• Blogg
  • Våra Tjänster
  • Om Oss
  • Kontakt/Bokning
Menu

Japan Gourmet Guide

Street Address
City, State, Zip
Phone Number

Your Custom Text Here

Japan Gourmet Guide

  • Blogg
  • Våra Tjänster
  • Om Oss
  • Kontakt/Bokning

Smirnoff i geléform

July 19, 2014 Rieko Mise

Väl kyld grogg i lite geléartat tillstånd i praktisk förpackning. Populärt på sommaren.

Sedan ett antal år är det poppis i Japan med drycker i geléartat tillstånd. Dessa säljs i en slags påsar som liknar den typ av förpackningar som austronauter käkar/dricker ur i sina viktlösa tillstånd. Dessa gelédrycker är speciellt poppis på sommaren, då de med fördel serveras extra kraftigt kylda.

På senaste tiden har denna produktkategori också kommit att innefatta de allt mer populära mixade groggarna, det vi kallar alkoläsk i Sverige, som i allt större takt inkräktar på den tidigare så heliga ölens marknadsandel i Japan, framför allt i kraft av ett lägre pris då alkoholskatten är betydligt lägre för starkspriten än för ölen. Ölen har också, i sällskap med risvinet och lite orättvist, hamnat i ett lite "gubbigt" fack, image-mässigt, så den yngsta delen av den alkoholdrickande befolkningen föredrar idag ofta grogg eller vin.

Här ser vi två varianter från Smirnoff: Frozen Citrus Daiquiri och Frozen Pina Colada. Praktiskt och ganska gott, faktiskt. Ett plus är att förpackningen blir extremt kompakt när det hela är uppdrucket. Ca 15 kr per styck på snabbköpet runt hörnet.

Tags Dryck

Kåldolmar - japansk husmanskost

July 18, 2014 Rieko Mise

Döm om min förvåning när jag efter en tid i landet upptäckte att kåldolmar, och riktigt svenska i smaken dessutom, är ganska vanligt käk i Japan! 

(Ursprungligen publicerad på Japanbloggen den 25:e september 2013)

Nej, jag överdriver lite där.. Kåldolmar är inte i strikt mening japansk husmanskost, men det äts en hel del kåldolmar i landet. Och de smakar nästan som i Sverige!  

Här en laddning dolmar som ligger i kyldisken på ett av mina lokala snabbköp. Ca tre spänn stycket.. Inte fel. 

Tags Icke-japansk mat i Japan

Ägg är gott - inte minst i Japan

July 18, 2014 Rieko Mise

Gulan borde heta "rödan" när det gäller vissa ägg i Japan.

(Ursprungligen publicerad på Japanbloggen den 20:e september 2013)

Det finns nog inget kök i världen - kanske undantaget inuiternas - som inte innehåller ägg i någon form. Ägg är givetvis också en stapelvara i Japan, men som så ofta i detta land är produkten en annan. Det finns ägg som kostar tio kronor per styck eller mer i Japan. Och det är givetvis gudomligt gott. Att man ofta äter ägg råa är självskrivet.  

Här har vi ett ägg från stamkrogen Oomoriya i Sangenjaya. Det behövs inte mycket till kryddning för att det här ska vara sagolikt gott! 

Tags Japansk mat

Uni - sjöborre - unik delikatess på sushikrogen

July 17, 2014 Rieko Mise
Sjöborre äter man gärna och mycket av i Medelhavet, Chile, Korea och Japan. En unik smak, där uni i unik är det japanska namnet på det lilla djuret!

Sjöborre äter man gärna och mycket av i Medelhavet, Chile, Korea och Japan. En unik smak, där uni i unik är det japanska namnet på det lilla djuret!

(Ursprungligen publicerad på Japanbloggen den 12:e september 2013)

När jag först kom till Japan i början av 80-talet blev jag en gång bjuden på sushikrog av en japansk bekant.. Vi fick bland annat sjöborre, ett intressant djur från havet som ser ut som en liten igelkott som rullat ihop sig. Öppnar man det runda piggförsedda huset får man fram "köttet" som ser ut som en orange-brun-färgad "gegga", men med fastare form ju färskare den är. I Japan äts den företrädesvis rå som sushi, fast då inte på toppen av en normal risbulle som vanlig sushi, utan innesluten bakom en vägg av sjögräs, då den annars skulle trilla av riset (ett sk.gunkan, dvs stridsfartyg, då formen och färgen närmast påminner om ett sådant från före andra världskriget).

Första gången, där på sushihaket i Hiroo, fann jag uni vara ganska oaptitligt.. Smakade liksom inte "färskt".. På så vis kom det sig att jag inte åt sjöborre på år och dag efter det. Sedan ville ödet annorlunda, och en gång när frugan och jag blev inbjudna via ett kompispar till ett annat kompispar som vi aldrig hade träffat, kom det fram just sjöborre på bordet. Man vill ju inte var ofin, så det är klart att man utan att blinka tog sig lite uni.. Och - märk om min förvåning -  det var fantastiskt gott! En smak som är svår att beskriva (det smakar uni), och en smak som sedan dess varit en av mina absoluta favoriter. Grejen var alltså att den där första sjöborren jag fick smaka helt enkelt inte var pinfärsk, något detta lilla djur måste vara för att smaka optimalt gott. Notera att den ska vara relativt fast i formen och inte rinnig för att vara färsk och god!

I Japan äts den alltså nästan alltid rå, men den är helt underbar även utsatt för lite värme, t ex i ett litet pajskal bakad i ugn, eller i en inte alltför aggressivt uppvärmd pastasås!  Den får då en fin sötma som den inte har i sitt råa tillstånd.

Det har viskats i mitt öra att sjöborren faktiskt finns att fånga på den svenska västkusten. Om det är sant, och ingen plockar upp och äter den, så blir jag nästan lite förbannad. Spanjorer, italienare, chilenare, koreaner och japaner ÄLSKAR den - och det med rätta! Mig veterligen är det dock enbart Japan som importerar sjöborre, då efterfrågan överträffar den inhemska tillgången..

Måste testas när du kommer över till Japan - lova mig det! 

Tags Japansk mat, Sushi

Friterat är gott i Japan

July 17, 2014 Rieko Mise
Panerad och friterad gul lök till vänster, wasabi-kryddad korv till höger, friterad utan panering.

Panerad och friterad gul lök till vänster, wasabi-kryddad korv till höger, friterad utan panering.

I Sverige har vi kanske sedan gammalt haft en åsikt om att friterad mat är fet och ohälsosam. Från den japanska synvinkeln har man svårt att känna igen sig. Det handlar nog framför allt om kunskap och teknik, då japansk friterad mat är god, fräsch och knappast fet. Det enda man eventuellt kan hävda som en negativ faktor är väl att maten ofta är panerad, vilket ju innebär extra kolhydrater och gluten för de som är känsliga för sådant.

Hemligheten bakom god friterad mat handlar väl dels om oljan, som gärna får vara av god kvalitet, och dels om oljans temperatur. Om oljan har rätt temperatur, dvs ganska hög, så kommer ytskiktet mycket snabbt att kokas ihop så att det bildar en fast yta som sedan inte släpper igenom någon olja till själva råvaran som friteras. Sedan är det bara strålningsvärme från den varma oljan som kokar inkråmet i det friterade köttet, fisken eller grönsaken.

Här har vi två fräscha exempel på god friterad mat. Till vänster en pinne med friterad gul lök, och till höger en ganska ovanlig korv. Det handlar om en fläskkorv vars mest påtagliga kryddning består av wasabi, den japanska pepparroten man använder till sojan när man äter sashimi eller sushi. Wasabi går alldeles utmärkt att para även med kött. Grillat lamm är till exempel perfekt med soja och wasabi!

Det är faktiskt första gången jag stött på wasabi-korv - inget man ser i snabbköpsdisken i Japan! Klart godkänt.

Tags Japansk mat

Billiga hotell i Japan

July 16, 2014 Rieko Mise
Som synes så erbjuder Japan förhållandevis låga hotellpriser för att vara en världsstad av den här kalibern.

Som synes så erbjuder Japan förhållandevis låga hotellpriser för att vara en världsstad av den här kalibern.

Att Japan är ett dyrt land är faktiskt både sanning och myt. Det är inga problem att hitta både väldigt dyra hotell och dyra krogar, barer och klubbar. Men samtidigt så är Japan idag ett land med en ganska spridd lönefördelning, och det finns alltså en stor efterfrågan efter mera rimligt prissatta erbjudanden, och den efterfrågan är med råge tillfredsställd, både i storstäderna och ute på landsbygden. Den stora skillnaden mellan Europa och Japan i det här fallet är då att man här får en bra produkt även för mindre pengar. Hotellen är alltid välstädade och försedda med modern standardutrustning. Det man får offra är i gengäld lite utrymme, då rummen kan vara små med våra mått mätt. Men sängarna är bekvämt breda och det finns i princip alltid TV, kylskåp och internet (men det sistnämnda är ofta inte trådlöst). Och badrummen har alltid badkar, då japanen gärna tar sig ett bad före sängliggandet. 

På många billiga hotell finns det också dryckesautomat (även med öl och sprit) på rumsvåningen och ibland finns det även tvättmaskin och strykjärn/strykbräda att tillgå.

Vad gäller hotellfrukostar, vill jag hävda att Sverige intar en särställning vad gäller mängd, variation och kvalitet, och Japan hänger inte med i den toppen. Men det är inget fel på grejerna, framför allt inte om man kan tänka sig japansk mat till frukost, dvs grillad fisk, miso-soppa, inlagda grönsaker och ris. Tycker man att frukosten kunde vara mera västerländsk, kan man ofta välja att inte äta frukost i hotellmatsalen och därmed få rabatt på rumspriset, för att istället kila ut till en nattöppen närbutik och handla mackor, sallad eller annat man hellre vill ha för en billig penning.

Alla stora hotellbokningssajter har massor av hotell i Japan att välja mellan.

← Newer Posts Older Posts →

Välkommen till världens enda blogg på svenska om mat och dryck i Japan, rapporterat direkt från Tokyo och andra orter i detta läckergommens paradis på Jorden.

Archive
  • July 2020 1
japanbloggen_link.jpg

Klicka för mera information.

saidkarlsson.jpg
pinterest.gif
Japan Gourmet Guide

Klicka på MATBLOGGAR-länken för att rekommendera Japan Gourmet Guide!

matbloggar.nu
... Matklubbens Topplista

KATEGORIER

  • Bakverk (1)
  • Design (1)
  • Friterat (1)
  • Frukost (1)
  • GI (1)
  • Insekter (1)
  • Lyx (1)
  • Okinawa (1)
  • Oogui (1)
  • Ost (1)
  • Reklam (1)
  • Ris (1)
  • Sashimi (1)
  • Säsongsmat (1)
  • Teppanyaki (1)
  • Teriyaki (1)
  • Tokyo (1)
  • Veganskt (1)
  • Wagashi (1)
  • tacos (1)
  • tempura (1)
  • umami (1)
  • Allergier (2)
  • Bento (2)
  • Choklad (2)
  • Dessert (2)
  • Frukt (2)
  • Fusion (2)
  • Glass (2)
  • Grönsaker (2)
  • Gyoza (2)
  • Mässor (2)
  • Shochu (2)
  • Statistik (2)
  • Vegetariskt (2)
  • Barer (3)
  • Big in Japan (3)
  • Hemlagat (3)
  • Kaffe (3)
  • Kaféer (3)
  • Mat (3)
  • Recept (3)
  • Råvaror (3)
  • media (3)
  • Detaljhandel (4)
  • Förpackningar (4)
  • Izakaya (4)
  • Mat med kunder (4)
  • Prylar (4)
  • Tilltugg (4)
  • Traditioner (4)
  • Bröd (5)
  • Fisk och skaldjur (5)
  • Godis (5)
  • Högtider (5)
  • Produktnyheter (5)
  • Språk (5)
  • extrema krogjapan (5)
  • Chips (6)
  • Affärer (7)
  • Guide Michelin (7)
  • Curry (8)
  • Grönt te (8)
  • Guidens Tips (8)
  • Whisky (8)
  • Hälsa (9)
  • Köksteknik (9)
  • Matresor (9)
  • Covid-19 (10)
  • Diverse (10)
  • Hamburgare (10)
  • Fisk (11)
  • Japan Gourmet Guide (11)
  • Japansk mat utanför Japan (11)
  • Köksgeråd (11)
  • Evenemang (12)
  • Matporr (13)
  • Råd & Tips (13)
  • Alkohol (15)
  • Produktkoncept (15)
  • Affärer - Industri (18)
  • Nudlar (19)
  • Resor (21)
  • Trender (21)
  • Video (21)
  • Sötsaker (23)
  • Wagyu (24)
  • Kött (30)
  • Fast Food (32)
  • Servicekoncept (32)
  • Snabbmat (32)
  • Sushi (40)
  • Ramen (44)
  • Icke-japansk mat i Japan (76)
  • Krogar (84)
  • Dryck (91)
  • Japansk mat (165)

LÄNKAR TILL ANDRA MATBLOGGAR

OTAKU KITCHIN

TABEHODAI HOS KAI

MATBLOGGSENTRALEN

VEGOLICIOUS

PICKIPICKI 

LINNÉAS SKAFFERI

FARMORS MAT

24CAFÉS.COM

VINARSKALLEN

BURGER DUDES

KULTURSMAKARNA

SUSHIKARTAN.SE

RAMENGALEN

  • Dryck
  • Fast Food
  • Icke-japansk mat i Japan
  • Japansk mat
  • Krogar
  • Kött
  • Ramen
  • Resor
  • Servicekoncept
  • Snabbmat
  • Sushi
  • Sötsaker
  • Trender
  • Video
  • Wagyu
You must select a collection to display.