• Blogg
  • Våra Tjänster
  • Om Oss
  • Kontakt/Bokning
Menu

Japan Gourmet Guide

Street Address
City, State, Zip
Phone Number

Your Custom Text Here

Japan Gourmet Guide

  • Blogg
  • Våra Tjänster
  • Om Oss
  • Kontakt/Bokning

"Äta här eller ta med?" blir en ekonomisk fråga i Japan

August 22, 2019 Rieko Mise
Momsen höjs från 8 till 10% i oktober på mat och dryck du förtär på krogen.Foto: Jason Goh via Pixabay

Momsen höjs från 8 till 10% i oktober på mat och dryck du förtär på krogen.

Foto: Jason Goh via Pixabay

I oktober kommer den japanska momsen att höjas från 8% till 10%. Ett något egendomligt undantag är att mat på krogen (eller på lokal, det går ju idag ofta att även äta mat man köpt på närbutiken eller snabbköpet inne i lokalen) får skattesatsen 10% medan maten man köper för att ta med sig hem eller till jobbet behåller den gamla momsen på 8%. Det skiljer ju inte några stora slantar om vi pratar om en enskild måltid på en normalt prissatt krog i Japan, men det kan vara bra att veta så att man inte undrar över prisskillnaden för "samma vara".

Men den förblir 8% om du köper mat för att ta med dig..Foto: Edwin Macalopú Diaz via Unsplash

Men den förblir 8% om du köper mat för att ta med dig..

Foto: Edwin Macalopú Diaz via Unsplash

När vi hittat någon förklaring till denna något ologiska skatteregel så uppdaterar vi inlägget.

UPPDATERING: Förlåt en långtida utlandsbosatt.. Inser nu att det ju var likadant i Sverige tidigare då mat på krogen beskattades med 25% och ta-hem-maten med bara 12%.. Nu är det ju 12% för all mat, var den än köps och konsumeras i Sverige. Vad var logiken i Sverige med det gamla systemet? Någon som vet får gärna berätta.

Fem öl utan extra kostnad på ramenkedjan Ippudo

August 22, 2019 Rieko Mise
ippudo_femoel_01.jpg

Svenskar på besök i Japan brukar tappa haken när de märker hur regler och sedvänjor kring alkoholförtäring skiljer sig från de vi har i Sverige. Nomi-houdai, dvs att man får dricka obegränsade mängder alkohol under en förutbestämd tidsperiod, oftast 90 eller 120 minuter, för en fast och liten peng, är ett vanligt förekommande fenomen, liksom att man på vissa ställen kan få första ölen för halva priset.

Den kända ramen-kedjan Ippudo har just nu ett uppseendeväckande erbjudande, där man, om man beställer deras Tokusei Shiromaru Fukuoka-style tonkotsu ramen eller deras Tokusei Akamaru ramen (med miso), får fem sejdlar öl av märket Asahi Super Dry utan att det kostar en endaste yen extra.

Akamaru ramen på IppudoFoto: Ippudo

Akamaru ramen på Ippudo

Foto: Ippudo

Erbjudandet gäller inte på alla deras krogar (i Tokyo-området är det Ebisu, Marunouchi, Iidabashi Sakura Terrace, Gotanda Higashiguchi, Asakusa ROX 3G och Sereo Hachioji som erbjuder detta) och det varar fram till och med den 25:e, dvs nu på söndag, och det är synnerligen tidsbegränsat, bara mellan kl 20 och 22. Om man tycker om Asahi Super Dry, speciellt om den är gratis, och vill äta en god skål ramen, så kan det vara idé att slinka in någon av de närmaste kvällarna.

Tags Ramen, Dryck, Servicekoncept

Nytt prisupplägg för våra gourmetturer

August 16, 2019 Rieko Mise
10-årsjubileumsfest på ett av våra mycket populära stamhak.

10-årsjubileumsfest på ett av våra mycket populära stamhak.

Våra turer har hitintills haft ett baspris på 60,000 yen, oavsett antalet deltagare. Detta kan upplevas som om vi belönar de större grupperna och missgynnar de mindre. Vi sänker därför baspriset till 30,000 yen för en eller två deltagare. Från den tredje deltagaren debiterar vi 9,000 yen per deltagare och afton, så en tur med tre personer kostar då 39,000 yen, en tur med fyra deltagare kostar 48,000 yen, etc. Det inberäknar då förberedelsearbete för den "enklaste" formen av tur, dvs till ett antal enklare och billigare krogar med japanska mått mätt, men med stora kulinariska upplevelser. 

Om kunden önskar ett mera avancerat program som kräver andra förberedelser, skickar vi en offert när vi har talat med kunden om vad de önskar göra och äta.

Vi introducerar också en mängdrabatt, där våra gäster får 20% rabatt på alla kvällar efter den första (under en och samma vistelse).

Vi kommer också framledes att, i mån av tid, erbjuda guidade turer även utanför krog- och barvärlden. Hör av er med vad ni skulle vilja se och göra, så lägger vi gärna upp ett program och guidar och tolkar under den tid ni behöver.

Intresset för den japanska matkulturen fortsätter att växa, så boka idag. September börjar närma sig utsålt.

hoshigumi_02.jpg
Tags Japan Gourmet Guide

Shirataki - nudlar utan gluten, kolhydrater eller kalorier

August 14, 2019 Rieko Mise
Shirataki-nudlar med räkor och grönsaker. Tillsätt valfri sås eller buljong.

Shirataki-nudlar med räkor och grönsaker. Tillsätt valfri sås eller buljong.

Shirataki är japanska och betyder "vitt vattenfall". Det syftar givetvis på att shirataki-nudlar oftast är vita och långa.. De görs på stärkelse från konjaksroten (konjakknölkalla heter det tydligen om man ska vara helt korrekt) - konnyaku på japanska - och vatten, väldigt mycket vatten. Faktum att det bara är några få procent stärkelse i det hela, vilket givetvis förklarar varför det är försumbara mängder kolhydrater och kalorier i dessa nudlar. Kolydraterna är dessutom av den ickelösliga varianten, så nettokolhydraterna är i princip noll. De är också naturligt fria från gluten, så man kan utan problem hävda att shirataki är en räddare i nöden för både glutenallergiker och personer på keto-diet eller de som bara vill minimera sitt kaloriintag.

Shirataki smakar i sig väldigt lite, men med en stor mängd vatten tar de gärna upp smaker från den övriga rätten. Deras i grunden neutrala smak gör också att de passar tillsammans med i princip vad som helst. Man kan göra italiensk "pasta", thailändsk Pad Thai eller kanske en kall sallad med mycket grönsaker och valfri dressing. I Japan är det vanligt att man använder shirataki i grytor eller steker dem à la yakisoba.

Enda minuspoängen för shirataki är att de innehåller nästan ingen näring. Därför är det givetvis viktigt att äta dem med allehanda nyttigare födoämnen.

Om man inte gör konnyaku i nudelform, så heter den enbart konnyaku och serveras då i större bitar, antingen i grytor eller som en separat rätt, t ex med en god senapsmiso till.

Jag ser att shirataki-nudlar nu verkar vara allmänt tillgängliga på vanliga snabbköp i Sverige, så det är bara att köpa hem och börja experimentera.. Här en sajt med några intressanta recept.

Tags Nudlar, Hälsa

Nyttigare snabbnudlar?

August 12, 2019 Rieko Mise
Nissin har nu “nyttiga” snabbnudlar på programmet.Foto: Nissin

Nissin har nu “nyttiga” snabbnudlar på programmet.

Foto: Nissin

Att snabbnudlar, kanske världens mest populära snabbmatsrätt med över 30 miljarder portioner sålda varje år, inte är speciellt nyttig föda är ingen nyhet. Det finns åtskilliga studier om hur blandningen av vetemjöl, olja, salt, natriumglutamat och allehanda tillsatser kan ställa till det för konsumentens hälsa, i alla fall på lite längre sikt med idogt ätande.

Det handlar om så kallad maze-soba, nudlar utan soppa, med sex olika smaker inspirerade av de kinesiska, thailändska, koreanska och japanska köken.Foto: Nissin

Det handlar om så kallad maze-soba, nudlar utan soppa, med sex olika smaker inspirerade av de kinesiska, thailändska, koreanska och japanska köken.

Foto: Nissin

Nissin (uttalas nisshin), den japanska snabbnudelpionjären som alltjämt också är världens största tillverkare, har sedan en tid en ny artikel i katalogen som verkar vara en reaktion på negativa rapporter om deras produkters hälsoeffekter. Det är en serie nudlar under samlingsnamnet All-in Noodles, där "all-in" syftar på att man stoppat in så många nyttigheter som möjligt i nudlarna. I mitten av nudelsträngen finns en "kärna" med 12 olika vitaminer, 13 mineraler, protein och kostfiber som är omhöljt av ett lager normal vetenudeldeg. Detta ger också en reduktion av mängden kolhydrater med 40% jämfört med vanliga ramen-nudlar.

Foto: Nissin

Foto: Nissin

Nudlarna är av den på senare tid mycket populära "maze-soba"-varianten, dvs nudlar utan soppa; bara lite sås och diverse pålägg som man blandar ihop före inmundigandet. Mazeru betyder "röra ihop”, och soba, förvillande nog, betyder här inte soba i betydelsen bovete, utan bara "nudlar" i det här fallet.

En påse med enbart nudlar kostar 400 yen (ca 36 kr) medan sex olika varianter med olika såser och toppings kostar 600 yen styck (ca 54 kr), vilket gör att man lägger sig i översta prisklassen för snabbnudlar.

Stoppa pressarna: Nu lanserar man också All-in Pasta med olika italienska smaker.

Tags Snabbmat, Fast Food, Nudlar, Ramen

Japanska matresor #2 - Okayama

August 1, 2019 Rieko Mise
Friterad hamo - en saltvattenål utan svenskt namn; på engelska heter den "daggertooth pike conger".

Friterad hamo - en saltvattenål utan svenskt namn; på engelska heter den "daggertooth pike conger".

Okayama är namnet på en prefektur och även dess huvudstad som ligger ungefär mittemellan Osaka och Hiroshima. Detta gör tyvärr att många missar hela prefekturen då den ligger ganska precis mitt emellan de två “hinkliste”-orterna Kyoto och Hiroshima.

Härom veckan var vi inbjudna av Okayama stad till en förevisning av stadens besöksvärda utflyktsmål (mera om dessa lite senare på Japanbloggen), och givetvis också till att smaka på diverse läckerheter man kan erbjuda på matbordet.

Här en serie rätter vi fick avnjuta på kaiseki-restaurangen Kibizen på Hotel Granvia Okayama. Peka på fotot för beskrivande text.

Pressad sushi (oshi-zuzhi) med sawara - japansk kungsmakrill

Pressad sushi (oshi-zuzhi) med sawara - japansk kungsmakrill

Diverse sashimi

Diverse sashimi

Inkokt aubergine med hyvlad katsuobushi

Inkokt aubergine med hyvlad katsuobushi

Japansk klar buljong med hamo

Japansk klar buljong med hamo

Grillad ayu - återigen en fisk utan svenskt namn - sweetfish på engelska.

Grillad ayu - återigen en fisk utan svenskt namn - sweetfish på engelska.

Uni - sjöborre - längst fram, sedan okra, bizen wagyu, endast lätt halstrad, aubergine och en misosås med japansk senap - karashi.

Uni - sjöborre - längst fram, sedan okra, bizen wagyu, endast lätt halstrad, aubergine och en misosås med japansk senap - karashi.

En fin middag brukar inte visa någon risrätt förrän på slutet. Det kallas shime, dvs att man stänger evenemanget med en rätt som garanterar att ingen går hungrig från bordet. Här grillad ål på ris, misosoppa och inlagda grönsaker.

En fin middag brukar inte visa någon risrätt förrän på slutet. Det kallas shime, dvs att man stänger evenemanget med en rätt som garanterar att ingen går hungrig från bordet. Här grillad ål på ris, misosoppa och inlagda grönsaker.

Söt och god melon som efterrätt.

Söt och god melon som efterrätt.

Här har vi sedan typisk lunchmat med fisk som Okayama-fiskarna tar upp från Seto Naikai - Seto Inland Sea - mellan Honshu och Shikoku. Bara-zushi, dvs diverse rå fisk och eller skaldjur på risbädd.

okayama_12.jpg

Till sist måste jag få presentera två av ortens meibutsu - “berömd produkt”. Det första är persikor. De är mjuka, söta och extremt saftiga., nästan så att man måste ha haklapp för att äta dem.

Sötare kan man nästan inte vara.. Persikor från Okayama.

Sötare kan man nästan inte vara.. Persikor från Okayama.

Den andra berömda produkten är kibi dango - söta degbollar av hirs.

okayama_13.jpg

Okayama ligger mellan prefekturerna Hiroshima till väster och Hyogo till öster. Bilvägen är det drygt 66 mil mellan Tokyo och Okayama City.

Karta från Free Vector Maps

Karta från Free Vector Maps

Tags Resor, Matporr, Matresor
← Newer Posts Older Posts →

Välkommen till världens enda blogg på svenska om mat och dryck i Japan, rapporterat direkt från Tokyo och andra orter i detta läckergommens paradis på Jorden.

Archive
  • July 2020 1
japanbloggen_link.jpg

Klicka för mera information.

saidkarlsson.jpg
pinterest.gif
Japan Gourmet Guide

Klicka på MATBLOGGAR-länken för att rekommendera Japan Gourmet Guide!

matbloggar.nu
... Matklubbens Topplista

KATEGORIER

  • Bakverk (1)
  • Design (1)
  • Friterat (1)
  • Frukost (1)
  • GI (1)
  • Insekter (1)
  • Lyx (1)
  • Okinawa (1)
  • Oogui (1)
  • Ost (1)
  • Reklam (1)
  • Ris (1)
  • Sashimi (1)
  • Säsongsmat (1)
  • Teppanyaki (1)
  • Teriyaki (1)
  • Tokyo (1)
  • Veganskt (1)
  • Wagashi (1)
  • tacos (1)
  • tempura (1)
  • umami (1)
  • Allergier (2)
  • Bento (2)
  • Choklad (2)
  • Dessert (2)
  • Frukt (2)
  • Fusion (2)
  • Glass (2)
  • Grönsaker (2)
  • Gyoza (2)
  • Mässor (2)
  • Shochu (2)
  • Statistik (2)
  • Vegetariskt (2)
  • Barer (3)
  • Big in Japan (3)
  • Hemlagat (3)
  • Kaffe (3)
  • Kaféer (3)
  • Mat (3)
  • Recept (3)
  • Råvaror (3)
  • media (3)
  • Detaljhandel (4)
  • Förpackningar (4)
  • Izakaya (4)
  • Mat med kunder (4)
  • Prylar (4)
  • Tilltugg (4)
  • Traditioner (4)
  • Bröd (5)
  • Fisk och skaldjur (5)
  • Godis (5)
  • Högtider (5)
  • Produktnyheter (5)
  • Språk (5)
  • extrema krogjapan (5)
  • Chips (6)
  • Affärer (7)
  • Guide Michelin (7)
  • Curry (8)
  • Grönt te (8)
  • Guidens Tips (8)
  • Whisky (8)
  • Hälsa (9)
  • Köksteknik (9)
  • Matresor (9)
  • Covid-19 (10)
  • Diverse (10)
  • Hamburgare (10)
  • Fisk (11)
  • Japan Gourmet Guide (11)
  • Japansk mat utanför Japan (11)
  • Köksgeråd (11)
  • Evenemang (12)
  • Matporr (13)
  • Råd & Tips (13)
  • Alkohol (15)
  • Produktkoncept (15)
  • Affärer - Industri (18)
  • Nudlar (19)
  • Resor (21)
  • Trender (21)
  • Video (21)
  • Sötsaker (23)
  • Wagyu (24)
  • Kött (30)
  • Fast Food (32)
  • Servicekoncept (32)
  • Snabbmat (32)
  • Sushi (40)
  • Ramen (44)
  • Icke-japansk mat i Japan (76)
  • Krogar (84)
  • Dryck (91)
  • Japansk mat (165)

LÄNKAR TILL ANDRA MATBLOGGAR

OTAKU KITCHIN

TABEHODAI HOS KAI

MATBLOGGSENTRALEN

VEGOLICIOUS

PICKIPICKI 

LINNÉAS SKAFFERI

FARMORS MAT

24CAFÉS.COM

VINARSKALLEN

BURGER DUDES

KULTURSMAKARNA

SUSHIKARTAN.SE

RAMENGALEN

  • Dryck
  • Fast Food
  • Icke-japansk mat i Japan
  • Japansk mat
  • Krogar
  • Kött
  • Ramen
  • Resor
  • Servicekoncept
  • Snabbmat
  • Sushi
  • Sötsaker
  • Trender
  • Video
  • Wagyu
You must select a collection to display.