• Blogg
  • Våra Tjänster
  • Om Oss
  • Kontakt/Bokning
Menu

Japan Gourmet Guide

Street Address
City, State, Zip
Phone Number

Your Custom Text Here

Japan Gourmet Guide

  • Blogg
  • Våra Tjänster
  • Om Oss
  • Kontakt/Bokning

O-kayu och Zosui - japansk risgrynsgröt

August 16, 2015 Rieko Mise
Zosui handlar om att man lägger i kokt ris i resterna av en gryta så att det blir en smak- och innehållsrik risgrynsgröt.

Zosui handlar om att man lägger i kokt ris i resterna av en gryta så att det blir en smak- och innehållsrik risgrynsgröt.

När jag var liten - då jag ännu inte hade en aning om att jag skulle komma att bo mer än halva livet i Japan - åt vi inte så mycket ris i Sverige. Hemma åt vi ris en gång i veckan, då vi av någon anledning fick till vana att äta risgrynsgröt vid den något senare frukosten på söndagar. Detta slog aldrig fel. Risgrynsgröt med russin i och till detta knäckebröd med kokt ägg och kaviar. Den enda andra risrätten vi åt var istället återkommande med frekvensen en gång per år; det var den Ris à la Malta vi fick som efterrätt på julafton. I övrigt var det potatis i olika varianter som gällde, samt - givetvis - mjölkstuvade makaroner.

I Japan äts det också potatis, men här är den i princip jämnställd med andra rotfrukter, dvs den uppträder i ungefär samma mängd och med samma frekvens som t ex morötter i en rätt (undantaget är pommes frites till hamburgarna). Istället är det oftast ris man får till fisken eller köttet. Riset är oftast polerat och det uppträder nästan alltid som enkelt, kokt ris. Men det finns även varianter, och idag ska vi prata om en sådan: japansk risgrynsgröt, en rätt som påminner väldigt lite om den svenska varianten.

O-kayu är den enklaste formen av japansk risgrynsgröt. Här med sju sorters grönsaker till, så kallad nanakusa-gayu. Foto: Rieko Mise

O-kayu är den enklaste formen av japansk risgrynsgröt. Här med sju sorters grönsaker till, så kallad nanakusa-gayu. 

Foto: Rieko Mise

Bland det första man ger en japansk bebis som ska gå från modersmjölk till fastare föda är o-kayu, den enklaste form av risgrynsgröt man kan tänka sig. Det handlar nämligen bara om ris som kokats i rikligt med vatten, kanske med en gnutta salt i. Detta är också vanlig mat för äldre och sjukliga personer eller för dem som helt enkelt av olika skäl inte har så mycket aptit. Det är nämligen väldigt lätt att äta då det i princip enbart kräver att man kan svälja. Som mat för vuxna kräver det dock lite uppiffning för att bli intressant. Man kan äta det tillsammans med olika inlagda grönsaker och det kanske vanligaste tillbehöret är umeboshi, torkade plommon av den surare sorten. Det förekommer även, fast det är ovanligt, att man kan få o-kayu istället för vanligt ris till en i övrigt normal måltid.

Den andra varianten av risgrynsgröt kallas zosui (zååsui) och den är i min mening betydligt roligare. När man äter en gryta så blir det ju ofta kvar en hel del buljong med de mindre bitarna av grönsaker, kött, fisk eller skaldjur nere i grytan. Då brukar man ofta blanda ned lite kokt ris i grytlämningarna så att det helt enkelt blir en gröt av det hela. Smaken varierar alltså beroende av vilka ingredienser man haft i grytan. Om smaken inte räcker till då riset tillsats, kan man hälla på en liten skvätt ponzu (lätt och frisk sås av soja och någon citrusfrukt som t ex sudachi eller yuzu). Hackad salladslök som topping är också regel.

P.S.  Risgrynsgröt är en vanligt förekommande rätt i hela Asien, mycket varierande i smak beroende på vilket land och vilken region det handlar om. Asiatisk risgrynsgröt brukar på engelska oftast kallas congee, ett ord som kommer från tamilskan.

Tags Japansk mat

Takoyaki - japansk streetfood

August 10, 2015 Rieko Mise
Stekta bläckfiskbullar - takoyaki - är vanlig snabbmat på sommaren i Japan.

Stekta bläckfiskbullar - takoyaki - är vanlig snabbmat på sommaren i Japan.

Japan har ett varierande kök som förändras beroende av region och årstid. Nu på sommaren, då det är festivaler lite varstans, är det ofta enkla rätter som är populära; sådant som går att laga med relativt enkel och mobil utrustning. En riktig klassiker bland dessa är takoyaki. Tako är japanska för bläckfisk (den stora - octopus på engelska; den lilla - squid - heter ika på japanska) och det hela handlar om en sorts bollformad pannkaka med kokt bläckfisk inuti; som en sorts fläskpannkaka med bläckfisk istället för fläsk.

Här kan du bläddra dig igenom processen (klicka på bilden för att gå till nästa bild):

takoyaki01.jpg
takoyaki02.jpg
takoyaki03.jpg
takoyaki04.jpg
takoyaki05.jpg
takoyaki06.jpg
takoyaki07.jpg
takoyaki08.jpg

Utrustningen består av ett speciellt stekbord (eller stekpanna) med runda försänkningar och två "sticknålar". Man gör en smet på vetemjöl, ägg, dashi (japansk buljong), salt och lite soja och häller ned den i groparna i plåten. Medan smeten börjar stekas, lägger man in upphackad, kokt bläckfisk, agetama (mjölsmet som friterats i olja; detta ger ett frasigare tuggmotstånd) och upphackad, inlagd ingefära. Sedan kommer det enda momentet som kräver viss övning, nämligen att med "sticknålarna" rotera bollarna medan de steks för att de ska få en rund och fin form.

När det hela är stekt och bollarna har fått fin färg, så häller man på en relativt söt sojabaserad sås, japansk majonnäs, finfördelad nori (sk aonoiri) och tunna skivor torkad bonito och tuggar sedan i sig det hela med stor behållning. Passar mycket bra till en kall öl eller torr grogg med japansk vodka.

Och här en video för dig som vill se i detalj hur man tillagar takoyaki.

Tags Japansk mat, Fast Food

Varm sommar i Japan - då äter man grillad ål

August 7, 2015 Rieko Mise
Grillad ål är mums fillibabba enligt Japan Gourmet Guide.Foto: Gusto

Grillad ål är mums fillibabba enligt Japan Gourmet Guide.

Foto: Gusto

Ål är uppskattad mat i Japan. Man kan äta den i form av sushi på de flesta sushikrogarna i landet, man kan äta den på specifika och lite dyrare ål-restauranger och man kan även få den på diverse enklare krogar och pubar med allt möjligt på menyn i övrigt.

Ål heter unagi på japanska och det brukar betyda grillad ål - kabayaki. Den grillas antingen som den är, med bara lite salt och wasabi till (shiroyaki), eller så häller man på en sås som väldigt mycket liknar den välkända teriyaki-såsen. Beroende av region kan den både grillas och dessutom ångkokas vilket gör den mjällare i köttet. Ålen serveras oftast på en risbädd, antingen i en skål, sk una-don, eller i en fyrkantig lackerad träask, sk una-ju.

Speciellt nu under den varma sommaren är det vanligt att man äter grillad ål. Den brukar hänföras till den matgrupp som populärt kallas sutamina ryori - "mat man får kraft av", något som är extra viktigt när solen steker som värst. Detta brukar handla om mat som anses vara extra nyttig, och ålen hör definitivt dit, då den innehåller mycket protein, vitamin A och E samt Omega-3.

Centrum för det japanska ålfisket var länge sjön Hamana vid Hamamatsu i prefekturen Shizuoka, men det är så gott som utfiskat där nu, tyvärr. Mycket av ålen man äter idag är importerad från t ex Taiwan. En annan ort känd för god ål är Nagoya. Där äter man ålen på ett lite annorlunda sätt med salladslök, wasabi och uppklippt nori; ofta också med te i risskålen. Detta kallas hitsumabushi.

Fotot ovan kommer från budgetrestaurangkedjan Gusto, där man just nu, mitt i den smällheta Japan-sommaren, kan äta unagi för bara 999 yen plus 8% moms (knappt 75 kr). Det är billigt, men det säger sig självt att den ålen är importerad.

Vill man äta inhemsk ål får man betala lite mer. Det finns många fina ställen som specialiserar sig på ål, men en trevlig krog som är lite speciell är Unagiya, en bit från stationen Higashi Nagasaki på Seibu Ikebukuro Line i Tokyo. Den är speciell för att det var Soichiro Hondas favoritkrog för ål (jodå, Honda Motors grundare). Han härstammade från just ovan nämnda Hamamatsu och var en kräsen ålälskare. Unagiya har fem olika kvalitetsklasser på ålen och om man beställer den finaste, den som Honda alltid åt, går det loss på ca 420 kr. Värt pengarna, vill jag lova. Medan man väntar på själva huvudrätten med en öl eller något annat gott i glaset, kan man ta sig en pinne grillad ållever, också mycket delikat.

Tags Japansk mat

Pernod Ricard produktutvecklar för den japanska marknaden

July 27, 2015 Rieko Mise
Jacob's Creek Wa är ett par viner specialutvecklade för att passa till japansk mat.

Jacob's Creek Wa är ett par viner specialutvecklade för att passa till japansk mat.

Pernod Ricard, ett av världens största företag inom tillverkning och försäljning av alkoholhaltiga drycker, är även stora i Japan. Till skillnad från många andra internationella aktörer, som oftast ingår samarbetsavtal med något av de stora japanska bolagen (Suntory, Asahi, Kirin eller Sapporo, för att nämna de största), så har Pernod Ricard haft ett eget dotterbolag i landet i över 20 år, och det går väldigt bra. Japaner dricker allt möjligt idag och det är minst lika många importflaskor som inhemskt producerade i sprithyllorna idag. Då Pernod Ricard idag äger Absolut, vårt stolta vodkamärke (som jag inte förstår varför man sålde!), är firman extra intressant för oss svenskar som inte spottar i glaset.

Även om Japan inte är företagets största marknad i Asien, då både Kina och Indien leder i volym, så är Japan en extremt viktig marknad för Pernod Ricard då dryckesmarknaden i Japan är både stor, utvecklingsintensiv och trendkänslig. Är man här och konkurrerar på japanska villkor lär man sig väldigt mycket, helt enkelt. 

Chivas Regal Mizunara är en whisky som lagrats på japanska ekfat.

Chivas Regal Mizunara är en whisky som lagrats på japanska ekfat.

Intressant nog så har man sedan en tid också lokalt specifik produktutveckling. Man har dels en whisky - Chivas Regal Mizunara - som utvecklats enbart för den japanska marknaden. Det är en 12 -årig whisky som lagrats i japanska ekfat tillverkade av en ek från Hokkaido som heter just Mizunara. Den har fått en "något sötare, lite blommig smak" som går hem hos många japaner. Här kan du läsa en recension på engelska.

Man äger också det välkända vinmärket Jacob's Creek, och här har man utvecklat ett vitt och ett rött vin som ska fungera lite bättre med japanska smaker i maten. Med hjälp av japanska kockar har man fått ett vitt vin som trivs med japansk havsmat och ett rött som passar bra till wagyu - det fina japanska nötköttet.

Vinförsäljningen ökar för varje år som går i Japan, och intresset för både vin och andra alkoholhaltiga drycker är stort. Givetvis följer ett intresse för mat som passar till dryckerna också med. Sverige är helt klart inne i Japan idag, och det är verkligen synd att det är så få företag i de svenska mat- och spritbranscherna som vågat sig hit för att utnyttja landets allmänt goda rykte.

Tags Icke-japansk mat i Japan, Dryck, Trender

Kött i Japan - från tabu till favoritkäk

July 27, 2015 Rieko Mise
Det är svårt att hitta bättre kött till ett lägre pris än på Ikinari Steak.Foto: Ikinari Steak

Det är svårt att hitta bättre kött till ett lägre pris än på Ikinari Steak.

Foto: Ikinari Steak

Under ca 1200 år - fram till Edo-periodens slut - var ätande av kött i princip förbjudet i Japan. Den renläriga buddism som importerades från fastlandet på 500-talet menade att man inte fick döda och äta djur som eventuellt kunde vara ens återfödde farfar, exempelvis. Även om det under olika perioder och i olika distrikt visserligen förekom att kött bereddes och åts, så var det ändå en regel som definierade den japanska matlagningskonstens grundläggande ramverk: ett kök med basen i grönsaker och fisk och andra djur från havet. Zen-buddismen gick så långt som att eliminera allt levande från köksbordet med sin shojin ryori - ett av världens mest sofistikerade vegetariska kök (shojin betyder ungefär "uppmuntra renhet" och ryori är helt enkelt "mat").

Grundaren Kunio Ochinose med en präktig japansk köttbit.

Foto: Ikinari Steak

Den stora massan i Japan äter idag en hel del kött. Även om man konsumerar mest fisk per capita i världen, så stiger köttkonsumtionen, framför allt hos den yngre generationen. Charkuteriavdelningen är numera minst lika stor som fisk- och skaldjursavdelningen på snabbköpen och kedjekrogarna med hamburgare eller kokt eller grillat kött står som spön i backen.

Den senaste framgångssagan inom köttkrogsbranschen är en kedja vid namn Ikinari Steak (Steak blir Steeki med japanskt uttal). Ikinari betyder ungefär "plötsligt" eller "utan förvarning", vilket syftar på det faktum att krogen verkligen är inriktad på just köttet, utan förrätter och med bara några få kompletterande artiklar på menyn, som ris, soppa och sallad.

Kedjan startade så sent som 2013 men man är redan snart uppe i 80 krogar över hela landet. Den snabba framgången har ett par komponenter som i princip gör succén självklar. Man serverar bra kött och det är förvånansvärt billigt. Det finns egentligen bara en nackdel, och det är att det bara finns ståplats på de flesta av kedjans krogar.

"This is the Very Steak, the Big Cut of Steak" - ord och inga visor!

Man serverar enbart nötkött och det härstammar från USA, Australien och Japan, och man tar betalt per gram. Det amerikanska köttet börjar på 6 yen per gram, dvs ca 42 öre, med andra ord 420 kr kilot - på krogen! Amerikansk oxfilé kostar 56 öre/gram. Det dyraste japanska köttet betingar 1 kr och 5 öre grammet. VI pratar alltså fint marmorerad ryggbiff av riktigt trevlig sort.

Då man ju äter stående, är Ikinari Steak kanske inte stället man går till för att dricka vin i lugn och ro, men man har ett urval viner på glas eller flaska för ca 35 kr glaset och från ca 180 kr per flaska. Inga höjdarviner men å andra sidan är man här mera för köttet än för vinet. 

Luncherna är billiga och förvisso prisvärda (200 gram kött för 70 kr) men det är inte riktigt samma klass på köttet som det man hittar på à la carte-menyn. 

Tags Kött, Krogar

Nya vin- och spritförpackningar i Japan

July 21, 2015 Rieko Mise
Sake - japanskt risvin nu i behändiga plastförpackningar som blir plattare ju mer man dricker.

Sake - japanskt risvin nu i behändiga plastförpackningar som blir plattare ju mer man dricker.

VI har tidigare skrivit om hur en dryckesförpackningsmodell som först användes exklusivt för sportdrycker nu börjat användas för alkoholhaltiga drinkar. Nu kommer en liknande förpackning för både vin och sake ut på marknaden i Japan (dock utan nedfrysningsaspekten).

Rött och vitt vin finns nu också tillgängligt i samma typ av förpackning. Slår dessa försök väl ut, lär vi äntligen få se boxvinerna slå igenom på riktigt i Japan.

Rött och vitt vin finns nu också tillgängligt i samma typ av förpackning. Slår dessa försök väl ut, lär vi äntligen få se boxvinerna slå igenom på riktigt i Japan.

Det handlar om ganska små plastförpackningar som rymmer 180 ml. Då det alltså finns gott om alkoholfria produkter i samma typ av förpackning så bör det vara relativt enkelt att så att säga dölja det riktiga innehållet för omgivningen. I Sverige skulle den förmodligen inte släppas ut på marknaden, då den ju skulle kunna "uppmuntra inmundigande på öppen gata". Men i ett Japan, där man kan köpa alkohol överallt och 24 timmar om dygnet, så är inställningen till alkoholförtäring mycket förlåtande och liberal. Så länge det inte blir bråk, så får folk hållas. Det är till och med så att man får lov att somna till på det nattöppna fiket och kanske sova en timme eller två utan att man blir störd av personalen. Därför kan en produkt av detta slag lanseras utan någon form av moraliska/politiskt korrekta kommentarer.

Tags Dryck, Förpackningar
← Newer Posts Older Posts →

Välkommen till världens enda blogg på svenska om mat och dryck i Japan, rapporterat direkt från Tokyo och andra orter i detta läckergommens paradis på Jorden.

Archive
  • July 2020 1
japanbloggen_link.jpg

Klicka för mera information.

saidkarlsson.jpg
pinterest.gif
Japan Gourmet Guide

Klicka på MATBLOGGAR-länken för att rekommendera Japan Gourmet Guide!

matbloggar.nu
... Matklubbens Topplista

KATEGORIER

  • Bakverk (1)
  • Design (1)
  • Friterat (1)
  • Frukost (1)
  • GI (1)
  • Insekter (1)
  • Lyx (1)
  • Okinawa (1)
  • Oogui (1)
  • Ost (1)
  • Reklam (1)
  • Ris (1)
  • Sashimi (1)
  • Säsongsmat (1)
  • Teppanyaki (1)
  • Teriyaki (1)
  • Tokyo (1)
  • Veganskt (1)
  • Wagashi (1)
  • tacos (1)
  • tempura (1)
  • umami (1)
  • Allergier (2)
  • Bento (2)
  • Choklad (2)
  • Dessert (2)
  • Frukt (2)
  • Fusion (2)
  • Glass (2)
  • Grönsaker (2)
  • Gyoza (2)
  • Mässor (2)
  • Shochu (2)
  • Statistik (2)
  • Vegetariskt (2)
  • Barer (3)
  • Big in Japan (3)
  • Hemlagat (3)
  • Kaffe (3)
  • Kaféer (3)
  • Mat (3)
  • Recept (3)
  • Råvaror (3)
  • media (3)
  • Detaljhandel (4)
  • Förpackningar (4)
  • Izakaya (4)
  • Mat med kunder (4)
  • Prylar (4)
  • Tilltugg (4)
  • Traditioner (4)
  • Bröd (5)
  • Fisk och skaldjur (5)
  • Godis (5)
  • Högtider (5)
  • Produktnyheter (5)
  • Språk (5)
  • extrema krogjapan (5)
  • Chips (6)
  • Affärer (7)
  • Guide Michelin (7)
  • Curry (8)
  • Grönt te (8)
  • Guidens Tips (8)
  • Whisky (8)
  • Hälsa (9)
  • Köksteknik (9)
  • Matresor (9)
  • Covid-19 (10)
  • Diverse (10)
  • Hamburgare (10)
  • Fisk (11)
  • Japan Gourmet Guide (11)
  • Japansk mat utanför Japan (11)
  • Köksgeråd (11)
  • Evenemang (12)
  • Matporr (13)
  • Råd & Tips (13)
  • Alkohol (15)
  • Produktkoncept (15)
  • Affärer - Industri (18)
  • Nudlar (19)
  • Resor (21)
  • Trender (21)
  • Video (21)
  • Sötsaker (23)
  • Wagyu (24)
  • Kött (30)
  • Fast Food (32)
  • Servicekoncept (32)
  • Snabbmat (32)
  • Sushi (40)
  • Ramen (44)
  • Icke-japansk mat i Japan (76)
  • Krogar (84)
  • Dryck (91)
  • Japansk mat (165)

LÄNKAR TILL ANDRA MATBLOGGAR

OTAKU KITCHIN

TABEHODAI HOS KAI

MATBLOGGSENTRALEN

VEGOLICIOUS

PICKIPICKI 

LINNÉAS SKAFFERI

FARMORS MAT

24CAFÉS.COM

VINARSKALLEN

BURGER DUDES

KULTURSMAKARNA

SUSHIKARTAN.SE

RAMENGALEN

  • Dryck
  • Fast Food
  • Icke-japansk mat i Japan
  • Japansk mat
  • Krogar
  • Kött
  • Ramen
  • Resor
  • Servicekoncept
  • Snabbmat
  • Sushi
  • Sötsaker
  • Trender
  • Video
  • Wagyu
You must select a collection to display.