• Blogg
  • Våra Tjänster
  • Om Oss
  • Kontakt/Bokning
Menu

Japan Gourmet Guide

Street Address
City, State, Zip
Phone Number

Your Custom Text Here

Japan Gourmet Guide

  • Blogg
  • Våra Tjänster
  • Om Oss
  • Kontakt/Bokning

Japans största ölfestival nu i september

August 15, 2016 Rieko Mise
Fem hantverksöl från ett av Japans hundratals mikrobryggerier. Här finns öl för alla smaklökar.

Fem hantverksöl från ett av Japans hundratals mikrobryggerier. Här finns öl för alla smaklökar.

För den person som gillar sin öl så är Japan inget dumt land. Vi har fyra stora ölmärken - Asahi, Sapporo, Kirin och Suntory - och de gör alla kapabla öl (även om denna blogg tycker att Asahis Super Dry är lite väl tunn). Om man går på “vanliga ställen” så brukar det vara något eller några av dessa fyra man kan få sig serverat, antingen på fat eller flaska. 

Parallellt med dessa fyra giganter, har mikrobryggerierna vuxit nästan explosionsartat det sista decenniet. Idag finns det flera hundra bryggerier och de gör ofta mycket intressanta brygder. Det finns allt fler barer och pubar som har “craft beers” på flaska och det har till och med tillkommit specialpubar med flera mikrobryggeriöl på fat.

Det förekommer speciella ölfestivaler då och då och här och där i landet, och den största av dem alla är Beerfes i Yokohama, ungefär en halvtimme från centrala Tokyo. Den hålls två gånger per år och nästa tillfälle är 17:e till 19:e september 2016.

Här återfinns fler än 200 sorters hantverksöl från hela landet, och alla dessa kan avsmakas för en inträdesavgift av mycket anständiga 5,000 yen per dag (drygt 400 kronor). Då ingår ett provsmakningsglas; de 600 första besökarna får ett specialdesignat glas med festivalens logotyp.

Festivalen har tyvärr bara en japansk sajt uppe i dagsläget (tidigare festivaler har även haft en engelsk version, så det kanske bara är en tidsfråga innan den kommer upp), så här är en del nödvändig information för den som vill åka dit.

Öppettider:

17/9 (lördag): 16:30 - 19:00

18/9 (söndag): 11:30 - 15:00, 16:00 - 19:30

19/9 (måndag): 12:30 - 16:00

Sista beställning en kvart före stängningsdags.

Plats: Osanbashi Hall

Tågstationer: 

Kannai Station: JR Keihin Tohoku Negishi Line/ Yokohama Municipal Subway Line

Nihon-odori Station: Minatomirai Line

Många av dessa hantverksöl håller minst starkölsstyrka, så var bara försiktig då det är mycket lätt att tappa räkningen på hur många klunkar det har blivit.

Skål heter för övrigt kanpai på japanska.

Tags Dryck, Evenemang

Kan curry förhindra håravfall?

July 22, 2016 Rieko Mise
Typisk japansk curry på ett billigt hak: vitt ris, relativt kryddig currysås, lite nötkött och inlagd ingefära. Ca 30-40 kronor. Billigt sätt att både bli mätt och behålla håret?Foto: Hyougushi (Creative Commons License)

Typisk japansk curry på ett billigt hak: vitt ris, relativt kryddig currysås, lite nötkött och inlagd ingefära. Ca 30-40 kronor. Billigt sätt att både bli mätt och behålla håret?

Foto: Hyougushi (Creative Commons License)

Det här har vi inte hört förr. Visst vet man att många ingredienser i curry har goda hälsoeffekter, men att curry skulle kunna hjälpa oss alla som inte har kvar den ymniga hårman vi hade en gång i tiden är en nyhet..

Det är Yoshiko Nakagawa, näringsexpert på Kumamotos universitet, som hävdar att curry kan hjälpa till mot håravfall (dock utan några vetenskapliga bevis för det hela). Hon menar att ämnen som gurkmeja, saffran, muskot och capsaicin (en aktiv komponent i chilipeppar) generellt sett gynnar matsmältning och blodcirkulation, två processer som - menar hon - är viktiga för ett friskt hår. Så är det säkert; det är nog ingen del av kroppen som klagar på att maten smälts ordentligt och blodet cirkulerar som det ska.

Det främsta “beviset” hon visar upp är att Indien och Japan, två länder som verkligen gillar sin curry, har en lägre andel skalliga män än många länder i västvärlden. Vi har letat efter sådan statistik på nätet, men inte hittat någon som är vederhäftig (om någon har tillgång till sådana siffror, hör gärna av er!).

Numera är curry i Japan lika “japanskt” som pizza blivit “svensk mat”. Det äts överallt och kan köpas överallt där det säljs matvaror. En billig och snabb rätt i de flesta fall. Och oftast mycket gott. Enda nackdelen med den japanska curryn är att den ofta innehåller vetemjöl, så om du är glutenintolerant ska du nog hålla dig till de indiska eller thailändska varianterna.

Intressant att notera i detta sammanhang är att Japan är hem till världens största tillverkare av peruker - Unihair (fd Aderans). Lite ironiskt.

Tags Icke-japansk mat i Japan, Curry

En klase druvor för nästan 100,000 kr - bara i Japan?

July 10, 2016 Rieko Mise
Ruby Roman heter världens dyraste druvslag.. drygt 3,000 kr PER DRUVA!Foto: YouTube

Ruby Roman heter världens dyraste druvslag.. drygt 3,000 kr PER DRUVA!

Foto: YouTube

Japaner älskar frukt, som alla andra givetvis; skillnaden är att japaner är villiga att betala avsevärt mycket mer för sin frukt. Frukt är här nämligen framför allt en uppskattad present som man tar med sig när man går hem till någon. Och presenter får ju givetvis vara lite dyrare då detta ger en extra pondus och en högre värdering på givarens prestige, kunnande och givmildhet. Dessutom måste en present givetvis presenteras på ett fint sätt, så dels bör alla frukterna vara lika stora och med samma färg och dels vara vackert och säkert förpackade. Allt höjer priset.. 

Men de värsta prissättningarna sker när säsongsauktionerna drar igång. På den första av dessa brukar någon form av näringsidkare, exempelvis ett hotell, en krogkedja eller en bröllopsarrangör, se till att ropa in en liten mängd av den första frukten som erbjuds på auktionen för ett alldeles astronomiskt pris. Detta ger nämligen rubriker i både press och TV. Sedan brukar den dyra frukten serveras utan avgift till ett antal VIP-gäster, som givetvis uppskattar gesten och förblir fasta kunder.. Dubbel reklampoäng för firman ifråga. Och detta trissas så upp varje år, då det givetvis ger större rubriker om även årets pris är ett rekordpris.

Nu senast gick första säsongsauktionen igång för vindruvorna som går under benämningen Ruby Roman. Dessa odlas enbart i Ishikawa prefektur på den japanska nordvästkusten. Pingpongbollsstora röda druvor med en hög sockerhalt. En klase med 30 druvor såldes för 1,1 miljoner yen, i dagsläget knappt 94,000 kronor!

En kraftig kontrast till gårdagens inlägg, eller hur? 

Tags Frukt

Fri sprit för 275 kr - bara i Japan?

July 9, 2016 Rieko Mise
Det finns omkring 3,000 olika sorters japansk vodka! Vackra flaskor, dessutom. Foto: Liquour Innovation

Det finns omkring 3,000 olika sorters japansk vodka! Vackra flaskor, dessutom. Foto: Liquour Innovation

Starksprit är som bekant en relativt dyr vara i Sverige, både på Systemet och på krogen. Så är icke fallet i Japan, där alkoholskatten inte är baserad på procentsatsen utan på varuslaget. En burk “alkoläsk” med shochu (japansk vodka) med 10% alkohol är billigare än motsvarande mängd öl med alkoholhalten 5%. Även på baren eller krogen händer det ofta att öl är dyrare än starksprit. På vårt lilla rökiga grillpinnehak runt hörnet så vill herr Matsubara ha 500 yen för en stor stark men bara 330 yen för en grogg med nästan 20 cl 20%-ig sprit.

Vi skrev här om Kurand - en bar där man kan dricka så mycket risvin man vill eller orkar för en begränsad peng. Nu har firman bakom detta etablissemang - Liquour Innovation - startat upp en ny bar som fått namnet Havespi; samma grundkoncept med drick-allt-du-orkar för 3,000 yen (lägg till moms och det blir 3,240 yen, ca 275 kr idag) men den här gången med shochu istället för sake.

Man betalar sin slant och sedan är det bara att botanisera bland 100 olika sorters vodka. Is, groggvirke och diverse tillbehör finns på en bänk. Blanda får man göra själv. Liksom Kurand så är stället extremt enkelt. Inget riktigt kök utan om man vill äta så får man köpa med sig mat från en krog eller en närbutik.

Med tanke på att en grogg väl idag kostar minst 120 kronor i Stockholm så är det onekligen mycket sympatiskt. Något för den som är nyfiken på hur japansk vodka kan smaka. Om du aldrig prövat förr så kommer många flaskor att förvåna dig. 

Samma företag har också slagit upp portarna för en tredje bar - Shugar - som enbart serverar sötare alkoholdrycker med fruktbas.

För den törstige och nyfikne så är det mest praktiska att styra kosan mot Shinjuku, då alla tre barerna där finns i samma byggnad. Adressen är Watasei Mata Bldg., 6 vån, Shinjuku 3-9-9.  東京都新宿区新宿3-9-9 新宿ワタセイ・タマビル6階

Tags Dryck, Shochu

IKEA Japan fyller 10 år och firar med en kolsvart korv med bröd - Ninja Dog

July 6, 2016 Rieko Mise

IKEA har i princip samma stuk och stil i Japan som annorstädes; det är nästan lite kusligt när man spankulerar runt där och helt plötsligt upplever en lätt svindlande känsla när man inser att texter är på japanska och att nästan alla runtomkring en är japaner! I allt övrigt känns det som att vara ute i Kungens Kurva.

Det finns dock några små skillnader i utbudet. I restaurangen samsas köttbullarna och laxtallrikarna med japansk ris och curry, och i bistron efter kassorna så serveras det nu och fram till årets slut en 30 cm lång varmkorv där både korven och brödet är kolsvart. Produktnamnet är Ninja Dog, givetvis inspirerat av de historiska svartklädda spionerna och lönnmördarna. Kolsvart är förresten en väldigt passande beskrivning, då den svarta färgen kommer från bambukol, en ingrediens som företaget hävdar ger korven en detox-effekt.

Bakgrunden till detta tidsbegränsade erbjudande är att IKEA nu funnits i Japan i tio år. Man har nu nio butiker med god försäljning på Honshu och Kyushu, de två mest befolkade öarna. IKEA Japan därmed också en stor aktör som restauratör; deras restauranger kan rymma upp till drygt 700 personer samtidigt.

UPPDATERING:

Efter provsmakning av Ninja Dog så kan vi meddela att kolet inte påverkar smaken i nämnvärd utsträckning. Smakar alltså ungefär som IKEAs vanliga korv. Fast längre och svartare är den onekligen..

Tags Icke-japansk mat i Japan

Fem sorters krogar med rå fisk eller sushi i Japan

July 5, 2016 Rieko Mise
Krabba, sjöborre, laxägg och fet tonfiskfärs - kan nästan kallas vardagsmat i Japan.Foto: Uoshin

Krabba, sjöborre, laxägg och fet tonfiskfärs - kan nästan kallas vardagsmat i Japan.

Foto: Uoshin

Om man gillar rå fisk av bästa kvalitet så är givetvis Japan en självskriven destination; ingen annan nation är så extremt förtjust i denna principiellt enkla men samtidigt svåra matlagning. Utan prima råvara fungerar det givetvis inte alls, vilket har gjort att inget annat land har samma religiösa syn på obrutna kylkedjor och därmed självklart pedantiska logistik och höga kvalitet på kyl- och frysutrustning. Detta kök har också bidragit till den extremt höga kvalitet vi generellt ser i japanska kockknivar.

Ska man gå ut och äta rå fisk i Japan har man i princip fem olika typer av krogar man kan besöka. Här har vi dem i tur och ordning. Detta är en grov turordning, då de olika restaurangtyperna kan överlappa varandra vad gäller kvalitet. Det finns izakaya med fisk som inte skulle skämmas för sig på Sukiyabashi Jiro. Japanen är helt enkelt så bortskämd med bra kvalitet på mat så att något riktigt bottenskrap mycket sällan förekommer.

1. Izakaya - japanska pubar med rå fisk som en mindre eller större del av menyn

Här återfinns både enskilt ägda pubar och större kedjor. Det är ganska vanligt att det finns sashimi på dessa krogars oftast mycket digra menyer (en “pub” i Japan kan inte jämföras med en pub i England; då är en tapas-bar i Spanien en mera adekvat jämförelse). Det är allt vanligare idag med pubar som nästan bara har havsmat, både i rått och kokt/grillat utförande. Ofta mycket prisvärt. Två bra exempel är Uokin (魚金) och Uoshin (魚真) (Uo är ett annat uttal för sakana - 魚 - dvs fisk). Izakaya-kedjorna har nästan alltid ett nomi-houdai-erbjudande (飲み放題 - drick hur mycket du vill under en eller två timmar) till ett fast pris. För 300-400 kr blir man mätt och lite berusad.


2. Kaiten Zushi

Kaiten betyder rotation och detta handlar alltså om de sushikrogar där sushibitarna kommer farandes på ett band som löper runt disken där kockarna står i mitten och knådar risbullar för glatta livet. Oftast mycket prisvärt, men ibland är det låga priset (som givetvis nästan aldrig ändras) ett hinder då fisken kan prisändras på grossistnivån beroende på säsong och fångstvolym. Detta gör att vissa kedjor frestas att använda fisk av sämre kvalitet för att hålla vinsten uppe. Beroende på kedja kan alltså kvaliteten gå lite upp och ned..  De riktigt billiga kedjorna har sushi för bara några kronor biten.. Äter man bara de dyraste bitarna så kommer man ändå oftast undan med två hundralappar (plus dryck).. Några exempel på populära kedjor är Ganso Zushi, Genki Sushi och Sushi-ro

3. Familjedrivna sushikrogar

Detta är mindre lokala hak där pappa står och knådar bakom disken medan mamma serverar drycker. Eventuellt har man ett par anställda utöver det. Då de måste lite på att grannarna kommer och äter så är priserna ofta anständiga och kvaliteten pålitlig (ryktet om en krog med sämre kvalitet kontra priset sprider sig mycket snabbt i Japan). Luncherna brukar inte överstiga en svensk hundring och på kvällen bör det inte gå på mer än 400-500 kr. Dessa är alldeles för många för att räkna upp. Finns dock en eller några av dessa i alla grannskap i de japanska städerna.

4. Sushikedjor

Detta är inte kaiten-zushi utan “normala” sushi-krogar, fast med en kedjas kostnadsfördelar. Ofta mycket bra prisvärde då en kedja med 40-50 krogar givetvis får ned inköpspriset. Några exempel i Tokyo-området är Sushi Zanmai, Sushitsune och Sushi Midori. Även här gäller ungefär en hundring (eller mindre) för en lunch och 400-500 på kvällen om man äter och dricker sig nöjd.

5. Fin-sushi

Här kommer vi upp i sushi-ligans division ett. Oftast privat drivna med bara en eller kanske ett par-tre krogar. På sistone också ofta med en, två eller tre stjärnor i Guide Michelin. Ofta har man bara en fast meny som ändras dagligen beroende på dagens kvalitet på den tillgängliga fisken på marknaden - take it or leave it - för samma pris både till lunch och middag. Priserna kan med lite tur börja på 700-800 kronor och kan nå 3,000 eller mer utan problem, per person och exklusive dryck. Några berömda exempel är Sukiyabashi Jiro, Saito, Mizutani och Kyubei. De flesta av dessa ligger traditionellt i Ginza då det dels är ett generellt sett exklusivt område och dels ligger nära fiskmarknaden i Tsukiji.

Oavsett vilken restaurantyp och prisnivå man väljer så får man ofta något som kvalitetsmässigt överstiger det man kan få sig serverat i Sverige; nivån är helt enkelt mycket hög över hela fältet. Men självfallet är det stora skillnader mellan olika krogar. Våra kunder brukar antingen i förväg bestämma sig för en specifik och känd krog, som t ex Jiro, eller så ger dem oss en budget inom vars ram vi sedan väljer ut den mest prisvärda krogen. Det går att hitta Michelin-kvalitet även på krogar utan stjärnor och till betydligt rimligare priser.

Tags Sushi
← Newer Posts Older Posts →

Välkommen till världens enda blogg på svenska om mat och dryck i Japan, rapporterat direkt från Tokyo och andra orter i detta läckergommens paradis på Jorden.

Archive
  • July 2020 1
japanbloggen_link.jpg

Klicka för mera information.

saidkarlsson.jpg
pinterest.gif
Japan Gourmet Guide

Klicka på MATBLOGGAR-länken för att rekommendera Japan Gourmet Guide!

matbloggar.nu
... Matklubbens Topplista

KATEGORIER

  • Bakverk (1)
  • Design (1)
  • Friterat (1)
  • Frukost (1)
  • GI (1)
  • Insekter (1)
  • Lyx (1)
  • Okinawa (1)
  • Oogui (1)
  • Ost (1)
  • Reklam (1)
  • Ris (1)
  • Sashimi (1)
  • Säsongsmat (1)
  • Teppanyaki (1)
  • Teriyaki (1)
  • Tokyo (1)
  • Veganskt (1)
  • Wagashi (1)
  • tacos (1)
  • tempura (1)
  • umami (1)
  • Allergier (2)
  • Bento (2)
  • Choklad (2)
  • Dessert (2)
  • Frukt (2)
  • Fusion (2)
  • Glass (2)
  • Grönsaker (2)
  • Gyoza (2)
  • Mässor (2)
  • Shochu (2)
  • Statistik (2)
  • Vegetariskt (2)
  • Barer (3)
  • Big in Japan (3)
  • Hemlagat (3)
  • Kaffe (3)
  • Kaféer (3)
  • Mat (3)
  • Recept (3)
  • Råvaror (3)
  • media (3)
  • Detaljhandel (4)
  • Förpackningar (4)
  • Izakaya (4)
  • Mat med kunder (4)
  • Prylar (4)
  • Tilltugg (4)
  • Traditioner (4)
  • Bröd (5)
  • Fisk och skaldjur (5)
  • Godis (5)
  • Högtider (5)
  • Produktnyheter (5)
  • Språk (5)
  • extrema krogjapan (5)
  • Chips (6)
  • Affärer (7)
  • Guide Michelin (7)
  • Curry (8)
  • Grönt te (8)
  • Guidens Tips (8)
  • Whisky (8)
  • Hälsa (9)
  • Köksteknik (9)
  • Matresor (9)
  • Covid-19 (10)
  • Diverse (10)
  • Hamburgare (10)
  • Fisk (11)
  • Japan Gourmet Guide (11)
  • Japansk mat utanför Japan (11)
  • Köksgeråd (11)
  • Evenemang (12)
  • Matporr (13)
  • Råd & Tips (13)
  • Alkohol (15)
  • Produktkoncept (15)
  • Affärer - Industri (18)
  • Nudlar (19)
  • Resor (21)
  • Trender (21)
  • Video (21)
  • Sötsaker (23)
  • Wagyu (24)
  • Kött (30)
  • Fast Food (32)
  • Servicekoncept (32)
  • Snabbmat (32)
  • Sushi (40)
  • Ramen (44)
  • Icke-japansk mat i Japan (75)
  • Krogar (84)
  • Dryck (91)
  • Japansk mat (165)

LÄNKAR TILL ANDRA MATBLOGGAR

OTAKU KITCHIN

TABEHODAI HOS KAI

MATBLOGGSENTRALEN

VEGOLICIOUS

PICKIPICKI 

LINNÉAS SKAFFERI

FARMORS MAT

24CAFÉS.COM

VINARSKALLEN

BURGER DUDES

KULTURSMAKARNA

SUSHIKARTAN.SE

RAMENGALEN

  • Dryck
  • Fast Food
  • Icke-japansk mat i Japan
  • Japansk mat
  • Krogar
  • Kött
  • Ramen
  • Resor
  • Servicekoncept
  • Snabbmat
  • Sushi
  • Sötsaker
  • Trender
  • Video
  • Wagyu
You must select a collection to display.