Bästa burgarna i Tokyo

En wagyu-burgare från Beckers Burger - den bästa snabbmatsburgaren i Japan.

Hamburgare är inget nytt i Japan; det är i själva verket en av de allra vanligaste rätterna man äter ute. De flesta burgarna äts naturligtvis på de typiska snabbmatskedjorna, både utländska och inhemska. Generellt sett så är dock burgarna på de mindre krogarna alltid bättre. Bättre ingredienser, bättre handlag och omsorg vid tillagningen och bättre service. Givetvis också högre priser. Du kan köpa en hamburgare på McDonalds för 100 yen, dvs sju kronor. Den är liten och smakar inte speciellt mycket, som ni säkert alla vet (egentligen bara gurkan och ketchupen som har smak i den rätten). I andra änden av hamburgerspektrumet finns det ställen som ger dig en stor, saftig och smakrik anrättning enligt din exakta specifikation. Då kan den kosta upp till dryga 2,000 yen, dvs 150 kr. Jag vill påstå att ett exemplar av den dyrare varianten är klart bättre än 20 stycken av den billigaste.

Bland de lite dyrare specialkrogarna så har jag ett antal favoriter att tipsa om. Alla gör ett gediget arbete och jag tänkte faktiskt inte rangordna dem, då de alla gör ett mycket bra jobb. Sedan är det personlig tycke och smak det handlar om.

Homeworks är en liten men naggande god kedja med gourmetburgare.

HOMEWORKS

En liten kedja med tre enheter, en vardera i Hiroo, Azabu och Shinagawa. Klassiska burgare med ingredienser av hög kvalitet. Man har förutom burgare och smörgåsar även en vegetarisk meny. Barnmeny finns också.

FIRE HOUSE

Fire House har nu snart funnits i 20 år borta i Hongo i östra delen av stan (Bunkyo-ku, Hongo 4-5-10 - nära Tokyo Metro Marunouchi Lines station Hongo-san-chome). Stora och saftiga hamburgare (Mozarella Mushroom är en av favoriterna), hot dogs och smörgåsar.

W.P. GOLD BURGER

Bra med fyllning i dessa prisvärda burgare, ca 70 sek inklusive pommes frites. Nära Shibuya station. Shibuya 1-9-4.

BURGER MANIA

Den här lilla kedjan har tre butiker, en i Hiroo, väldigt nära stationen, en i Shirokane och en i Ebisu. Här har man, förutom mycket goda burgare med både klassiskt och modernt snitt, även andra saker på menyn, t ex friterad kyckling, rökt bacon, nachos, taco rice och andra risrätter, soppa, pannkakor och sallad. Känns lite mera New York än Tokyo, men gott, prisvärt och trevligt. Livlig atmosfär.

Martiniburger är lite äventyrliga i sin smaksättning, men det är oftast mycket delikat.

Martiniburger är lite äventyrliga i sin smaksättning, men det är oftast mycket delikat.

MARTINIBURGER

Martiniburger - beläget i det allt trendigare Kagurazaka - har också klar USA-känsla i både maten och atmosfären. Ett tiotal olika burgare med olika sorters ost, majonnäs, pesto, teriyaki-sås, curry, tzatziki och andra inte helt traditionella smaksättningar. Är du hungrig ska du beställa en Skyscraper: 200 gram burgare, lök, bacon, chili, svamp, avocado, cheddar- och gouda-ost.

Som namnet antyder så har Martiniburger också en seriös inställning till drickat. Ölen kommer från mikrobryggeriet Brooklyn Beer i New York, en Vodka Martini blandas med Absolut Vodka. En hel radda andra cocktails och ett antal hyfsade viner finns också med.

HUR ÄR DET DÅ STÄLLT MED SNABBMATSBURGARNA?

Vissa av snabbmatskedjorna kan faktiskt prestera bra grejer, de med. Här har jag rangordnat de större kedjorna och det är helt och hållet min personliga smak det handlar om (jag gillar hamburgare med "mycket av allt", inte minst grönsaker, och där hela burgaren smakar).

1. Beckers Burger

2. Freshness Burger

3. Burger King

4. MOS Burger

5. Lotteria

6. First Kitchen

7. McDonalds

Burger King klämmer in sig på tredje plats tack vare den grillade smaken och den rikliga volymen grönsaker, annars hade både guld, silver och brons gått till japanska kedjor. Wendy's har precis gjort comeback i Japan, men där har jag inte varit sedan någon gång på 90-talet, i deras förra japanska gestalt, så där har jag ingen möjlighet att bedöma läget.

Ja, som ni ser så är det ingen brist på hamburgare i Japan när ni kanske eventuellt tröttnar en stund på sushi och allt annat japanskt. 

Kan en meny bli enklare än så här?

När japansk text är lodrät, läser man från höger till vänster. Här katsudon - friterat fläskkött på risbädd - till höger och en halvliter öl till vänster.

Foto: Akihito Mochizuki

En god vän - för övrigt utrustad med en av Japans bästa krogdatabaser - gick och åt katsudon härom dagen.  Katsudon är friterat fläskkött som serveras med ett uppvispat ägg på en bädd av ris. Till detta soppa och lite inlagda grönsaker. Enkelt och mycket gott. 

Det intressanta är dock restaurangens meny som ni kan beskåda här. Den har alltså bara två artiklar att erbjuda: dels då katsudon och dels en mellanstor flaska öl. Katsudon för 70 kr och ölen för 35. Mycket och god mat samt en halvliter utmärkt öl för lite drygt en svensk hundring.

Detta visar med all önskvärd tydlighet på två saker. Dels att marknaden i Tokyo är så gigantisk så att en krog kan ha omsättning nog med enbart dessa två rader i menyn, och dels att kvalitén är mycket hög. Har man bara en maträtt på menyn och den inte faller gästerna på läppen så är man snabbt försatt i konkurs.

Enkelt men väldigt gott med friterat fläsk, ägg och ris, soppa och inlagda grönsaker. Allt för 70 kr.Foto: Akihito Mochizuki

Enkelt men väldigt gott med friterat fläsk, ägg och ris, soppa och inlagda grönsaker. Allt för 70 kr.

Foto: Akihito Mochizuki

Chijimi - koreansk pannkaka hemma

Chijimi - fyllda koreanska pannkakor - enkelt och väldigt gott.

Det finns ett antal "pannkake"-koncept i Japan som är värda att ta efter. Det handlar i princip om pannkakssmet med diverse extra ingredienser som resulterar i en smakrik och mättande kombination.

I Korea äter man en sorts fyllda pannkakor som också är mycket populära i Japan (där det finns gott om koreaner på grund av att Japan annekterade och i princip styrde Korea från 1910 fram till 1945). Dessa kallas chijimi och är väldigt enkla men samtidigt mycket goda skapelser; vi gör dem hemma ganska ofta.

Man gör alltså en tunn pannkakssmet och blandar i t ex hackad bläckfisk och nira (kinesisk gräslök på svenska) och steker i stekpanna eller på stekhäll. Man doppar sedan i en blandning av soja, sushi-vinäger (risvinäger med socker i), sesamfröolja och den koreanska kryddpastan kochijan (japanskt uttal). Detta är alltså hustruns recept; i Korea har man dessutom oftast både ordentligt med vitlök och rödpeppar i såsen. Mat utan rödpeppar finns nästan inte i sinnevärlden i Korea. Hur som helst så är detta gott i både Japan och Korea.