack en öl före maten och en flaska Pinot Noir och det hela slutade på ca 500 kr per person!

Företaget har en hemsida på engelska med adresser till alla krogarna.

 

 

 

Foto: Rieko Mise