Vagabond är ett av Sveriges äldsta resemagasin och man har genom årens lopp givetvis skrivit en del om Japan. Nuförtiden har man även en podcast och i senaste avsnittet finns eder tillgivne JGG-bloggare på andra sidan under ett Skype-samtal om resmål i Japan utanför de klassiska destinationerna Tokyo och Kyoto. Det blir givetvis en del snack om mat och dryck i olika delar av landet. Länk till programmet finns här.
IKEA säljer ramen i Japan!
IKEA har börjat sälja snabb-ramen på sina varuhus i Japan, av allt att döma en produkt som framtagits specifikt för det här landet. Som namnet berättar så handlar det om snabbnudlar med enbart vegetariska beståndsdelar, den ena med saltsmak och den andra med smak av curry.
IKEA Japan har också gjort en del andra modifieringar i sitt sortiment för att passa de lokala smaklökarna. Ris och curry finns att få i varuhusens restaurang, och i samband med körsbärsblomningen för en månad sedan hade man varm korv och andra varor med rosa färgmedel för att fira säsongen.
Vad gäller den övriga menyn på de japanska IKEA-varuhusen, så är det faktiskt så att det svenska innehållet är ganska magert. Under fliken “Swedish menu” hittar man faktiskt bara en maträtt, och det är deras klassiska köttbullar, i övrigt enbart bullar och kakor. Man har dessutom en speciell “Friday night special” som enbart innehåller olika former av tacos, nachos och potatis, allt med mexikanska smaker, vilket man kanske idag kan kalla “klassiskt” svenskt fredagsmys. Om man kan införa denna svenska tradition till Japan återstår nog att se, då att gå hem tidigare från jobbet för att det råkar vara fredag inte riktigt ingår i det japanska tankemönstret.
Om man däremot går till matvaruaffären som ligger utanför kassorna, så hittar man istället betydligt fler svenska, eller i varje fall skandinaviska, produkter. Inlagd sill, ost, knäckebröd, snaps och öl finns att få, liksom korven med bröd från kefeterian i multipack. Plus en av få plockgodisavdelningar i Japan (japaner tycker i gemen att det är dels ohygieniskt med godis som ligger framme utan förpackning och dels innebär att det snabbt blir klibbigt och oaptiligt under den fuktiga sommaren).
Subuta - 酢豚 - vinägerfläsk
Subuta är en från början kinesisk rätt som är mycket populär i Japan också, både på krogen och hemma. Då jag först kom till Japan 1982, var jag fortfarande ovan vid de nya japanska smakerna, och jag åt en hel del kinesiskt i början då jag redan hade vant mig vid de smakerna hemma i Sverige. En av de rätter som snabbt blev en favorit var just subuta, och jag har inte tröttnat på den än.
Här är vår hemmaversion med svart risvinäger, något man hittar i asiatiska mataffärer och på nätet.
INGREDIENSER:
Fläskkarré 300 g
Marinad:
Soja 2 tsk
Färsk ingefära, riven 1 tsk
Mjöl till friteringen:
Vetemjöl 1 msk
Potatismjäl 2 msk
Sås:
Vatten 70 ml
Svart vinäger (finns på kinesiska/asiatiska snabbköp) 2 msk
Socker 2 msk
Sake 1 msk
Soja 1 msk
Kinesisk buljong (vi använder nåt som heter Weipaa) 1/2 tsk
Potatismjöl 1 msk
Skär upp fläsket i lagom stora munsbitar och lägg dem i en plastpåse med marinaden och skaka om ordentligt. Låt detta ligga och marinera medan du gör såsen.
Såsen ska inte koka utan bara sjuda ihop till en trögflytande konsistens.
Rulla runt köttbitarna i mjölet så att de täcks av ett tunt lager mjöl och fritera dem gyllenbruna i olja (rapsolja går utmärkt).
Blanda ner köttbitarna i såsen och lägg på lite tunnhackad salladslök eller purjolök (den vita delen).
Om man vill kan man också ha i lite grönsaker. På bilden har vi gul lök, morötter, piiman (en mindre variant av grön paprika) och shiitake-svamp. Detta skär vi upp och bryner tills grönsakerna är i alla fall halvmjuka i stekpanna innan vi lägger även detta i såsen.
Värm upp och servera med kokt ris.
Det går utmärkt att även göra en vegetarisk version med enbart grönsaker och kanske lite friterat tofu istället för köttet.
Tonfiskspecialisten på Tokyos fiskmarknad
Tonfisken är utan tvekan kung på sushikrogen i Japan, även om norsk lax nafsar den i hälarna (i alla fall på de billigare kaiten-zushi-krogarna). Här har vi en video med Yukitaka Yamaguchi, en av de största tonfiskhandlarna ute på fiskmarknaden i Toyosu (videon är dock från slutet av Tsukiji-eran).
En detalj som nämns som många inte känner till, är att toro, den fetaste och idag dyraste delen av tonfisken, en gång i tiden inte ansågs aptitlig och i många fall helt enkelt kasserades.
Om du inte tycker om att se när man skär i råa köttstycken så bör du kanske undvika att titta.
Japan Gourmet Guide och Covid-19
Jag är ledsen för det skraltiga utbudet av inlägg här på JGG-bloggen den sista tiden. Nya Corona-viruset är, som ni säkert gissat, en stor del av förklaringen till frånvaron av nya artiklar. En hel radda praktiska problem har krävt omhändertagande; scheman har kullkastats och evenemang har ställts in och en hittills självpåtagen karantän har givetvis gjort att allt arbete utanför hemmet försvårats.
Våra gäster under mars månad kunde gudskelov ta sig hem utan alltför stora besvär, men grupperna som bokat under april och maj har tvingats boka av, då man helt enkelt inte kan ta sig till Japan (och, ännu viktigare, sedan hem igen) på smärtfria och säkra sätt.
Vi hoppas att saker och ting kan normaliseras så snart som möjligt, men vi är inställda på att det kan ta tid. Vi ska dock försöka underhålla läsekretsen med inlägg så gott det går under tiden, så hoppas vi att alla kan återkomma när faran är över och flygen går som de ska igen.
Vi hoppas också att alla våra lokala och till storleken mindre favoriter, dvs "hål i väggen" som drivs av enskilda näringsidkare, kan överleva den här krisen ekonomiskt.
Du kan läsa mer om Covid-19 och Japan på vår systersajt Japanbloggen.
Här har ni tills vidare några exempel på vad vi äter hemmavid när vi nu har något av ett utegångsförbud.
Majonnäs i skivor
Bourbon (uttalas burubon) är en stor japansk tillverkare av choklad, godis, kex och kakor; produkter man hittar i varje varuhus, snabbköp och närbutik i hela landet. För en tid sedan lanserade man choklad som levererades som tunna skivor, ungefär som färdigskivad ost. Meningen är att man ska smälta chokladen på en skiva bröd i en typisk japansk "oven toaster" (funkar inte så bra i en typisk västerländsk lodrät brödrost). Nu har man använt samma teknik med någon form av konsistensgivare för att göra majonnäs i skivor. Det handlar om två varianter med tillsatta smaker som sedan tidigare är bevisat goda tillsammans med majonnäs, nämligen tonfisk på burk och mentaiko, dvs torskrom som är saltad och kryddad med rödpeppar. Bara att lägga en skiva på ett bröd och rosta. Produkterna går under samlingsnamnet Noseru Mayo Shiito, dvs “lägga på majonnässkivor”
Den extremt morgontrötte eller late personen kommer säkert att uppskatta produkterna, men då jag misstänker att smakerna är konstgjorda så håller jag nog personligen fast vid att använda riktig tonfisk på burk och riktig mentaiko.