I Nishinari, en stadsdel i Osaka, kan man hitta ett stånd på gatan där en äldre herre steker okonomiyaki, den fyllda japanska pannkakan. Givetvis är det "Osaka style", dvs strimlad vitkål och fläsk, inga nudlar i det hela. Det är inte världens största okonomiyaki, men det kan man förlåta då priset per styck är nästan skrattretande låga 100 yen, dvs ca 7,50 svenska kronor i dagsläget. Det är ett typexempel på hakuri tabai - 薄利多売 - "tunn profit, stor omsättning".
Japanska riksdagsmän bildar förbund för ramen-främjande
"Ramen är Japan" är stridsropet för en ny gruppering i Japan. Det handlar om en samling riksdagsmän från regeringspartiet Liberaldemokraterna som samlat sig i något man kallar "parlamentariska förbundet för främjandet av ramen-kultur". Ordförande är Shigeru Ishiba, en 65-årig veteranpolitiker som innehaft en rad ministerposter under sin karriär. Syftet är att främja lokal ramenkultur runt hela Japan och därmed bidra till en revitalisering av regionerna samt att sprida japansk matkultur internationellt med ett initialt fokus på ramen.
När får vi se "svenska riksdagens förening för främjandet av kroppkakekultur"?
Trevligt pubbesök som inte gör ont i plånboken
Häromdagen gick jag ut på en av våra många lokala izakaya - den typiska japanska "puben" - med ett par svenska kompisar. Det handlar om en kedja som har ett 40-tal pubar i Tokyo och i grannprefekturen Kanagawa. Kedjan heter Banpaiya, vilket råkar vara samma uttal som när en japan ska uttala "vampire". Lätt att komma ihåg. Det skrivs 晩杯屋 vilket är tecknen för "afton - räkneordet för glas/mugg/kopp - butik". Beroende av vilken filial man besöker kan det finnas sittplatser, inga sittplatser alls eller både och.
Som på de flesta izakaya, och till skillnad från typiska europeiska pubar, så har man en diger meny, men vad som gör menyn här lite ovanlig även för Japan är de extremt låga priserna. Förvisso är portionerna inte speciellt stora, men det gör det hela faktiskt trevligare, då man kan testa sig igenom tio olika rätter utan att bli proppmätt.
Som ni kan se i menyn, så börjar rätterna på 90 yen (knappt sju kronor) och de flesta rätterna kostar mellan 100 och 200 yen. De två dyraste rätterna, på 310 respektive 490 yen, handlar om val-sashimi och valbacon. Bland de mest populära rätterna återfinns sashimi på tonfisk, aubergine med ingefära, omelett med natto, inlagd selleri, makaronsallad, fish & chips och en hel radda friterade rätter: taggmakrill, grislever, vitlök, räkor, bläckfisk, torsk, maitake-svamp, potatisbullar med mera.
Dryckerna, som mest handlar om öl och en mängd olika groggar på shochu, kostar inte mycket de heller. Från knappt 20 kronor per glas. På dryckesmenyn finns ett litet iögonfallande skämt: mitt bland de lågt prissatta glasen så hittar man en flaska Romanée-Conti för 2,057,000 yen, ca 155,000 kr!
Vi stod och åt och drack i drygt tre timmmar och hela kalaset för tre stora svenska män gick loss på ganska precis 400 kr!
Morning Service - Nagoyas bidrag till den japanska frukosten
Nagoya är en stad som ligger ca 90 minuter med Shinkansen sydväst om Tokyo. Det är en gammal och anrik stad som idag nog är mest känd för att inhysa stora delar av Toyota-gruppen med Toyota Motors i toppen.
När det gäller mat och dryck så finns det åtskilligt läckert att välja mellan, och vi ska skriva lite mer utförligt om Nagoya-köket en annan gång. Idag ska vi berätta om vad Nagoya har gjort för de japanska frukosttraditionerna. Det är nämligen i Nagoya som "Morning Service" uppfanns, oftast förkortat till enbart "Morning". Till saken hör att engelskans "service" i Japan oftast har betydelsen "något man får gratis när man beställt något annat". Morning innebär helt enkelt att man under typiska frukosttider kan få sin kopp kaffe och dessutom få något till kaffet utan att behöva betala för detta tillägg, alternativt att man betalar en mindre summa utöver kaffekoppens pris (det finns ett fåtal ställen som erbjuder "morning" hela dagen).
När jag jobbade mycket med just Toyota blev det en hel del resande till Nagoya, och jag brukade då strunta i den ganska magra och tråkiga hotellfrukosten och istället gå ut på ett närliggande kafé för att få en Morning.
En normal frukost av det här slaget innebär oftast en kopp kaffe med rostat bröd, marmelad och ett kokt ägg. På senare år har det blivit populärt med anko (en sorts bönbaserad "sylt") på brödet. Ofta ingår även en liten sallad och ett glas apelsinjuice.
Hela denna meny kostar oftast inte mer än 500 yen (ca 37 kr) och ofta inte ens det.
Morning Service har spritt sig över i stort sett hela landet idag. Dels för att kafékedjor från Nagoya har ynglat av sig till andra regioner, och dels för att kedjor eller enstaka kaféer utan anknytning till Nagoya har anammat idén för att det naturligtvis lockar fler kunder under förmiddagarna.
Fotot här ovan är från Japans största inhemska kafékedja Doutor (vi har tre filialer inom bekvämt gångavstånd från hemmet). Den billigaste kombinationen kostar knappt 30 kr. Bra alternativ när man vaknar hungrig och har glömt att handla till frukost kvällen innan.
Extrema krogjapan #3: 700 extremt prisvärda bento på sex timmar
Detta handlar om en bento-ya-san, dvs en butik som säljer matlådor. Det är alltså egentligen tekniskt sett inte en restaurang, men jag väljer att ignorera den detaljen den här gången. Kawano heter inrättningen som ligger i Higashi-Shinbashi, centralt i Tokyo ganska precis mitt emellan stationerna Shinbashi och Hamamatsu-cho på JRs Yamanote-linje. Man har öppet mellan 10:30 och 16:30 och under den tiden säljer man ca 700 matlådor, med andra ord i snitt nästan 117 varje timme, eller nästan två lådor i minuten! Som ni kommer att se så handlar det inte om en "korv med mos" utan betydligt mer komplicerade saker.
Bento-lådorna innehåller inte bara mycket mat, man använder dessutom högklassiska ingredienser: Iberico-fläsk, silverlax (ginshake) från Hokkaido och stora och feta Hokke (en makrillfisk som är vanlig som grillfisk i Japan) är några exempel. Och, det mest imponerande av allt är att lådorna kostar 550 yen styck, i dagens pengar drygt 41 kr! Inte undra på att man har en ständig kö av kunder.
Videon här nedan visar med önskvärd tydlighet hur mycket jobb det ligger bakom dessa 700 bento-lådor. Slå på Closed Caption så får du engelsk textning.
Ost gjord på ris - nyhet i japanska snabbköp
Shinmei Holdings, ett företag i matvaru- och restaurangbranschen som fick sin start i Kobe redan 1902, har kommit med en intressant produktnyhet: ost gjord på ris! Man använder rismjöl, dehydrerad amazake (en alkoholfri eller nästan alkoholfri söt sake) samt risprotein och får då tydligen fram något som påminner om ost, fast utan problem med laktos- eller mjölkproteinallergier. Jag skriver "tydligen" då vi inte kunnat testa produkten då den inte kommer ut i handeln förrän nu i juli. En extra fördel är att priset i butik kommer att ligga avsevärt lägre än för mejeriost.
Ska bli intressant att se vad man kan göra med den nya osten som går under namnet SD-Cheese, där SD står för "Sustainable Development".