• Blogg
  • Våra Tjänster
  • Om Oss
  • Kontakt/Bokning
Menu

Japan Gourmet Guide

Street Address
City, State, Zip
Phone Number

Your Custom Text Here

Japan Gourmet Guide

  • Blogg
  • Våra Tjänster
  • Om Oss
  • Kontakt/Bokning

Japanskt bryggeri förvandlar öl till gin

June 5, 2020 Rieko Mise
Foto: Michael Stuart och Louis Hansel, båda via Unsplash.

Foto: Michael Stuart och Louis Hansel, båda via Unsplash.

De japanska mikrobryggerierna har haft en väldigt tuff period här under corona-pandemin. Många barer har hållit stängt eller haft begränsade öppettider och folk i gemen har hellre druckit något hemma som de köpt på närmaste snabbköp där man mera sällan hittar hantverksöl. Till skillnad från de fyra öljättarna, Asahi, Kirin, Sapporo och Suntory, så har mikrobryggerierna vare sig någon bred produktportfölj, någon stor nationell distribution till de stora snabbköpskedjorna eller några bastanta finansiella resurser för att klara av ett längre avbrott i försäljningen.

Kiuchi Brewery i Naka City, en liten stad med drygt 50,000 invånare i prefekturen Ibaraki, nordväst om Tokyo, fick plötsligt snilleblixten att istället för att hälla ut öl som blivit för gammal så kunde man destillera den och krydda det hela till gin. Sagt och gjort; man har i dagsläget samlat ihop ca 15,000 liter öl från spritbutiker, barer och restauranger och därefter destillerat, kryddat och buteljerat för att sedan returnera det hela till kunderna som bara behöver betala för frakten. Det hela har finansierats genom att man utnyttjat ett statligt bidrag för små- och medelstora företag som fått se sin försäljning rasa under pandemin.

Om vi springer på “pilsner-gin” någonstans ska vi givetvis provdricka ett glas.

Det fanns inga mikrobryggerier i Japan före 1994, då lagstiftningen ändrades och marknaden för småskalig ölbryggning kunde ta fart. Idag finns det omkring 400 mindre bryggerier över stora delar av landet. I början hade man stora problem med kvaliteten, då det helt enkelt inte fanns tillräckligt med kunnigt folk som inte redan var anställda av de fyra branschjättarna. Några erfarna hammabryggare fanns inte heller att tillgå, då att brygga öl hemma är en i princip obefintlig hobby i Japan; enligt lag får man inte utan licens tillverka alkoholhaltiga drycker med högre alkoholhalt än 1 % , vilket ju gör det hela en smula ointressant.

Tags Dryck

Drickbar handsprit - ny japansk produkt

May 27, 2020 Rieko Mise
Dessa flaskor innehåller extra starkt brännvin, så starkt att man kan använda det som handsprit om man inte blandar ut det.Foto: Liquor Innovation

Dessa flaskor innehåller extra starkt brännvin, så starkt att man kan använda det som handsprit om man inte blandar ut det.

Foto: Liquor Innovation

Egentligen är “drickbar handsprit” inget konstigt; det är ju bara alkohol som inte blandats ut till de i västvärlden normala 40-50 procenten eller de 20-25 procent som är vanligast i Japan för det som saluförs som drycker som vodka eller shochu. Liquor Innovation, företaget bakom barkedjan KURAND och postorderfirman med samma namn (vi har skrivit om dem tidigare här, här och här) , har släppt två spritsorter av det kraftigare slaget: Naha ALCOHOL 67%, en awamori, dvs brännvin från Okinawa gjort på thailändskt ris (Naha är huvudstad nere på Okinawa), och Naruto ALCOHOL 66%, ett brännvin gjort på vete från Tokushima prefektur på Shikoku. Då alkoholhalten ligger över 60% kan de utan problem användas för att desinficera händer eller annat.

Det är flera japanska alkoholdryckesproducenter som tillverkar och säljer handsprit, och de är då klart och tydligt markerade med ett “drick inte” på flaskan. De produkterna blir då inte belagda med alkoholskatt. Dessa två saknar dock denna märkning. Istället kan kunden välja att använda det hela som handsprit eller blanda ut det och dricka som brännvin. Då vanlig handsprit är billigare, skulle vi tro att de som köper någon av dessa två använder det som en del av en grogg eller cocktail.

Tags Shochu, Dryck

JGG i Vagabonds podcast

May 24, 2020 Rieko Mise
Foto: Max Bender via Unsplash

Foto: Max Bender via Unsplash

Vagabond är ett av Sveriges äldsta resemagasin och man har genom årens lopp givetvis skrivit en del om Japan. Nuförtiden har man även en podcast och i senaste avsnittet finns eder tillgivne JGG-bloggare på andra sidan under ett Skype-samtal om resmål i Japan utanför de klassiska destinationerna Tokyo och Kyoto. Det blir givetvis en del snack om mat och dryck i olika delar av landet. Länk till programmet finns här.

Tags Resor, media

IKEA säljer ramen i Japan!

May 6, 2020 Rieko Mise
Vem kunde tro att IKEA skulle börja sälja snabbnudlar?

Vem kunde tro att IKEA skulle börja sälja snabbnudlar?

IKEA har börjat sälja snabb-ramen på sina varuhus i Japan, av allt att döma en produkt som framtagits specifikt för det här landet. Som namnet berättar så handlar det om snabbnudlar med enbart vegetariska beståndsdelar, den ena med saltsmak och den andra med smak av curry.

IKEA Japan har också gjort en del andra modifieringar i sitt sortiment för att passa de lokala smaklökarna. Ris och curry finns att få i varuhusens restaurang, och i samband med körsbärsblomningen för en månad sedan hade man varm korv och andra varor med rosa färgmedel för att fira säsongen.

Under sakura-säsongen och lite till, sålde IKEA dessa produkter i kafeterian.Foto: IKEA Japan

Under sakura-säsongen och lite till, sålde IKEA dessa produkter i kafeterian.

Foto: IKEA Japan

Vad gäller den övriga menyn på de japanska IKEA-varuhusen, så är det faktiskt så att det svenska innehållet är ganska magert. Under fliken “Swedish menu” hittar man faktiskt bara en maträtt, och det är deras klassiska köttbullar, i övrigt enbart bullar och kakor. Man har dessutom en speciell “Friday night special” som enbart innehåller olika former av tacos, nachos och potatis, allt med mexikanska smaker, vilket man kanske idag kan kalla “klassiskt” svenskt fredagsmys. Om man kan införa denna svenska tradition till Japan återstår nog att se, då att gå hem tidigare från jobbet för att det råkar vara fredag inte riktigt ingår i det japanska tankemönstret.

Om man däremot går till matvaruaffären som ligger utanför kassorna, så hittar man istället betydligt fler svenska, eller i varje fall skandinaviska, produkter. Inlagd sill, ost, knäckebröd, snaps och öl finns att få, liksom korven med bröd från kefeterian i multipack. Plus en av få plockgodisavdelningar i Japan (japaner tycker i gemen att det är dels ohygieniskt med godis som ligger framme utan förpackning och dels innebär att det snabbt blir klibbigt och oaptiligt under den fuktiga sommaren).

Tags Icke-japansk mat i Japan, Snabbmat, Nudlar, Ramen

Subuta - 酢豚 - vinägerfläsk

April 22, 2020 Rieko Mise
subuta_2020-04.jpg

Subuta är en från början kinesisk rätt som är mycket populär i Japan också, både på krogen och hemma. Då jag först kom till Japan 1982, var jag fortfarande ovan vid de nya japanska smakerna, och jag åt en hel del kinesiskt i början då jag redan hade vant mig vid de smakerna hemma i Sverige. En av de rätter som snabbt blev en favorit var just subuta, och jag har inte tröttnat på den än.

Här är vår hemmaversion med svart risvinäger, något man hittar i asiatiska mataffärer och på nätet.

INGREDIENSER:

Fläskkarré 300 g

Marinad: 

Soja 2 tsk

Färsk ingefära, riven 1 tsk

Mjöl till friteringen:

Vetemjöl 1 msk

Potatismjäl 2 msk

Sås:

Vatten 70 ml

Svart vinäger (finns på kinesiska/asiatiska snabbköp) 2 msk

Socker 2 msk

Sake 1 msk

Soja 1 msk

Kinesisk buljong (vi använder nåt som heter Weipaa) 1/2 tsk

Potatismjöl 1 msk

Skär upp fläsket i lagom stora munsbitar och lägg dem i en plastpåse med marinaden och skaka om ordentligt. Låt detta ligga och marinera medan du gör såsen. 

Såsen ska inte koka utan bara sjuda ihop till en trögflytande konsistens.

Rulla runt köttbitarna i mjölet så att de täcks av ett tunt lager mjöl och fritera dem gyllenbruna i olja (rapsolja går utmärkt).

Blanda ner köttbitarna i såsen och lägg på lite tunnhackad salladslök eller purjolök (den vita delen).

Om man vill kan man också ha i lite grönsaker. På bilden har vi gul lök, morötter, piiman (en mindre variant av grön paprika) och shiitake-svamp. Detta skär vi upp och bryner tills grönsakerna är i alla fall halvmjuka i stekpanna innan vi lägger även detta i såsen. 

Värm upp och servera med kokt ris.

Det går utmärkt att även göra en vegetarisk version med enbart grönsaker och kanske lite friterat tofu istället för köttet.

Tags Recept, Icke-japansk mat i Japan

Tonfiskspecialisten på Tokyos fiskmarknad

April 17, 2020 Rieko Mise

Tonfisken är utan tvekan kung på sushikrogen i Japan, även om norsk lax nafsar den i hälarna (i alla fall på de billigare kaiten-zushi-krogarna). Här har vi en video med Yukitaka Yamaguchi, en av de största tonfiskhandlarna ute på fiskmarknaden i Toyosu (videon är dock från slutet av Tsukiji-eran).

En detalj som nämns som många inte känner till, är att toro, den fetaste och idag dyraste delen av tonfisken, en gång i tiden inte ansågs aptitlig och i många fall helt enkelt kasserades.

Om du inte tycker om att se när man skär i råa köttstycken så bör du kanske undvika att titta.

Tags Fisk, Sushi, Affärer - Industri
← Newer Posts Older Posts →

Välkommen till världens enda blogg på svenska om mat och dryck i Japan, rapporterat direkt från Tokyo och andra orter i detta läckergommens paradis på Jorden.

Archive
  • July 2020 1
japanbloggen_link.jpg

Klicka för mera information.

saidkarlsson.jpg
pinterest.gif
Japan Gourmet Guide

Klicka på MATBLOGGAR-länken för att rekommendera Japan Gourmet Guide!

matbloggar.nu
... Matklubbens Topplista

KATEGORIER

  • Bakverk (1)
  • Design (1)
  • Friterat (1)
  • Frukost (1)
  • GI (1)
  • Insekter (1)
  • Lyx (1)
  • Okinawa (1)
  • Oogui (1)
  • Ost (1)
  • Reklam (1)
  • Ris (1)
  • Sashimi (1)
  • Säsongsmat (1)
  • Teppanyaki (1)
  • Teriyaki (1)
  • Tokyo (1)
  • Veganskt (1)
  • Wagashi (1)
  • tacos (1)
  • tempura (1)
  • umami (1)
  • Allergier (2)
  • Bento (2)
  • Choklad (2)
  • Dessert (2)
  • Frukt (2)
  • Fusion (2)
  • Glass (2)
  • Grönsaker (2)
  • Gyoza (2)
  • Mässor (2)
  • Shochu (2)
  • Statistik (2)
  • Vegetariskt (2)
  • Barer (3)
  • Big in Japan (3)
  • Hemlagat (3)
  • Kaffe (3)
  • Kaféer (3)
  • Mat (3)
  • Recept (3)
  • Råvaror (3)
  • media (3)
  • Detaljhandel (4)
  • Förpackningar (4)
  • Izakaya (4)
  • Mat med kunder (4)
  • Prylar (4)
  • Tilltugg (4)
  • Traditioner (4)
  • Bröd (5)
  • Godis (5)
  • Högtider (5)
  • Produktnyheter (5)
  • Språk (5)
  • extrema krogjapan (5)
  • Chips (6)
  • Fisk och skaldjur (6)
  • Affärer (7)
  • Guide Michelin (7)
  • Curry (8)
  • Grönt te (8)
  • Guidens Tips (8)
  • Whisky (8)
  • Köksteknik (9)
  • Covid-19 (10)
  • Diverse (10)
  • Hamburgare (10)
  • Hälsa (10)
  • Matresor (10)
  • Fisk (11)
  • Japan Gourmet Guide (11)
  • Japansk mat utanför Japan (11)
  • Köksgeråd (11)
  • Evenemang (12)
  • Matporr (13)
  • Råd & Tips (13)
  • Alkohol (15)
  • Produktkoncept (15)
  • Affärer - Industri (18)
  • Nudlar (19)
  • Trender (21)
  • Video (21)
  • Resor (22)
  • Sötsaker (23)
  • Wagyu (25)
  • Kött (30)
  • Fast Food (32)
  • Servicekoncept (32)
  • Snabbmat (32)
  • Sushi (40)
  • Ramen (44)
  • Icke-japansk mat i Japan (76)
  • Krogar (84)
  • Dryck (91)
  • Japansk mat (166)

LÄNKAR TILL ANDRA MATBLOGGAR

OTAKU KITCHIN

TABEHODAI HOS KAI

MATBLOGGSENTRALEN

VEGOLICIOUS

PICKIPICKI 

LINNÉAS SKAFFERI

FARMORS MAT

24CAFÉS.COM

VINARSKALLEN

BURGER DUDES

KULTURSMAKARNA

SUSHIKARTAN.SE

RAMENGALEN

  • Dryck
  • Fast Food
  • Icke-japansk mat i Japan
  • Japansk mat
  • Krogar
  • Kött
  • Ramen
  • Resor
  • Servicekoncept
  • Snabbmat
  • Sushi
  • Sötsaker
  • Trender
  • Video
  • Wagyu
You must select a collection to display.