• Blogg
  • Våra Tjänster
  • Om Oss
  • Kontakt/Bokning
Menu

Japan Gourmet Guide

Street Address
City, State, Zip
Phone Number

Your Custom Text Here

Japan Gourmet Guide

  • Blogg
  • Våra Tjänster
  • Om Oss
  • Kontakt/Bokning

Bar med enbart alkoholfria drinkar och veganska tilltugg - i Tokyo!

July 13, 2020 Rieko Mise
Baren 0% i Roppongi menar att du kan få en “buzz” utan alkohol.Foto: 0%

Baren 0% i Roppongi menar att du kan få en “buzz” utan alkohol.

Foto: 0%

Japans rykte som "alkoholistens paradis" får sig en liten törn i kanten nu i juli när 0% öppnar i Roppongi, ett av Tokyos mer kända (eller ökända) nöjescentra. Det är en "design bar" i bästa japanska snitt med alla aspekter av visiten mer än tillräckligt extravant formgivna för att göra även en blasé globetrotter med ett svart kort från American Express lite nöjd.

Av namnet kan man förstå vad det handlar om; det är en bar som verkligen ligger i tiden, då även Japans yngre idag dricker allt mindre alkohol. 0% betyder verkligen noll procent, då ingen av de drycker man serverar innehåller någon alkohol. Men även utan alkohol utlovas spännande smaker då flera av de cocktails man serverar har utvecklats av namnkunniga bartenders. De tilltugg som serveras är dessutom 100% veganska. Drycker med CBD-olja finns också att tillgå (Cannabis är strängeligen förbjudet i Japan, men CBD är helt lagligt). Nämnas bör att priserna är helt i klass med inredningen. En alkoholfri cocktail kostar upp till över en svensk hundring.

Veganska tilltugg och smårätter erbjuds till din alkoholfria dryck.Foto: 0%

Veganska tilltugg och smårätter erbjuds till din alkoholfria dryck.

Foto: 0%

Återstår att se om detta är ett avgörande trendbrott eller bara en dagsslända som känns rätt i tiden just nu.

Du hittar det hela på bottenplanet på ANB Tokyo Building, Roppongi 5-2-4, bara en dryg minuts promenad från t-banestationen Roppongi och Roppongi Crossing. Deras webbsajt hittar du här.

Foto: 0%

Foto: 0%

Tags Dryck, Barer, Veganskt, Guidens Tips

Japan Gourmet Guide och Covid-19-pandemin

July 7, 2020 Rieko Mise
Kameya är ett välbesökt “hål i väggen” i Tokyo där man får sig en portion god soba eller udon för en mycket rimlig penning.Foto: abdulla binmassam via Pixabay

Kameya är ett välbesökt “hål i väggen” i Tokyo där man får sig en portion god soba eller udon för en mycket rimlig penning.

Foto: abdulla binmassam via Pixabay

Som alla säkert förstår så har coronaviruset satt mer än en käpp i hjulet för vår verksamhet på Japan Gourmet Guide. Vår sista gäst från Sverige kunde med nöd och näppe ta sig hem under andra halvan av mars månad, och alla bokningar sedan dess har givetvis lagts på is tills vidare. 

Nu börjar Japan så sakteliga öppna upp sig för resande till och från Japan igen, men det sker i en takt som man anser vara rimligt säker och till och från länder som har lika få eller helst ännu färre smitto- och dödsfall än vad Japan uppvisar. I dagsläget har man inlett flygningar till Vietnam och Filippinerna, och Thailand, Australien och Nya Zealand kommer snart att få ett begränsat antal flighter också. Till att börja med dock i princip arbetsrelaterade resor med fokus på affärer och teknik.

I dagsläget är det inreseförbud från europeiska länder. Det går att åka från Japan till Europa, men utan mycket starka skäl så kan det vara bökigt eller omöjligt att ta sig in i landet igen för närvarande om man inte är japansk medborgare.

Hur tacklar JGG detta? Ja, för det första så ska vi sent omsider bli mer internationella. JGG kommer att få en engelskspråkig version, parallell med den svenskspråkiga. För det andra kommer vi att under innevarande år att till viss del flytta fokus från uppdrag som kräver inresa till Japan till uppdrag där vi kan hjälpa till utan resande vare sig till eller från landet. Detta innebär diverse konsultuppgifter, där vi kan vara behjälpliga med kontaktarbete och införskaffning av information och/eller produkter för utländska aktörer inom mat och dryck, med mera. Känner du som läser detta någon på ett livsmedelsrelaterat företag som skulle uppskatta nya idéer från ett världens mest innovativa mat- och dryckestillverkande länder, så får du gärna tipsa om oss. Mera information om dessa tjänster kommer upp inom kort här på sajten.

Svaret på frågan om när vi kan välkomna gäster från Sverige igen står i princip skrivet i stjärnorna i dagsläget. När jag får en direkt fråga om detta tvingas jag svara “när Sverige har lika få nya smittofall och dödsfall som Japan har idag eller när vi har ett fungerande vaccin”. Med detta sagt, så är det givetvis inget som hindrar att man bokar en resa under hösten som man sedan, ifall det hela inte lättar, bokar av eller om. Ni är alltså välkomna att boka turer med oss och så kan vi helt enkelt se tiden an. 

Till sist så hoppas vi här i Tokyo att alla läsare har den goda hälsan i behåll och att vi hörs och kanske även ses framledes!

Tags Japan Gourmet Guide, Resor

Obegränsat med ramen livet ut för 9,300 kr

June 25, 2020 Rieko Mise
En skål ramen med saftig chashu är givetvis inte fel, men vill man äta samma skål i flera år på raken?Foto: Musashiya

En skål ramen med saftig chashu är givetvis inte fel, men vill man äta samma skål i flera år på raken?

Foto: Musashiya

En ramenrestaurang vid namn Musashiya i Chiba, Tokyos grannprefektur i öst, har lanserat ett mycket uppseendeväckande erbjudande. Förutsatt att man är student, så kan man betala 100,000 yen i förskott (ca 9,300 kr i dagsläget) och sedan äta ramen på den krogen under resten av ens liv utan att betala mer än så, oavsett antalet skålar.

Det är något osäkert huruvida detta gäller deras billigaste skål ramen för 600 yen eller någon av de andra varianterna som maxar ut vid 1,000 yen, men om man utgår från att det är den billigaste skålen det handlar om, så börjar kunden gå med vinst i och med portion nummer 167. Äter man ett mål om dagen på samma krog, så kan man med andra ord börja räkna hem vinsten redan efter ett knappt halvår.

Vår gissning är dock att Musashiya räknar med två faktorer till krogens fördel: det ena är att normala människor förmodligen blir trötta på samma skål ramen efter ett tag och därför inte återkommer mer än kanske maximalt en gång i veckan, och det andra är att när studenten tagit sin examen, så är det självfallet inte säkert att hen får arbete på samma ort.

Tags Ramen, Servicekoncept

Mera risrätter med ramensmaker

June 18, 2020 Rieko Mise
Foto: Nissin

Foto: Nissin

För drygt tre år sedan skrev vi om en ny japansk snabbmatstrend, där man helt enkelt hade bytt ut ramennudlarna i snabbnudelmuggarna mot ris, men i övrigt i princip lämnat soppor och tillbehör intakta. Ramensmak utan ramen, helt enkelt.

Nu kan vi konstatera att det blivit en trend som verkar permanentas. Nissin (uttalas nisshin), världens största snabbnudeltillverkare, som startade det hela, har nu en hel liten katalog med "snabbrisprodukter" med smaker som härstammar från ramenvärlden, ibland i samarbete med kända ramenkrogar.

Längst upp har vi ett par relativa nykomlingar som båda utvecklats tillsammans med ramenrestauranger, mycket kända Afuri till vänster, med yuzu och salt, och Mashi-Mashi i Tachikawa, en ort i västra Tokyo, med tonkotsu som bas.

Foto: Nissin

Foto: Nissin

Här ovan har vi sex olika varianter på marknaden idag. Från vänster till höger, ovanifrån och ned: Beef Curry, Curry med japansk buljong (bonit-baserad) och fläsk som bas, Keema Curry, Hayashi Rice ("hashed beef", dvs köttgryta med en demi-glace-sås), Tan-tan-ramen-smak och Taiwan-maze-soba-smak.

Som sagt, något för den som gillar ramensoppor men som kanske är glutenintolerant, men givetvis även för alla andra som tycker om dessa smaker.

Tags Snabbmat, Ramen

Japanskt bryggeri förvandlar öl till gin

June 5, 2020 Rieko Mise
Foto: Michael Stuart och Louis Hansel, båda via Unsplash.

Foto: Michael Stuart och Louis Hansel, båda via Unsplash.

De japanska mikrobryggerierna har haft en väldigt tuff period här under corona-pandemin. Många barer har hållit stängt eller haft begränsade öppettider och folk i gemen har hellre druckit något hemma som de köpt på närmaste snabbköp där man mera sällan hittar hantverksöl. Till skillnad från de fyra öljättarna, Asahi, Kirin, Sapporo och Suntory, så har mikrobryggerierna vare sig någon bred produktportfölj, någon stor nationell distribution till de stora snabbköpskedjorna eller några bastanta finansiella resurser för att klara av ett längre avbrott i försäljningen.

Kiuchi Brewery i Naka City, en liten stad med drygt 50,000 invånare i prefekturen Ibaraki, nordväst om Tokyo, fick plötsligt snilleblixten att istället för att hälla ut öl som blivit för gammal så kunde man destillera den och krydda det hela till gin. Sagt och gjort; man har i dagsläget samlat ihop ca 15,000 liter öl från spritbutiker, barer och restauranger och därefter destillerat, kryddat och buteljerat för att sedan returnera det hela till kunderna som bara behöver betala för frakten. Det hela har finansierats genom att man utnyttjat ett statligt bidrag för små- och medelstora företag som fått se sin försäljning rasa under pandemin.

Om vi springer på “pilsner-gin” någonstans ska vi givetvis provdricka ett glas.

Det fanns inga mikrobryggerier i Japan före 1994, då lagstiftningen ändrades och marknaden för småskalig ölbryggning kunde ta fart. Idag finns det omkring 400 mindre bryggerier över stora delar av landet. I början hade man stora problem med kvaliteten, då det helt enkelt inte fanns tillräckligt med kunnigt folk som inte redan var anställda av de fyra branschjättarna. Några erfarna hammabryggare fanns inte heller att tillgå, då att brygga öl hemma är en i princip obefintlig hobby i Japan; enligt lag får man inte utan licens tillverka alkoholhaltiga drycker med högre alkoholhalt än 1 % , vilket ju gör det hela en smula ointressant.

Tags Dryck

Drickbar handsprit - ny japansk produkt

May 27, 2020 Rieko Mise
Dessa flaskor innehåller extra starkt brännvin, så starkt att man kan använda det som handsprit om man inte blandar ut det.Foto: Liquor Innovation

Dessa flaskor innehåller extra starkt brännvin, så starkt att man kan använda det som handsprit om man inte blandar ut det.

Foto: Liquor Innovation

Egentligen är “drickbar handsprit” inget konstigt; det är ju bara alkohol som inte blandats ut till de i västvärlden normala 40-50 procenten eller de 20-25 procent som är vanligast i Japan för det som saluförs som drycker som vodka eller shochu. Liquor Innovation, företaget bakom barkedjan KURAND och postorderfirman med samma namn (vi har skrivit om dem tidigare här, här och här) , har släppt två spritsorter av det kraftigare slaget: Naha ALCOHOL 67%, en awamori, dvs brännvin från Okinawa gjort på thailändskt ris (Naha är huvudstad nere på Okinawa), och Naruto ALCOHOL 66%, ett brännvin gjort på vete från Tokushima prefektur på Shikoku. Då alkoholhalten ligger över 60% kan de utan problem användas för att desinficera händer eller annat.

Det är flera japanska alkoholdryckesproducenter som tillverkar och säljer handsprit, och de är då klart och tydligt markerade med ett “drick inte” på flaskan. De produkterna blir då inte belagda med alkoholskatt. Dessa två saknar dock denna märkning. Istället kan kunden välja att använda det hela som handsprit eller blanda ut det och dricka som brännvin. Då vanlig handsprit är billigare, skulle vi tro att de som köper någon av dessa två använder det som en del av en grogg eller cocktail.

Tags Shochu, Dryck
← Newer Posts Older Posts →

Välkommen till världens enda blogg på svenska om mat och dryck i Japan, rapporterat direkt från Tokyo och andra orter i detta läckergommens paradis på Jorden.

Archive
  • July 2020 1
japanbloggen_link.jpg

Klicka för mera information.

saidkarlsson.jpg
pinterest.gif
Japan Gourmet Guide

Klicka på MATBLOGGAR-länken för att rekommendera Japan Gourmet Guide!

matbloggar.nu
... Matklubbens Topplista

KATEGORIER

  • Bakverk (1)
  • Design (1)
  • Friterat (1)
  • Frukost (1)
  • GI (1)
  • Insekter (1)
  • Lyx (1)
  • Okinawa (1)
  • Oogui (1)
  • Ost (1)
  • Reklam (1)
  • Ris (1)
  • Sashimi (1)
  • Säsongsmat (1)
  • Teppanyaki (1)
  • Teriyaki (1)
  • Tokyo (1)
  • Veganskt (1)
  • Wagashi (1)
  • tacos (1)
  • tempura (1)
  • umami (1)
  • Allergier (2)
  • Bento (2)
  • Choklad (2)
  • Dessert (2)
  • Frukt (2)
  • Fusion (2)
  • Glass (2)
  • Grönsaker (2)
  • Gyoza (2)
  • Mässor (2)
  • Shochu (2)
  • Statistik (2)
  • Vegetariskt (2)
  • Barer (3)
  • Big in Japan (3)
  • Hemlagat (3)
  • Kaffe (3)
  • Kaféer (3)
  • Mat (3)
  • Recept (3)
  • Råvaror (3)
  • media (3)
  • Detaljhandel (4)
  • Förpackningar (4)
  • Izakaya (4)
  • Mat med kunder (4)
  • Prylar (4)
  • Tilltugg (4)
  • Traditioner (4)
  • Bröd (5)
  • Fisk och skaldjur (5)
  • Godis (5)
  • Högtider (5)
  • Produktnyheter (5)
  • Språk (5)
  • extrema krogjapan (5)
  • Chips (6)
  • Affärer (7)
  • Guide Michelin (7)
  • Curry (8)
  • Grönt te (8)
  • Guidens Tips (8)
  • Whisky (8)
  • Hälsa (9)
  • Köksteknik (9)
  • Matresor (9)
  • Covid-19 (10)
  • Diverse (10)
  • Hamburgare (10)
  • Fisk (11)
  • Japan Gourmet Guide (11)
  • Japansk mat utanför Japan (11)
  • Köksgeråd (11)
  • Evenemang (12)
  • Matporr (13)
  • Råd & Tips (13)
  • Alkohol (15)
  • Produktkoncept (15)
  • Affärer - Industri (18)
  • Nudlar (19)
  • Resor (21)
  • Trender (21)
  • Video (21)
  • Sötsaker (23)
  • Wagyu (24)
  • Kött (30)
  • Fast Food (32)
  • Servicekoncept (32)
  • Snabbmat (32)
  • Sushi (40)
  • Ramen (44)
  • Icke-japansk mat i Japan (76)
  • Krogar (84)
  • Dryck (91)
  • Japansk mat (165)

LÄNKAR TILL ANDRA MATBLOGGAR

OTAKU KITCHIN

TABEHODAI HOS KAI

MATBLOGGSENTRALEN

VEGOLICIOUS

PICKIPICKI 

LINNÉAS SKAFFERI

FARMORS MAT

24CAFÉS.COM

VINARSKALLEN

BURGER DUDES

KULTURSMAKARNA

SUSHIKARTAN.SE

RAMENGALEN

  • Dryck
  • Fast Food
  • Icke-japansk mat i Japan
  • Japansk mat
  • Krogar
  • Kött
  • Ramen
  • Resor
  • Servicekoncept
  • Snabbmat
  • Sushi
  • Sötsaker
  • Trender
  • Video
  • Wagyu
You must select a collection to display.