Grönt te i ölen!

Macha Draft är ett mikrobryggeriöl med grönt te som en av ingredienserna. En växande trend?

Macha Draft är ett mikrobryggeriöl med grönt te som en av ingredienserna. En växande trend?

Vi skrev om den första grönt te-vodkan från Japan härom dagen. Det står helt klart att grönt te aldrig varit hetare än nu. Informationen om den klassiska dryckens goda hälsoeffekter (läs mer om det härhärhär och här) har börjat sprida sig globalt sedan en tid, och alla möjliga innovativa blandningar och recept dyker upp hela tiden, inte minst i desserter och drycker. 

Apropå grönt te och alkohol, så har det på senare tid börjat dyka upp barer i Japan som serverar den tidigare ovanliga kombinationen grönt te och öl! Denna brygd verkar vara extra poppis nere i Kyoto, den gamla kejsarstaden som har vårdat tetraditionen ända sedan teet kom till Japan för ungefär 1000 år sedan. Det handlar här om ganska ordentliga portioner grönt te i ölen, så pass att det mera liknar te än öl till färgen. Detta för att den huvudsakliga målgruppen är damer som inte nödvändigtvis dricker det hela för att bli berusade. Blandningen är inte fel, då båda dryckerna ju har en beska som samverkar på ett bra sätt. 

Vi kan numera också köpa grönt te-öl på flaska, men då handlar det mera om att grönt te är en krydda som ger nyanser snarare än att det smakar utpräglat som te. Ett exempel är Macha Draft från Kinshachi, ett mikrobryggeri nere i Nagoya.

När man googlar på "green tea beer", så hittar man faktiskt ett holländskt bryggeri som haft grönt te som ingrediens i ett öl bra länge nu. Ölet kallas Iki. Det skrivs med tecknet 生, ett av de ibland jobbiga tecken som kan betyda väldigt många saker, exempelvis "liv, rå, färsk, oerfaren, oskyddad (som i att ha samlag utan kondom), fräck, oansvarig och, sist men inte minst, fatöl. I det sistnämnda fallet uttalas tecknet nama