• Blog
  • Our Services
  • About Us
  • Contact/Booking
Menu

Japan Gourmet Guide

Street Address
City, State, Zip
Phone Number

Your Custom Text Here

Japan Gourmet Guide

  • Blog
  • Our Services
  • About Us
  • Contact/Booking

God Jul från landet utan riktig jul

December 19, 2017 Rieko Mise
God Jul på japanska blir Merii Kurisumasu..Foto: Kentucky Fried Chicken Japan

God Jul på japanska blir Merii Kurisumasu..

Foto: Kentucky Fried Chicken Japan

Det känns kanske lite patetiskt, men den matbild som bäst beskriver den japanska julen är faktiskt ett foto av en japansk kändis (skådisen Haruka Ayase i det här fallet) som håller i en stor bunke med friterad kyckling från Kentucky Fried Chicken. Sedan 1970-talet har KFC nämligen med stor framgång sålt in konceptet om att man ska äta friterad kyckling till jul. Det har blivit så framgångsrikt att även krogar som normalt inte har friterad kyckling på menyn känner sig tvingade att hänga på samma tema.

Det andra ätbara som förknippas med jul i Japan är "Christmas Cake". Man köper en speciell "jultårta" som man alltså då äter efter den friterade kycklingen (jultårtan är, och rätta mig om jag har fel, en från början brittisk tradition som sedan kommit till Japan via USA).

Japans sockerbagare har stor anledning att fira jul, då nästan varje hem köper en Christmas Cake.

Japans sockerbagare har stor anledning att fira jul, då nästan varje hem köper en Christmas Cake.

"Christmas Cake" var tidigare något man i Japan kallade damer som fortfarande efter 25 år fyllda var ogifta. Det kommer sig av att en jultårta ju är i princip osäljbar efter den 25:e december.. Då kvinnor i dagens Japan gifter sig allt senare, om alls, så har begreppet tacksamt nog förpassats till den kvinnofientliga skräphögen. 

I vårt hem försöker vi så gott det går att fira julen med svensk julmat.. Det går, med lite ansträngning och från Sverige medhavda matvaror och kryddor.

Vi vill önska våra kunder, vänner och läsare en riktigt trevlig och God Jul, med mycket mat och trevligt umgänge! Vi hörs, om inte förr, i mellandagarna!

UPPDATERING, 29/12

Japaner är, om man får lov att generalisera, en relativt homogen grupp människor som i de flesta fall väljer det säkra före det osäkra. Det innebär att det kan vara trögt för en helt ny produkt men att produkter som lyckats etablera sig istället uppvisar stabila och höga försäljningssiffror (tänk Louis Vuitton, Chanel och Prada men även, faktiskt, H&M, IKEA och Daniel Wellington). Ett exempel på det senare är ovanstående friterade kyckling som KFC säljer extra mycket av i juletid. Försäljningssiffrorna för den 23:e, 24:e och 25:e december har nu offentliggjorts, och det visar sig att japanska KFC sålde friterad kyckling (och annat, kan man förmoda) för inte mindre 438, 703,419 kr, dvs nästan 440 miljoner, under dessa tre dagar! Med andra ord en affärsmodell som man inte lär ändra på i första taget.

Tags Icke-japansk mat i Japan, Traditioner

En av Japans billigaste barer finns i lyxiga Ginza

December 12, 2017 Rieko Mise
En mojito för en dryg svensk tjuga - vem kan klaga på det!?Foto: Public Domain

En mojito för en dryg svensk tjuga - vem kan klaga på det!?

Foto: Public Domain

Det var nog drygt tio år sedan som vi av en slump hittade detta ställe på en bakgata i flotta Ginza-distriktet i Tokyo. Det hette 300 Bar då och det heter fortfarande 300 Bar idag. 300 åsyftar den imponerande bedriften att erbjuda alkoholhaltiga drycker och tilltugg till dessa för endast 300 yen per glas eller tallrik (8% moms tillkommer). Undantagen är importerad flasköl och ren whisky, men även dessa kostar bara 300 yen per styck om man dricker mellan 17 och 19. Ett klart bevis för att Japan sedan 80-talsbubblans tack och adjö i början av 90-talet inte haft mycket inflation att snacka om. Att dessutom kunna erbjuda dessa priser i den i övrigt flotta stadsdelen Ginza är ännu mer imponerande.

Det finns bara ett aber, och det är att man måste köpa minst fem 300-yens-biljetter när man kommer in. Dessa byter man sedan mot dryck och tilltugg. Om man köper 10 biljetter på en gång får man en elfte biljett som en bonus.

Man erbjuder alltså diverse drycker, men man säger sig vara speciellt duktiga på att blanda en präktig Mojito. Man har ett stort antal Mojito-varianter, ca 16 olika, och man har faktiskt förärats ett diplom från kubanska ambassaden i Tokyo.

Adressen är: CHIYODA-KU, YURAKUCHO 1-2-14, MURASAKI BLDG B1

Det är nog inte Japans absolut billigaste bar, men det är utan tvekan den billigaste baren i Ginza! Eller mer än billig nog för en hitrest nordbo som är van att bli av med många hundralappar för några groggar ute på krogen eller baren.

Mera info här.

Tags Dryck, Barer

Wagyu-bento för 21,900 kronor

December 5, 2017 Rieko Mise
4 kg wagyu-kött från Tottori i rejäl trälåda för en bit över 20 lax..Foto: Gochikuru

4 kg wagyu-kött från Tottori i rejäl trälåda för en bit över 20 lax..

Foto: Gochikuru

Från prefekturen Tottori kommer denna “lunchlåda” med wagyu-kött och ris. Styckdelarna har tilldelats fack som korresponderar till motsvarande delar av djurets anatomi. Vi har ännu inte sett någon recension av det hela, men vi förmodar att det smakar mycket bra. Inte minst för att denna bento kostar 291,929 yen, nästan 21,900 kronor! Det handlar om ca 4 kg kött, så kilopriset hamnar på knappt 5,500 kr. Den som känner sig hågad kan beställa på nätet här (bara japansk text).

Det hela är givetvis lite av en ploj för att locka till sig uppmärksamhet. De flesta som anländer till sajten kommer säkert hellre köpa betydligt billigare matlådor. Företaget - Gochikuru - som specialiserat sig på just bento och annan “ta-med-sig-mat”, har nästan 9,000 olika produkter i sin katalog och de billigaste bento-lådorna, med fullgott innehåll att döma av innehållsförteckningarna, kostar inte ens 40 kronor. 

En relativt typisk japansk bento med kött, grönsaker, omelett och ris. Knappt 40 kronor.Foto: Gochikuru

En relativt typisk japansk bento med kött, grönsaker, omelett och ris. Knappt 40 kronor.

Foto: Gochikuru

Tags Japansk mat, Wagyu, Kött

Japanskt lexikon för matallergiker

November 27, 2017 Rieko Mise
Några vanliga matvaror som många allergiker mår bäst av att inte konsumera, mjölk, räkor och vetemjöl.

Några vanliga matvaror som många allergiker mår bäst av att inte konsumera, mjölk, räkor och vetemjöl.

Vi ser från vår serverstatistik att sökorden “allergi” tillsammans med “översättning” förekommit på senare tid. Att ha en matallergi samtidigt som alla innehållsdeklarationer och nästan alla menyer är på japanska är så klart ett reellt problem. Vi har därför satt ihop en lista över de vanligaste födoämnena som innehåller allergener för många, nämligen ägg, mejeriprodukter, vete, bovete, jordnötter, räkor och krabba. Du kan ladda ned listan som en PDF här. Vad du kan göra är att trycka ut och ta med den, märka ut den eller de födoämnen som du inte tål, peka på dessa ord när du sitter på krogen och säga “kore wa taberaremasen”, dvs “det här kan jag inte äta”. När du handlar på en matvaruaffär så får du försöka hitta de japanska tecken som står för det aktuella födoämnet i innehållsdeklarationen. Tänk på att man även i Japan använder vetemjöl som utfyllnad i många typer av processade matvaror.

Antalet allergiker växer även i Japan, men det har inte nått de volymer som gör att matvarutillverkarna börjat intressera sig för dessa individer som en potentiell marknad. Det finns i princip inga hyllor med laktos- eller glutenfria varor på ett japanskt snabbköp, tyvärr.

Om du har en matallergi som inte finns med på listan, så hör av dig så ska vi addera de matvaror som du inte tål.

UPPDATERING 2019-02-21: Det har nu börjat dyka upp glutenfria varor på vissa snabbköp, så det kan löna sig att fråga efter dem.

Tags Allergier, Språk

Orkla har fel - japaner tycker visst om kaviar!

November 22, 2017 Rieko Mise
Japaner älskar faktiskt torskrom - och svensk kaviar!

Japaner älskar faktiskt torskrom - och svensk kaviar!

Detta inlägg har tidigare publicerats på vår systerblogg Japanbloggen. Många av de gamla inläggen om mat och dryck från före starten för Japan Gourmet Guide har kopierats över hit, men många finns på grund av tidsbrist fortfarande enbart på Japanbloggen, så titta gärna över och klicka på Mat & Dryck nere i tag-registret en bit ned i vänstra spalten.

Kalles Kaviar, med matvarujätten Orkla Foods bakom sig, har en nu fem år gammal reklamfilm där man testar Kalles Kaviar på diverse japaner på gatan i Tokyo. Temat för filmen, som också repeterats i Schweiz, USA, Costa Rica och kanske flera ställen, är att kaviar är en såpass unikt svensk smak att det bara är svenskar som förstår hur gott det är. Lokalborna på de olika platserna i reklamfilmerna tycker utan undantag att det definitivt inte smakar gott.

Vi kan nu avslöja att torskrom varit en väl ansedd delikatess sedan urminnes tider i Japan, och att det är en vanlig produkt i alla snabbköp i hela landet. Dock finns den inte i den kryddade tubform som är så vanlig i Sverige. Torskrom - tarako på japanska -  säljs antingen som den är eller så är den inlagd med salt eller med kombinationen salt och rödpeppar, då kallad mentaiko. 

Jag har ofta med mig kaviar från Sverige, både för eget bruk och som present till vänner och bekanta, och jag kan meddela att det är en mycket uppskattad gåva. Jag har hitintills inte mött någon japan som inte tycker att det är väldigt gott. De undrar alla varför ingen japansk fabrikant släppt något liknande.

Nu hör det kanske till saken att den sort jag alltid gillat och alltid har med mig är Ejderns Extrafina Smörgåskaviar. Kanske för att den har mest torskrom i sig - 77% mot Kalles 52%? Kalles funkar dock om jag inte har något alternativ. Orkla behöver inte bli purkna på mig för att jag säger så då både Kalles och Ejderns numera är varumärken i samma bolag.

Här är filmen:

Tags Icke-japansk mat i Japan, Fisk

“Kött-burgare” från japanska kedjan Lotteria

November 21, 2017 Rieko Mise
En rejäl köttbit istället för en köttfärspuck.. japanska hamburgerkedjor satsar på iögonfallande kampanjer.Foto: Lotteria

En rejäl köttbit istället för en köttfärspuck.. japanska hamburgerkedjor satsar på iögonfallande kampanjer.

Foto: Lotteria

Det låter en smula egendomligt att kalla en burgare för en “köttburgare”, men det är precis vad japansk-koreanska hamburgerkedjan Lotteria gör. Mellan den 24:e och 29:e november kommer man nämligen att sälja dessa skapelser där man istället för en köttfärspuck har antingen en eller två 100-grams stekta köttbitar. Det handlar om högrev från nötrasen Angus, importerad från USA. Till detta ett salladsblad och en sås med mycket vitlök i. Låt oss säga att vi gärna skulle vilja ha kniv och gaffel för att attackera detta på ett kladdfritt sätt.

Till saken hör att den 29:e november, eller 11/29, kan uttalas ii-niku på japanska, vilket betyder “bra kött”.

För den riktigt hungrige.Foto: Lotteria

För den riktigt hungrige.

Foto: Lotteria

Varianten med enkel köttskiva kostar 1200 yen (90 kr) och den dubbla betingar 1900 yen (143 kr). För att komplettera dessa lyxiga burgare serveras även pommes frites med tryffelsalt för 310 yen (23 kr).

Lotteria finns i alla japanska prefekturer med undantag för Shimane, Fukui, Nagano och Kochi, men det är långt ifrån samma antal krogar som McDonalds eller största inhemska kedjan MOS Burger. Här kan man leta upp deras krogar (dock bara på japanska).

Tags Hamburgare, Kött, Icke-japansk mat i Japan, Produktkoncept
← Newer Posts Older Posts →

Welcome to a blog about food and drink in Japan, reported directly from Tokyo and other locations in this world famous gourmet paradise.

Archive
  • July 2020 1
japanbloggen_link.jpg

Klicka för mera information.

saidkarlsson.jpg
pinterest.gif
Japan Gourmet Guide

Klicka på MATBLOGGAR-länken för att rekommendera Japan Gourmet Guide!

matbloggar.nu
... Matklubbens Topplista

KATEGORIER

  • Bakverk (1)
  • Design (1)
  • Friterat (1)
  • Frukost (1)
  • GI (1)
  • Insekter (1)
  • Lyx (1)
  • Okinawa (1)
  • Oogui (1)
  • Ost (1)
  • Reklam (1)
  • Ris (1)
  • Sashimi (1)
  • Säsongsmat (1)
  • Teppanyaki (1)
  • Teriyaki (1)
  • Tokyo (1)
  • Veganskt (1)
  • Wagashi (1)
  • tacos (1)
  • tempura (1)
  • umami (1)
  • Allergier (2)
  • Bento (2)
  • Choklad (2)
  • Dessert (2)
  • Frukt (2)
  • Fusion (2)
  • Glass (2)
  • Grönsaker (2)
  • Gyoza (2)
  • Mässor (2)
  • Shochu (2)
  • Statistik (2)
  • Vegetariskt (2)
  • Barer (3)
  • Big in Japan (3)
  • Hemlagat (3)
  • Kaffe (3)
  • Kaféer (3)
  • Mat (3)
  • Recept (3)
  • Råvaror (3)
  • media (3)
  • Detaljhandel (4)
  • Förpackningar (4)
  • Izakaya (4)
  • Mat med kunder (4)
  • Prylar (4)
  • Tilltugg (4)
  • Traditioner (4)
  • Bröd (5)
  • Godis (5)
  • Högtider (5)
  • Produktnyheter (5)
  • Språk (5)
  • extrema krogjapan (5)
  • Chips (6)
  • Fisk och skaldjur (6)
  • Affärer (7)
  • Guide Michelin (7)
  • Curry (8)
  • Grönt te (8)
  • Guidens Tips (8)
  • Whisky (8)
  • Köksteknik (9)
  • Covid-19 (10)
  • Diverse (10)
  • Hamburgare (10)
  • Hälsa (10)
  • Matresor (10)
  • Fisk (11)
  • Japan Gourmet Guide (11)
  • Japansk mat utanför Japan (11)
  • Köksgeråd (11)
  • Evenemang (12)
  • Matporr (13)
  • Råd & Tips (13)
  • Alkohol (15)
  • Produktkoncept (15)
  • Affärer - Industri (18)
  • Nudlar (19)
  • Trender (21)
  • Video (21)
  • Resor (22)
  • Sötsaker (23)
  • Wagyu (25)
  • Kött (30)
  • Fast Food (32)
  • Servicekoncept (32)
  • Snabbmat (32)
  • Sushi (40)
  • Ramen (44)
  • Icke-japansk mat i Japan (76)
  • Krogar (84)
  • Dryck (91)
  • Japansk mat (166)

LÄNKAR TILL ANDRA MATBLOGGAR

OTAKU KITCHIN

TABEHODAI HOS KAI

MATBLOGGSENTRALEN

VEGOLICIOUS

PICKIPICKI 

LINNÉAS SKAFFERI

FARMORS MAT

24CAFÉS.COM

VINARSKALLEN

BURGER DUDES

KULTURSMAKARNA

SUSHIKARTAN.SE

RAMENGALEN

  • Dryck
  • Fast Food
  • Icke-japansk mat i Japan
  • Japansk mat
  • Krogar
  • Kött
  • Ramen
  • Resor
  • Servicekoncept
  • Snabbmat
  • Sushi
  • Sötsaker
  • Trender
  • Video
  • Wagyu
You must select a collection to display.