• Blogg
  • Våra Tjänster
  • Om Oss
  • Kontakt/Bokning
Menu

Japan Gourmet Guide

Street Address
City, State, Zip
Phone Number

Your Custom Text Here

Japan Gourmet Guide

  • Blogg
  • Våra Tjänster
  • Om Oss
  • Kontakt/Bokning

Guide Michelin Japan 2017 - mera stjärnor till ramen!

December 9, 2016 Rieko Mise

Den japanska upplagan av Guide Michelin för 2017 har släppts, och den för med sig några intressanta nyheter. För det första, vilket inte lär förvåna någon som ätit gott i Japan, så växer guiden igen. I årets Tokyo-upplaga återfinns 541 restauranger och 43 hotell, en ökning med 66 nykomlingar. Krogar med tre stjärnor har tappat en restaurang, så nu är man bara 12 sådana i Tokyo. Tvåstjärniga etablissemang  i Tokyo är nu 54 till antalet och enstjärniga är 160. Kyoto har sju trestjärniga krogar och Osaka har tre.

Det totala antalet restauranger i Japan med stjärnor i guiden är nu 413 till antalet. Det tar alltså över ett år att äta sig igenom de stjärnbeströdda krogarna i Japan om man betar av en om dagen.

En rolig detalj är att det nu finns inte en utan två ramen-ställen med en stjärna, då Tsuta har fått sällskap av Nakiryu nära Otsuka station på Yamanote-linjen i Tokyo.

Bib Gourmand-listan, de icke stjärnbelönade men ändå nämnvärda krogarna som man absolut inte bör ignorera, har nu hela 547 restauranger. Till saken hör att man för Bib-guiden från och med i år tillåter alla sorters restauranger och inte bara franska, italienska eller japanska.

Den avundsvärda klass människor som åker runt hela planeten för att beta av alla stjärnkrogar har alltså inte bara magen utan även häcken full.

Hela guiden hittar ni här.

Tags Guide Michelin

Japan - världens mest prisvärda matland?

November 29, 2016 Rieko Mise
Sjöborre med ris i ett nori-blad.

Sjöborre med ris i ett nori-blad.

Om man ska gå på en riktigt fin svensk restaurang så försvinner tusenlapparna ganska snabbt, speciellt om man vill dricka en eller ett par flaskor gott vin. Om man jämför med den generellt mycket höga kvalitet vi har på maten i Japan, och ställer den i relation till de priser vi betalar, så framstår kontrasten mycket klart. Japan är helt enkelt ett av världens mest prisvärda matländer idag. Inte på alla varor eller på alla krogar - det går alldeles utmärkt att hitta restauranger som kräver en investering av 10,000 kronor eller mer per person - men i snitt så är prisvärdet mycket eller extremt högt. Vi har krogar i databasen där man kan få utsökta smårätter med helt unika smaker för 15-20 kr stycket; även om man höjer ribban ordentligt så är det inga problem att komma under tusenlappen per person, inklusive alkohol. 

Här ett exempel på en ganska ordentlig ribbhöjning fast utan hjärnblödning när notan kommer. 

Teppanyaki betyder “stålplåtsstekning” och handlar om att man steker grönsaker, skaldjur och kött på en stor stekhäll (garvar fortfarande åt scenen på Teppanyaki-krogen i första Police Academy). Det brukar innebära wagyu-kött av hög kvalitet och det brukar givetvis bli priser därefter; en middag på ett finare ställe hamnar ofta på minst 4,000 kr per person med lite vin. 

Här dock ett lysande undantag. 

Det handlar om en sjurättersmiddag med utmärkta råvaror (glömde fota första rätten - en krabbsallad). Allt för 5,800 yen, dvs knappt 400 kronor. Till detta två glas vitt och en utmärkt flaska kaliforniskt rödvin för totalt ca 380 kr. Lyxmiddag för två för under 1200 riksdaler, med andra ord.  

Vi har, uppifrån och ned, sjöborre på ris och nori, stekt tonfisk - mellanfeta varianten, havsöra med svamp, gåslever på daikon, ryggbiff med äkta wagyu, samt till sist en enkel men mycket god efterrätt med glass, frukt och bär. Plus alltså en ordentligt tilltagen krabbsallad i början. 

Chu-toro - den mellanfeta delen av tonfisken. Jättegod även när den inte serveras rå.

Chu-toro - den mellanfeta delen av tonfisken. Jättegod även när den inte serveras rå.

Havsöra - awabi på japanska.

Havsöra - awabi på japanska.

Gåslever på en halv skiva stekt daikon med balsamvinäger. 

Gåslever på en halv skiva stekt daikon med balsamvinäger. 

Wagyu - medium rare; lite väl medium, kan jag tycka, men tveklöst gott ändå..

Wagyu - medium rare; lite väl medium, kan jag tycka, men tveklöst gott ändå..

Enkel men mycket god dessert med vaniljglass, frukt och bär.

Enkel men mycket god dessert med vaniljglass, frukt och bär.

Enda nackdelen med krogen ifråga, är att servicen är lite väl flink. Det är ju jobbigt när maten aldrig kommer, men här är det istället så att man nästan skulle önska att man fick ta igen sig med en droppe vin och lite prat mellan rätterna. Men orsaken är ju enkel: man vill ha rotation på borden så att man kan tjäna lite mera trots de fantastiskt låga priserna.

Som ni förstår, så innebär detta att man kan åka till Japan och smörja kråset en vecka eller två för att sedan inse att man "ätit tillbaka" flygbiljettens pris!

Tags Japansk mat, Krogar, Kött, Wagyu

Åtta unika aspekter av det japanska restaurangbesöket

November 25, 2016 Rieko Mise
Realistisk plastmat i skyltfönstret är till stor hjälp för kroggästen som inte behärskar japanska.Foto: Lombroso - Wikimedia Commons

Realistisk plastmat i skyltfönstret är till stor hjälp för kroggästen som inte behärskar japanska.

Foto: Lombroso - Wikimedia Commons

Då vi har flera gästgrupper på besök från Sverige denna veckan, så är det kanske intressant att notera de mest uppenbara skillnaderna som svenskar uppmärksammar vid en jämförelse mellan normala svenska och normala japanska krogar. Här har vi åtta skillnader som den svenske gästen i princip omedelbart noterar: 

Gratis påfyllning

Relativt ofta kan det vara så att krogen bjuder på något utan att ta specifikt betalt för det. Vatten och/eller te brukar levereras direkt till bordet så snart man satt sig och det går att beställa mer när som helst (ibland står det också en stor kanna isvatten eller te på bordet). Det händer också att tillbehör som ris eller miso-soppa kan beställas flera gånger utan att extraportionerna dyker upp på notan.

Bottenlös (alkoholfri) drink bar

På de idag mycket vanligt förekommande famiresu - family restaurants, där det finns mat och dryck för alla åldrar och ofta både japanska och västerländska rätter - är det standard med en så kallad drink bar. En bänk med kaffemaskiner (som brygger på färskmalda bönor) och läskedrycksautomater där man får hämta själv i obegränsad mängd för en kostnad av 20-30 kronor, eller mindre än så om man samtidigt tar in något ätbart. Att kunna konsumera fritt utan att behöva bry sig om att räkna ihop slutsumman är en befrielse, tycker många.

Bottenlös alkoholförtäring under 60-120 minuter

Den vanligaste platsen för en dejt i Japan är krogen. Då gäller det att det ska vara gott och trevligt. I den stenhårda konkurrensen mellan hundratusentals krogar finns det inte mycket utrymme för dålig service. Foto: Public Domain

Den vanligaste platsen för en dejt i Japan är krogen. Då gäller det att det ska vara gott och trevligt. I den stenhårda konkurrensen mellan hundratusentals krogar finns det inte mycket utrymme för dålig service. Foto: Public Domain

Många pubkedjor lockar med fri förtäring av alkohol under 60-120 minuter för ett fast och lågt pris (oftast 170-250 kr, men ibland så lågt som under en svensk hundring, och det kan ibland gå att förlänga med en extra slant). Det är en ganska stor kulturchock för di svenske, vana som de är med dyra alkoholdrycker på krogen.

Man behöver inte vänta på att få beställa

De allra flesta restauranger har gott om serveringspersonal, alternativt att man sitter väldigt nära kocken, vilket gör att man sällan behöver vänta på att få beställa. Det normala är att man har en uniformerad person vid bordet inom en minut för att ta upp beställningen. Om man vill ha in något annat lite senare, så ropar man bara ett “sumimasen” (ursäkta) så har man någons öra igen efter en halv minut eller så. På sista tiden brukar det också finnas en knapp på bordet som man kan trycka på för att få hjälp. Vissa kedjor, framför allt de med större lokaler, har dessutom börjat utrusta varje bord med en platt pekskärm där man kan bläddra igenom menyn, rikligt illustrerad med foton, och också beställa direkt på skärmen.

Personalen är uppmärksam och trevlig

Med den intensiva konkurrens som de flesta krogar är utsatta för, gäller det att ha både god mat till rimliga priser och artig och trevlig personal. Japansk krogpersonal är nästan utan undantag åtminstone artiga och korrekta, det ser restaurangchefen till att ingjuta i alla som arbetar ut mot kunderna. Ofta är de dessutom socialt utvecklade personer som man efter några besök både kan snacka och skoja med.

Fri tillgång till rena och snygga toaletter

Att behöva be någon i personalen att låsa upp toaletten existerar inte i Japan. Här är det fri tillgång till alla toaletter, både på lokal och ute på stan (vi har sett en enda avgiftsbelagd toalett i Japan under drygt 34 år i landet). Toaletterna är dessutom med ytterst sällsynta undantag både välstädade och förskonade från klotter och annan vandalism. Idag också ofta försedda med en “washlet”, dvs en toalett med inbyggd värmeslinga, varmvattendusch och varmluftsfläkt.

Realistisk plastmat i fönstret

De flesta lågpriskrogarna har antingen mycket realistiska plastmodeller av de viktigaste rätterna ute i skyltfönstret eller så menyer med professionella fotografier av maten. Det underlättar för den utländske kunden som kanske inte kan någon japanska.


Man behöver inte vänta på att få betala

De allra flesta restauranger har kassan precis vid utgången, och det är kutym att helt enkelt gå dit och betala när man är klar. Att behöva sitta och vänta på att få betala och att sedan vänta ytterligare en stund för att få igen kort eller växel är i princip något som japanen slipper uppleva i sitt hemland.


Ingen dricks

Sist men verkligen inte minst: man lämnar inte dricks på krogen i Japan. På lite flottare ställen kan det förekomma en serviceavgift som läggs till priset med automatik, men att man därutöver ska lägga en slant på bordet till personalen är icke-existerande. Gör man det lär någon i personalen försöka springa ifatt er och lämna över “pengarna ni glömde”. Principen handlar helt enkelt om att god service inte ska vara något man ska betala extra för; det ska vara en integrerad del i hela paketet och inget som har en separat prislapp. Det är otroligt skönt att slippa behöva fundera kring dricksen.

Tags Råd & Tips, Guidens Tips

Hängmörad wagyu - en given hit

November 17, 2016 Rieko Mise
Långtidsmörad wagyu - värt sitt höga pris.

Långtidsmörad wagyu - värt sitt höga pris.

En gång i tiden var det kutym att man hängmörade nötkött; den vanligaste formen av mörning idag är ju istället vakuummörning, där mindre styckbitar möras i en speciell påse; billigt och effektivt. Hängmörning - eller torrmörning, dry ageing, som det egentligen mer korrekt kallas på engelska- är idag en växande trend som även dykt upp i Japan på senare tid (det har också dykt upp en sentida metod där man torrmörar i en påse som släpper igenom luft, en sorts hybrid, om man så vill). 

Det finaste japanska nötköttet - wagyu - behöver ju inte möras för att bli “mört”; det är ju så mört det kan bli redan från början. Däremot gör mörningsprocessen att köttet krymper och får en mera koncentrerad och pregnant smak; med tiden kan det få toner av nötter eller till och med fin mögelost.

Eftersom mörningen kräver utrymme, speciella rum för att hålla temperatur och fuktighet på konstanta nivåer och inte minst tid (ett favoritställe för jukusei niku - “moget kött” - hänger nötboskapen som ett helt djur i minst 45 dagar) så blir det givetvis inte billigt, men med svenska krogmått mätt så är det ändå inte så farligt. Räkna med dryga 200 kronor per hekto (och uppåt) för en fin köttbit på restaurangen i Japan. Det går också att fynda på luncherna på vissa krogar.

Vi talar alltså här om riktigt fin kuro wagyu; kossor som fått leva relativt länge och mått bra, som sedan hängmörats i nästan två månader.. Gissa om det smakar!?

Här en uppsats om mörningsprocessen och olika mörningstekniker från Sveriges lantbruksuniversitet.

Tags Wagyu, Kött, Trender

Wagyu-burgare med Matsusaka-biff

November 8, 2016 Rieko Mise
Det märks att köttet har huvudrollen i den här wagyu-burgaren från Lotteria.Foto: Lotteria

Det märks att köttet har huvudrollen i den här wagyu-burgaren från Lotteria.

Foto: Lotteria

Som vi berättat om tidigare så har Japan ett stort antal områden som är berömda för sin wagyu - det berömda japanska nötköttet. Kobe är det område som är mest känt utanför Japan då det vanligaste tillagningssättet, nämligen att steka det på en stor stekhäll, kommer från just Kobe och blev tidigt populariserat i USA, men det finns många områden som gör minst lika bra kött. Ett av dem är Mie prefektur med sitt så kallade Matsusaka-kött.

Man får med en portion riven äkta wasabi till burgaren. Appliceras efter ditt tycke och din smak.

Man får med en portion riven äkta wasabi till burgaren. Appliceras efter ditt tycke och din smak.

Den japansk-koreanska snabbmatskedjan Lotteria kommer nu i slutet av november att under blott tre dagar servera en Matsusaka-burgare som lovar gott med en ovanlig twist: en puck på 125 gram av 100 % Matsusaka-kött mellan brödskivor, en tjock skiva stekt lök och en lika tjock tomatskiva med en sojabaserad löksås på. Till detta följer då riven - och äkta - wasabi med som tillbehör att användas efter tycke och smak. Den billiga "wasabi" man kan köpa på tub lite varstans i världen är nämligen med få undantag inte riktig wasabi, utan en blandning av pepparrot och senap och lite ämnen som ger lite grön färg åt det hela. Äkta wasabi är en sak för sig med en både mildare och mer komplex smak. Har du varit på en bättre sushikrog så har du säkert sett att kockarna river wasabi på en bit hajskinn på en liten planka.

Wasabi till kött är annars en höjdare - oavsett om den är äkta vara eller fuskvarianten.. Testa vid tillfälle om du kan!

Burgaren kommer att kosta 2,000 yen, dvs ca 170 kronor - dyrt för att vara ett i övrigt normalt snabbmatshak, men inte alls dyrt för 125 gram wagyu. Om du är i Japan mellan den 27:e och 29:e november kanske det kan vara kul att testa.

Tags Snabbmat, Wagyu

Potatisglass - nyhet på japanska närbutiken

October 31, 2016 Rieko Mise
Det är inte så konstigt som det låter med sötpotatis i sötsaker - den används ofta i japanska konditorivaror. Här som mjukglass från Mini-Stop.Foto: Mini-Stop

Det är inte så konstigt som det låter med sötpotatis i sötsaker - den används ofta i japanska konditorivaror. Här som mjukglass från Mini-Stop.

Foto: Mini-Stop

I Japan formligen kryllar det av det man kallar convenience stores på engelska (förkortat konbini på japanska) - dvs närbutiker av modell 7-Eleven. Bara just 7-Eleven har nästan 12,500 butiker i landet, och Family Mart, den största konkurrenten, är god tvåa med sina 9,600 försäljningsställen. Sedan har vi Lawson, Cirkle K Sunkus, Mini-Stop och några mindre kedjor. Alla är de mycket innovativa med sina sortiment och samarbetar intimt med leverantörer för att locka med både standardvaror och även helt unika erbjudanden. Japanska konbini är bäst i världen på det de gör och det är därför de nu sprider ut sig utanför Japans gränser. Family Mart, exempelvis, finns nu i stora delar av Asien och även i USA. Som vi redan säkert nämnt, så är 7-Eleven dessutom sedan länge ägt av ett japanskt företag, så man kan med fog säga att Japan leder världsmarknaden när det handlar om närbutiker.

Mini-Stop lanserar nu här i början av november en intressant glass. Den innehåller nämligen potatis, närmare bestämt en sötpotatis vid namn Annou Imo (annåå imo) som växer nere på Tanegashima, en ö söder om Kyushu. Den är känd både för sin vackra gula färg och sin söta smak. Det är potatis i både själva mjukglassen, en söt karamellartad sås som ringlas på och i de karamelliserade strösselbitarna som sist strös över. För att fortsätta på sötpotatistemat så har struten fått en tillsats av salt för att påminna om det något salta skinnet på potatisen.

En smakkombination som vi ser fram emot att testa nästa gång vi blir sötsugna.

Sötpotatisen Annou Imo är både vacker och god.Foto: Mini-Stop

Sötpotatisen Annou Imo är både vacker och god.

Foto: Mini-Stop

Tags Sötsaker, Glass
← Newer Posts Older Posts →

Välkommen till världens enda blogg på svenska om mat och dryck i Japan, rapporterat direkt från Tokyo och andra orter i detta läckergommens paradis på Jorden.

Archive
  • July 2020 1
japanbloggen_link.jpg

Klicka för mera information.

saidkarlsson.jpg
pinterest.gif
Japan Gourmet Guide

Klicka på MATBLOGGAR-länken för att rekommendera Japan Gourmet Guide!

matbloggar.nu
... Matklubbens Topplista

KATEGORIER

  • Bakverk (1)
  • Design (1)
  • Friterat (1)
  • Frukost (1)
  • GI (1)
  • Insekter (1)
  • Lyx (1)
  • Okinawa (1)
  • Oogui (1)
  • Ost (1)
  • Reklam (1)
  • Ris (1)
  • Sashimi (1)
  • Säsongsmat (1)
  • Teppanyaki (1)
  • Teriyaki (1)
  • Tokyo (1)
  • Veganskt (1)
  • Wagashi (1)
  • tacos (1)
  • tempura (1)
  • umami (1)
  • Allergier (2)
  • Bento (2)
  • Choklad (2)
  • Dessert (2)
  • Frukt (2)
  • Fusion (2)
  • Glass (2)
  • Grönsaker (2)
  • Gyoza (2)
  • Mässor (2)
  • Shochu (2)
  • Statistik (2)
  • Vegetariskt (2)
  • Barer (3)
  • Big in Japan (3)
  • Hemlagat (3)
  • Kaffe (3)
  • Kaféer (3)
  • Mat (3)
  • Recept (3)
  • Råvaror (3)
  • media (3)
  • Detaljhandel (4)
  • Förpackningar (4)
  • Izakaya (4)
  • Mat med kunder (4)
  • Prylar (4)
  • Tilltugg (4)
  • Traditioner (4)
  • Bröd (5)
  • Fisk och skaldjur (5)
  • Godis (5)
  • Högtider (5)
  • Produktnyheter (5)
  • Språk (5)
  • extrema krogjapan (5)
  • Chips (6)
  • Affärer (7)
  • Guide Michelin (7)
  • Curry (8)
  • Grönt te (8)
  • Guidens Tips (8)
  • Whisky (8)
  • Hälsa (9)
  • Köksteknik (9)
  • Matresor (9)
  • Covid-19 (10)
  • Diverse (10)
  • Hamburgare (10)
  • Fisk (11)
  • Japan Gourmet Guide (11)
  • Japansk mat utanför Japan (11)
  • Köksgeråd (11)
  • Evenemang (12)
  • Matporr (13)
  • Råd & Tips (13)
  • Alkohol (15)
  • Produktkoncept (15)
  • Affärer - Industri (18)
  • Nudlar (19)
  • Resor (21)
  • Trender (21)
  • Video (21)
  • Sötsaker (23)
  • Wagyu (24)
  • Kött (30)
  • Fast Food (32)
  • Servicekoncept (32)
  • Snabbmat (32)
  • Sushi (40)
  • Ramen (44)
  • Icke-japansk mat i Japan (75)
  • Krogar (84)
  • Dryck (91)
  • Japansk mat (165)

LÄNKAR TILL ANDRA MATBLOGGAR

OTAKU KITCHIN

TABEHODAI HOS KAI

MATBLOGGSENTRALEN

VEGOLICIOUS

PICKIPICKI 

LINNÉAS SKAFFERI

FARMORS MAT

24CAFÉS.COM

VINARSKALLEN

BURGER DUDES

KULTURSMAKARNA

SUSHIKARTAN.SE

RAMENGALEN

  • Dryck
  • Fast Food
  • Icke-japansk mat i Japan
  • Japansk mat
  • Krogar
  • Kött
  • Ramen
  • Resor
  • Servicekoncept
  • Snabbmat
  • Sushi
  • Sötsaker
  • Trender
  • Video
  • Wagyu
You must select a collection to display.