• Blogg
  • Våra Tjänster
  • Om Oss
  • Kontakt/Bokning
Menu

Japan Gourmet Guide

Street Address
City, State, Zip
Phone Number

Your Custom Text Here

Japan Gourmet Guide

  • Blogg
  • Våra Tjänster
  • Om Oss
  • Kontakt/Bokning

En japansk riskokare - oumbärlig köksutrustning (inte bara) i det asiatiska köket

March 29, 2021 Rieko Mise
Annons för riskokare från sent 50-tal från National, numera Panasonic. Pojken utbrister “Mamma, påfyllning!”

Annons för riskokare från sent 50-tal från National, numera Panasonic. Pojken utbrister “Mamma, påfyllning!”

Förr i världen, när den japanska husfrun kokade riset i en panna av järn eller lergods på en vedeldad spis, var det ett omständligt arbete. Det var svårt att kontrollera värmen och damen fick i princip stå vid spisen under hela kokprocessen för att se till att riset blev varken över- eller underkokt.

Det fanns försök till elektriska riskokare även före kriget, men dessa var helt manuella så frun fick fortfarande vackert hålla manuell koll. Det var först 1955 som den första automatiska riskokaren började säljas, konstruerad av en underleverantör till Toshiba, så den fick givetvis en Toshiba-logo på skalet. Trots ett relativt högt pris så blev det en stor framgång och snart gjorde alla tillverkare av hushållsapparater riskokare. National (numera Panasonic), Mitsubishi, Hitachi, Zojirushi och Tiger, för att ta några exempel. De två sista var tidigare framför allt tillverkare av termosar och även elektriska sådana, så man hade viss vana av att hålla innehåll varmt, något man applicerade på sina riskokare. På 60-talet, när den japanska ekonomin började gå på högvarv, så gjorde de långa arbetstiderna att maken fick äta senare på kvällen, och då var det ju en enorm fördel att man kunde ha varmt ris tillgängligt även efter det att mamma och barnen hade ätit.

Den första riskokaren med automatisk avstängning från Toshiba blev en stor framgång när den lanserades 1955.

Den första riskokaren med automatisk avstängning från Toshiba blev en stor framgång när den lanserades 1955.

En av dagens vanliga riskokare med ett antal olika inställningar för olika sorters ris och annan mat.Foto: Toshiba

En av dagens vanliga riskokare med ett antal olika inställningar för olika sorters ris och annan mat.

Foto: Toshiba

I den här videon från NHKs programserie Begin Japanology berättar man om den elektriska riskokarens historia och om hur man idag gärna lagar även annat än ris i den. Det är en omfattande redovisning för alla köksutrustningsnördar i läsekretsen (allt på engelska).

Efter att ha gått igenom ett antal elektriska riskokare från flera olika japanska tillverkare, som vi på intet vis varit missnöjda med, så har vi idag faktiskt en lergryta som är specialdesignad för att koka ris i. Man måste hålla koll på när det hela börjar koka kraftigt och sedan justera värmen, men det är inget större besvär. Det tjocka lergodset gör att värmen distribueras mera jämnt i grytan och det blir ett fluffigt och gott ris varje gång.

Numera använder vi en lergryta, speciellt designad för riskokning (bland annat dubbla lock).

Numera använder vi en lergryta, speciellt designad för riskokning (bland annat dubbla lock).

Tags Köksteknik, Köksgeråd, Produktkoncept

Galna erbjudanden för att locka kunder till krogen i pandemins Japan

March 24, 2021 Rieko Mise
Gyoza på Fukushin i Tokyo. Gott och billigt även i vanliga fall, men nu extremt billigt om man utnyttjar kedjans specialerbjudande.Foto: Fukushin

Gyoza på Fukushin i Tokyo. Gott och billigt även i vanliga fall, men nu extremt billigt om man utnyttjar kedjans specialerbjudande.

Foto: Fukushin

Antalet konkurser i Japan till följd av pandemin har nu överstigit tusentalet, och det är krogbranschen som är värst utsatt med drygt 20% av antalet drabbade företag. Att många fler företag inom denna sektor ligger mer eller mindre illa till är givetvis självklart, så även om det utgår bidrag från staten för att hålla krogarna under armarna, så måste man tänka ut nya modeller för att generera intäkter. Det kanske vanligaste är att restauranger som aldrig tidigare ägnat sig åt sådant nu erbjuder matlådor att hämta på krogen. Att utnyttja utkörningstjänster som Uber Eats och hemspunna Demaecan är också ett sätt att hålla fart på köket.

Ramen-kedjan Fukushin har  drygt 30 krogar i Tokyo, främst i norra och nordvästra delarna.

Ramen-kedjan Fukushin har drygt 30 krogar i Tokyo, främst i norra och nordvästra delarna.

Ett tredje sätt är att locka till sig kunder genom olika erbjudanden. Ett av mest generösa jag sett kommer från Fukushin, en lokal Tokyo-kedja med i huvudsak ramen på menyn. Erbjudandet går ut på att man till att börja med betalar 500 yen (ca 40 kr) i månadsavgift. Om man sedan beställer något för minst 350 yen vid varje besök, så får man en portion gyoza (sex st) utan extra avgift. Detta gäller då vid max tre tillfällen per dag i en hel månad. Med andra ord maximalt drygt 90 portioner gyoza för 40 kronor. Givetvis skulle jag tro att bara en portion per dag är mer än tillräckligt även för de värsta gyozafantasterna, men erbjudandet är så pass radikalt så att om inte annat så blir det en "snackis" på stan.

Det ska tilläggas att dryga tusentalet konkurser inte ter sig så ruggigt när man betänker att det finns fler än fem miljoner företag i Japan.

Tags Ramen, Krogar, Servicekoncept, Covid-19

Pandemin och hemmadrickande i Japan

March 14, 2021 Rieko Mise
Kirin vill att du ska kunna njuta av upphälld fatöl med riktig skumkrona även nu när du kanske tvingas gå direkt hem på kvällen i Japan.Foto: Kirin

Kirin vill att du ska kunna njuta av upphälld fatöl med riktig skumkrona även nu när du kanske tvingas gå direkt hem på kvällen i Japan.

Foto: Kirin

Det går åt en hel del alkoholhaltiga drycker i Japan, även om trenden, liksom annorstädes, går mot lägre alkoholhalter och fler yngre som helst undviker det hela. Det dricks företrädesvis på lokal, då det är en gemytlig stämning och givetvis blir så mycket trevligare om man bor ensam och har som alternativ att dricka sin öl eller chuhai i ensamhet framför TV-apparaten. Men nu under pandemin, och speciellt nu när vi i Tokyo-området fortfarande har ett officiellt nödläge, då krogar och barer stänger 20, ökar givetvis hemmadrickandet.

Kirin, landets näst största ölbryggeri, investerar i den trenden via sin nya Home Tap-lösning. Det går ut på att man får hemskickad ett snyggt formgivet fat med en riktig fatölstapp på. Sedan köper man PET-flaskor i tvålitersformat som passar inne i fatet. Man kan välja mellan fyra eller åtta liter som automatiskt levereras varje månad, men ska man ha fest så kan man givetvis även beställa ett fritt antal flaskor.

Många japaner gillar skumkronan man får med ett riktigt upptappat fatöl, så det är förståeligt att man saknar detta när man tvingas sitta hemma. Om man som många jobbar till åtta eller längre in på kvällen, så är det ju just nu i princip pubförbud.

Tags Dryck, Affärer - Industri, Covid-19

Flygplansmat blir bento-lådor i Japan under pandemin

March 2, 2021 Rieko Mise
Är det flygplansmat eller bento? Egentligen ingen större konceptuell skillnad.

Är det flygplansmat eller bento? Egentligen ingen större konceptuell skillnad.

Nu när flygresandet ligger på en katastrofal miniminivå så innebär det inte enbart en prekär situation för flygbolagen utan även för de företag som utför alla möjliga kringtjänster kring flygandet. En sådan kategori företag är de som levererar den mat som serveras ombord.

I Japan, där bento, den klassiska matlådan, har en lång historia, har man utan större tvekan gått över till att bli just bento-leverantörer. Dels via distribution till snabbköp och närbutiker och dels via postorder, hör och häpna. Ovanstående matlådor kan nämligen köpas på flygbolaget All Nippon Airways webb, givetvis levererad i kyld förpackning.

Tags Affärer - Industri, Bento

Nu blir japansk whisky garanterat japansk

March 2, 2021 Rieko Mise
Dessa fyraliters PET-flaskor från Suntory respektive Nikka, med ett literpris på ca 80 kronor, innehåller med stor säkerhet inte enbart japansk whisky.Foto: Suntory och Nikka

Dessa fyraliters PET-flaskor från Suntory respektive Nikka, med ett literpris på ca 80 kronor, innehåller med stor säkerhet inte enbart japansk whisky.

Foto: Suntory och Nikka

Nu i februari beslutade Japan Spirits & Liqueurs Makers Association (JSLMA) att man ska införa en regel om ursprungsbeteckning för japansk whisky, något som faktiskt inte existerat tidigare. De billigare blended-sorterna har kanske inte alltid men i alla fall ofta innehållit även importerad whisky och ingen har egentligen haft något att säga om detta här i Japan. 

Från och med den 1:a april måste all nytillverkad “japansk whisky” innehålla enbart inhemskt producerad whisky. Detta gäller dock inte de flaskor som levereras till butik dessförinnan, så det finns fortfarande en chans att man får en “tveksam” flaska den närmaste tiden. 

Industrin vill med detta dels undvika förvirring och samtidigt ytterligare stärka det japanska varumärket.

Vanan att blanda in importerad whisky kommer att fortsätta, men nu kan kunden alltså genast få veta att innehållet i så fall inte är 100% japanskt. Uttryck som “world whisky” eller “world blend” förekommer redan för den kategorin.

Tags Alkohol, Whisky, Affärer - Industri

På väg ut ur eländet?

February 25, 2021 Rieko Mise
En enkel gurka- och bläckfisksallad i väntan på att vi ska kunna gå på krogen som vi vill igen.

En enkel gurka- och bläckfisksallad i väntan på att vi ska kunna gå på krogen som vi vill igen.

Nu när vaccineringar har kommit igång i de flesta länder, så kan vi kanske börja se ett ljus i slutet av covid-19-tunneln. Faktum är att vi redan har fått in bokningar för hösten och nästa vår. Vi tror att vi från sensommaren borde kunna förvänta oss att inresandet blir lättare och att vi kan börja besöka våra favoritkrogar ungefär som vi var vana vid att göra innan viruset slog till för ett år sedan. Dock kan inget givetvis lovas, men ni är välkomna att boka våra guidade turer. Ni kan givetvis avboka beroende på de ändrade förutsättningar som kan gälla framledes.

Under tiden har ni här några videoklipp från diverse krogar att beskåda och begrunda inför era kommande resor till Japan.

Ramen (Yaro Ramen)

Sushi (Ginza Kyubey)

Tempura (Tempura Kondo)

Tonkatsu

Tags Krogar, Japan Gourmet Guide, Japansk mat
← Newer Posts Older Posts →

Välkommen till världens enda blogg på svenska om mat och dryck i Japan, rapporterat direkt från Tokyo och andra orter i detta läckergommens paradis på Jorden.

Archive
  • July 2020 1
japanbloggen_link.jpg

Klicka för mera information.

saidkarlsson.jpg
pinterest.gif
Japan Gourmet Guide

Klicka på MATBLOGGAR-länken för att rekommendera Japan Gourmet Guide!

matbloggar.nu
... Matklubbens Topplista

KATEGORIER

  • Bakverk (1)
  • Design (1)
  • Friterat (1)
  • Frukost (1)
  • GI (1)
  • Insekter (1)
  • Lyx (1)
  • Okinawa (1)
  • Oogui (1)
  • Ost (1)
  • Reklam (1)
  • Ris (1)
  • Sashimi (1)
  • Säsongsmat (1)
  • Teppanyaki (1)
  • Teriyaki (1)
  • Tokyo (1)
  • Veganskt (1)
  • Wagashi (1)
  • tacos (1)
  • tempura (1)
  • umami (1)
  • Allergier (2)
  • Bento (2)
  • Choklad (2)
  • Dessert (2)
  • Frukt (2)
  • Fusion (2)
  • Glass (2)
  • Grönsaker (2)
  • Gyoza (2)
  • Mässor (2)
  • Shochu (2)
  • Statistik (2)
  • Vegetariskt (2)
  • Barer (3)
  • Big in Japan (3)
  • Hemlagat (3)
  • Kaffe (3)
  • Kaféer (3)
  • Mat (3)
  • Recept (3)
  • Råvaror (3)
  • media (3)
  • Detaljhandel (4)
  • Förpackningar (4)
  • Izakaya (4)
  • Mat med kunder (4)
  • Prylar (4)
  • Tilltugg (4)
  • Traditioner (4)
  • Bröd (5)
  • Fisk och skaldjur (5)
  • Godis (5)
  • Högtider (5)
  • Produktnyheter (5)
  • Språk (5)
  • extrema krogjapan (5)
  • Chips (6)
  • Affärer (7)
  • Guide Michelin (7)
  • Curry (8)
  • Grönt te (8)
  • Guidens Tips (8)
  • Whisky (8)
  • Hälsa (9)
  • Köksteknik (9)
  • Matresor (9)
  • Covid-19 (10)
  • Diverse (10)
  • Hamburgare (10)
  • Fisk (11)
  • Japan Gourmet Guide (11)
  • Japansk mat utanför Japan (11)
  • Köksgeråd (11)
  • Evenemang (12)
  • Matporr (13)
  • Råd & Tips (13)
  • Alkohol (15)
  • Produktkoncept (15)
  • Affärer - Industri (18)
  • Nudlar (19)
  • Resor (21)
  • Trender (21)
  • Video (21)
  • Sötsaker (23)
  • Wagyu (24)
  • Kött (30)
  • Fast Food (32)
  • Servicekoncept (32)
  • Snabbmat (32)
  • Sushi (40)
  • Ramen (44)
  • Icke-japansk mat i Japan (75)
  • Krogar (84)
  • Dryck (91)
  • Japansk mat (165)

LÄNKAR TILL ANDRA MATBLOGGAR

OTAKU KITCHIN

TABEHODAI HOS KAI

MATBLOGGSENTRALEN

VEGOLICIOUS

PICKIPICKI 

LINNÉAS SKAFFERI

FARMORS MAT

24CAFÉS.COM

VINARSKALLEN

BURGER DUDES

KULTURSMAKARNA

SUSHIKARTAN.SE

RAMENGALEN

  • Dryck
  • Fast Food
  • Icke-japansk mat i Japan
  • Japansk mat
  • Krogar
  • Kött
  • Ramen
  • Resor
  • Servicekoncept
  • Snabbmat
  • Sushi
  • Sötsaker
  • Trender
  • Video
  • Wagyu
You must select a collection to display.