• Blogg
  • Våra Tjänster
  • Om Oss
  • Kontakt/Bokning
Menu

Japan Gourmet Guide

Street Address
City, State, Zip
Phone Number

Your Custom Text Here

Japan Gourmet Guide

  • Blogg
  • Våra Tjänster
  • Om Oss
  • Kontakt/Bokning

Big Mac Index 2017 - intressant prisskillnad mellan Sverige och Japan

January 26, 2017 Rieko Mise

Big Mac Index, uppfunnet av The Economist 1986, är som bekant ett sätt att jämföra köpkraftsparitet i olika länder. Detta för att utröna vilken växelkurs som krävs för att länder med olika valutor ska ha samma köpkraft. Metoden är ett ytterst förenklat mått, men jag vill nu och här använda det för att visa på det enkla faktum som alla som kommer hit i dessa tider märker så snart man landat, nämligen att det är förvånansvärt billigt att äta och dricka i Japan.

Som ni ser så ligger Sverige på en prispunkt som överstiger referenspunkten, priset för en Big Mac i USA, med 4%. Japan ligger samtidigt 35,6% under referensen, mitt emellan Colombia och Peru och lägre än länder som Thailand, Argentina eller Pakistan.

Det finns givetvis många problem med den här jämförelsen. Snabbmatsbranschen i Japan arbetar med enorma volymer, lönerna är relativt låga samtidigt som konkurrensen är stenhård - alla faktorer som tillsammans driver ned priserna. Det är alltså inte alls enbart valutors växelkurs som avgör priset. 

Snabbmatsbranschen är givetvis inte representativ för hela krogekonomin, men den är nog mera i linje med hela branschen i Japan än i många andra länder. De flesta japaner lägger inte över 100 kronor på en lunch, oavsett om det kallas snabbmat eller inte, så den generella prisbilden vid en jämförelse med Sverige stämmer relativt väl. Det är betydligt billigare att smörja kråset jämfört med Sverige, en skillnad som är större än skillnaden i BNP per capita. Dessutom är kvaliteten per yen eller krona generellt högre; man kan gå på restauranger som skulle betraktas som guldkrogar i Norden och äta lunch för vad en bättre burgare kostar i Stockholm.

Här kan ni se den översta delen av indexet. Vill ni titta på hela undersökningen, så hittar ni den här.

Tags Snabbmat, Statistik

Trump inspirerar hamburgare i Tokyo

January 23, 2017 Rieko Mise
En fysiskt stor och dyr burgare uppkallad efter en fysiskt stor och dyr man..Foto: BLT Steak

En fysiskt stor och dyr burgare uppkallad efter en fysiskt stor och dyr man..

Foto: BLT Steak

En amerikansk stekhuskedja vid namn BLT Steaks med två krogar i Tokyo, en i Ginza och en i Roppongi (den senare bara något stenkast från svenska ambassaden), har i Japan lanserat en sk “Trump Burger”. När man ser hur den ser ut, vad den innehåller och vad den kostar, vill man nästan kolla kalendern för att säkerställa att det inte är den 1:a april.

Trumpburgaren, som kostar ca 450 kronor, måste beställas minst en dag i förväg och den kommer bara att finnas i en mycket begränsad upplaga: tre per krog och dag. 

Mellan två hamburgerbröd som rostats tillsammans med Gruyère-ost, finner vi en 150-grams köttpuck av mald filet mignon, 100 gram fransk gåslever, karamelliserade äpplen med hyvlad tryffel och en sås gjort med portvin, balsamvinäger och ingefära.

Dyr och påkostad men samtidigt både stor och inte så lite vulgär; det låter onekligen som någon som hela världen känner till vid det här laget.

Tags Icke-japansk mat i Japan

Japansk nyårsmat 2017

January 15, 2017 Rieko Mise
En japansk kock måste ha en inte så ringa känsla för estetik.

En japansk kock måste ha en inte så ringa känsla för estetik.

Vi är redan mitt i januari, men vi kanske ändå kan ursäktas för att vi vill skriva en rad om årets nyårsmat där hemma. Diverse resor har handikappat vårt bloggande under ett par veckor, men vi hoppas kunna jobba igen förseningen inom kort!

Som vi har skrivit om tidigare, så är jul och nyår i princip helt omvända i Japan vad gäller sedvänjor och mathållning. På julen - som är vanliga dagar i kalendern - har man träff med kärestan eller partaj med kompisar, och till nyåret åker man hem till föräldrahemmet och äter speciell nyårsmat. På bilderna här kan ni se hur det nya året startade på matbordet för denna familj på fyra numera vuxna individer.

På nyårsafton äter man japanska nudlar - soba - som med sin längd ska symbolisera ett långt liv till alla kring bordet. I vårt fall så har vi sedan också en västerländsk touch genom att kring tolvslaget äta några smårätter till ett glas bubbel. På nyårsdagen öppnar man så locket på den flera våningar höga matlåda som man stått och förberett i ett par dagar, alternativt köpt på varuhuset, snabbköpet eller närbutiken. Det senare är det vanligaste idag, då den mamma eller mera sällan pappa som både kan och vill laga riktig o-sechi-ryori, som maten kallas, är allt mer sällsynt. Man lägger in en beställning några veckor i förväg och hämtar sin låda, anpassad till familjens storlek, strax före nyårshelgen.

Japansk nyårsmat handlar till 70-80% om grönsaker.

Japansk nyårsmat handlar till 70-80% om grönsaker.

Som synes handlar det i stor utsträckning om grönsaker som har kokats och behandlats på olika vis för att kunna ätas under tre dagar; de tre dygn då hemmafruarna skulle få vara helt lediga förr i världen. Även fisk förekommer och gärna också skaldjur. Har man budget för det ingår det ofta jätteräkor eller t o m en hel hummer eller två. Kött kan förekomma, men då som en liten extratallrik bredvid. Denna vana att äta speciell nyårsmat härstammar nämligen från slutet av 700-talet, så under större delen av dess existens var Japan strängt buddistiskt och man åt därför inget eller ringa kött - därav bristen på kött i en klassisk matlåda för det nya året.

osechi_2017_04.jpg

Idag finns det dock inga egentliga tabun i sammanhanget. Många köper minsta möjliga o-sechi-låda för att få lite nyårskänsla, och dryger sedan ut den med alla möjliga andra rätter som inte har med klassiskt nyårsfirande att göra.

I vår familj, där både hustru, svärmor, svåger och svärmors mor var eller är proffs vid spisen, så har vi i princip aldrig ätit annat än hemlagad o-sechi. I början kanske vissa smaker känns “annorlunda” - både söta och kryddiga fiskyngel kan vara en liten spärr för vissa - men i åtminstone denne svensks fall så är det idag en mycket uppskattad del av nyårsledigheten. Både mycket gott och fantastiskt vackert.

För att ge lite större mättnadskänsla så är det ganska vanligt att man gör sådana här sk futomaki, dvs tjocka nori-inlindade rullar med japansk omelett och råa eller inkokta grönsaker.

För att ge lite större mättnadskänsla så är det ganska vanligt att man gör sådana här sk futomaki, dvs tjocka nori-inlindade rullar med japansk omelett och råa eller inkokta grönsaker.

Varje beståndsdel i o-sechi har en specifik betydelse - en symbolisk egenskap som ska medföra lycka, hälsa och framgång under det kommande året. Här kan du läsa om vad detta handlar om.

Tags Japansk mat, Högtider

Masa guidar Anthony i Japans kulinariska himmelrike

January 3, 2017 Rieko Mise
Trestjärnig sushikock guidar Anthony Bourdain i Japan - ser gott ut hela vägen.

Trestjärnig sushikock guidar Anthony Bourdain i Japan - ser gott ut hela vägen.

Vi skrev om Masa i New York för ett tag sedan, den enda sushikrogen i USA med tre stjärnor i Guide Michelin. New Yorks dyraste krog, dessutom.

Här har vi en fin video från Anthony Bourdains TV-serie Parts Unknown där samme Masayoshi Takayama visar runt Anthony i Japan; Tokyo är en självklarhet,  men framför allt visar han upp landsorten han kommer ifrån. Filmen ger många intryck av hur enkel men suveränt god mat man serverar i alla hörn av Japan. Den inte alltför förborgade hemligheten är givetvis de suveräna råvaror man har tillgång till i kombination med ett mycket sofistikerat handlag, vässat under mer än tusen år av högstående kulinarisk forskning och utveckling.

Videon är över 40 minuter lång, men väl värd tiden.

Tags Japansk mat, Guide Michelin, Råvaror

Asahi köper Pilsner Urquell med flera östeuropeiska märken

December 15, 2016 Rieko Mise
Asahi fortsätter att förvärva företag och marknadsandelar i Europa.

Asahi fortsätter att förvärva företag och marknadsandelar i Europa.

Asahi - Japans största ölbryggeri - annonserade redan i våras att man skulle köpa Grolsch och Peroni från belgiska giganten AB InBev. Detta för att EU hade beordrat AB InBev att sälja av en del av sitt konglomerat för att få tillstånd att köpa brittiska SABMiller för gigantiska 121 miljarder USD. Vad som inte kom fram då, var att detta inte riktigt räckte till för att uppfylla EUs krav, så nu går Asahi in igen och förvärvar AB InBevs ölbryggerier i fem östeuropeiska länder: Tjeckien, Slovakien, Ungern, Polen och Rumänien. Det mest kända märket i denna grupp av företag är Pilsner Urquell. Köpeskillingen är ca 7,7 miljarder dollar, vilket gör det till Asahis största utlandsinvestering.

Asahi får därmed en 9-procentig andel av ölförsäljningen i Europa (exklusive Ryssland och räknat i liter).

Med en minskande hemmamarknad på grund av en minskande och åldrande befolkning samt ändrade konsumtionsvanor (vin och sprit ökar på ölens bekostnad), så ser vi bara början på en våg av japanska förvärv utanför landet. Det är kanske bara en tidsfråga innan Spendrups eller något annat svenskt bryggeri rapporterar till Tokyo?

Kan förresten nämna att Pilsner Urquell är ett av denna bloggares favoritöl. Det går dock tyvärr inte så bra till de flesta japanska maträtter, då det som bekant är ett öl med mycket kropp och beska som helt enkelt övermannar de finare japanska smakerna. Till mustigare köttgrytor kan det dock passa. Tyvärr är det svårt att hitta Urquell på fat i Japan; har själv bara druckit detta öl på fat på ett ställe i Kanda.

Tags Dryck, Affärer

Pringles med nya, unika japanska smaker

December 11, 2016 Rieko Mise

Även om chips och snabbmat kanske inte kan räknas till "gourmet"-facket, så är det ändå ett intressant område att studera; speciellt i Japan där den extrema produktutvecklingen aldrig stannar av.

Även "utländska" varumärken vill hålla sig i framkant med nya smaker som nyfikna japaner ständigt letar efter. Här har vi Pringles som släpper två nya smaker på sina chips lagom till jul och nyår. Det är dels kara-age, dvs friterad kyckling, som kommer att säljas över hela Japan, och tako-yaki, de runda bollarna av pannkakssmet med fyllning av bläckfisk, som enbart kommer att saluföras i Kansai-området (Osaka, Kobe, Nara, Kyoto, Wakayama med omnejder). Den senare handlar tydligen mest om en blandning av smaker från den "topping" som bläckfiskbullarna får i form av majonnäs, söt sojasås, torkade bonitoflingor, pulvriserad nori och inlagd ingefära.

Den som vill smaka måste passa på nu i december och en bit in januari.

Tags Chips
← Newer Posts Older Posts →

Välkommen till världens enda blogg på svenska om mat och dryck i Japan, rapporterat direkt från Tokyo och andra orter i detta läckergommens paradis på Jorden.

Archive
  • July 2020 1
japanbloggen_link.jpg

Klicka för mera information.

saidkarlsson.jpg
pinterest.gif
Japan Gourmet Guide

Klicka på MATBLOGGAR-länken för att rekommendera Japan Gourmet Guide!

matbloggar.nu
... Matklubbens Topplista

KATEGORIER

  • Bakverk (1)
  • Design (1)
  • Friterat (1)
  • Frukost (1)
  • GI (1)
  • Insekter (1)
  • Lyx (1)
  • Okinawa (1)
  • Oogui (1)
  • Ost (1)
  • Reklam (1)
  • Ris (1)
  • Sashimi (1)
  • Säsongsmat (1)
  • Teppanyaki (1)
  • Teriyaki (1)
  • Tokyo (1)
  • Veganskt (1)
  • Wagashi (1)
  • tacos (1)
  • tempura (1)
  • umami (1)
  • Allergier (2)
  • Bento (2)
  • Choklad (2)
  • Dessert (2)
  • Frukt (2)
  • Fusion (2)
  • Glass (2)
  • Grönsaker (2)
  • Gyoza (2)
  • Mässor (2)
  • Shochu (2)
  • Statistik (2)
  • Vegetariskt (2)
  • Barer (3)
  • Big in Japan (3)
  • Hemlagat (3)
  • Kaffe (3)
  • Kaféer (3)
  • Mat (3)
  • Recept (3)
  • Råvaror (3)
  • media (3)
  • Detaljhandel (4)
  • Förpackningar (4)
  • Izakaya (4)
  • Mat med kunder (4)
  • Prylar (4)
  • Tilltugg (4)
  • Traditioner (4)
  • Bröd (5)
  • Fisk och skaldjur (5)
  • Godis (5)
  • Högtider (5)
  • Produktnyheter (5)
  • Språk (5)
  • extrema krogjapan (5)
  • Chips (6)
  • Affärer (7)
  • Guide Michelin (7)
  • Curry (8)
  • Grönt te (8)
  • Guidens Tips (8)
  • Whisky (8)
  • Hälsa (9)
  • Köksteknik (9)
  • Matresor (9)
  • Covid-19 (10)
  • Diverse (10)
  • Hamburgare (10)
  • Fisk (11)
  • Japan Gourmet Guide (11)
  • Japansk mat utanför Japan (11)
  • Köksgeråd (11)
  • Evenemang (12)
  • Matporr (13)
  • Råd & Tips (13)
  • Alkohol (15)
  • Produktkoncept (15)
  • Affärer - Industri (18)
  • Nudlar (19)
  • Resor (21)
  • Trender (21)
  • Video (21)
  • Sötsaker (23)
  • Wagyu (24)
  • Kött (30)
  • Fast Food (32)
  • Servicekoncept (32)
  • Snabbmat (32)
  • Sushi (40)
  • Ramen (44)
  • Icke-japansk mat i Japan (75)
  • Krogar (84)
  • Dryck (91)
  • Japansk mat (165)

LÄNKAR TILL ANDRA MATBLOGGAR

OTAKU KITCHIN

TABEHODAI HOS KAI

MATBLOGGSENTRALEN

VEGOLICIOUS

PICKIPICKI 

LINNÉAS SKAFFERI

FARMORS MAT

24CAFÉS.COM

VINARSKALLEN

BURGER DUDES

KULTURSMAKARNA

SUSHIKARTAN.SE

RAMENGALEN

  • Dryck
  • Fast Food
  • Icke-japansk mat i Japan
  • Japansk mat
  • Krogar
  • Kött
  • Ramen
  • Resor
  • Servicekoncept
  • Snabbmat
  • Sushi
  • Sötsaker
  • Trender
  • Video
  • Wagyu
You must select a collection to display.