Suntory meddelar att man kommer att sälja exakt hundra buteljer Yamazaki som legat på fat i 55 år. Flaskorna blir tillgängliga den 30:e juni och man tar emot förbeställningar mellan den 5:e och 14:e februari. Varje flaska betingar ett pris av 3,3 miljoner yen (ca 291,000 kr) och flaskorna kan bara beställas av någon med adress i Japan. Om efterfrågan överstiger tillgången, vilket vi tror kommer att vara fallet, så blir det lottdragning.
Ny multimaskin för köket - "årets julklapp" i Japan?
Om fenomenet “årets julklapp” fanns i Japan, så skulle jag inte bli förvånad om den här produkten skulle bli utvald till att få den utmärkelsen i år. Det handlar om en apparat som kan halvautomatisera en hel middag för den normalstora familjen.
De flesta japanska hem har en elektrisk riskokare, och denna så kallade Twin Chef kokar också ris, men den kan dessutom göra flera andra saker samtidigt. Den har två parallella kokkärl där man samtidigt kan koka t ex ris och en currystuvning. Det finns förprogrammerade inställningar för typiska delar av en japansk måltid: kokt ris, kokt råris, nimono (stuvningar med grönsaker, fisk och/eller kött), soppa, zosui (ris kokt i buljong), okayu (risgrynsgröt), sockerkaka och yogurt. Ovanför dessa rätter kan man så dessutom installera ett par perforerade korgar i plast där man kan ångkoka andra saker. Allt som allt kan alltså fyra olika rätter tillagas samtidigt efter några knapptryck.
Denna multimaskin är framtagen av ett av landets större aktörer inom TV-shopping, och den betingar ett pris av 21,780 yen inklusive japansk moms, med dagens växlingskurs ca 1910 kr.
Ramen med ovanlig prislapp
Världens (förmodligen) lyxigaste skål ramen hittar man på Noodle Stand Tokyo i Harajuku, men den finns inte på standardmenyn, utan måste beställas i förväg via den här sajten. Anrättningen kostar 12,000 yen (en dryg svensk tusenlapp), men då innehåller den 200 gram A5-rankad wagyu-stek och 100 gram sukiyaki-kokad wagyu. Soppan är gjord på ben och svans från wagyu-boskap och till detta tillsätts en speciell ostron/sojasås. Tryffelolja, bonitoflingor, vit sparris, ett ägg från Okukuji uppe i Ibaraki, gåslever och flingor av bladguld ingår också. Själva nudlarna är specialbeställda från Asakusa Kaikaro, en anrik nudeltillverkare i Tokyos "gamla stan" som levererat skräddarsydda nudlar sedan 1950.
Tilläggas bör att priset inkluderar ett valfritt glas alkoholhaltig eller alkoholfri dryck.
Med tanke på vad A5 wagyu kan kosta på en finare teppanyaki-krog, så är faktiskt priset inte så extremt som man först kan tro.
Den normala ramen som Noodle Stand Tokyo erbjuder utan förbeställning har helt andra ingredienser och helt andra priser, från 870 till 1120 yen, bland annat en intressant mazesoba (ramen utan soppa) med nötköttstuvning och en miso ramen med kokosolja. Man anger också med skärpa att man inte använder tillsatt natriumglutamat, en annars vanligt förekommande ingrediens på lite billigare krogar i Japan.
Här en video som visar hur billig ramen, ramen i mellanprisklass och så denna extremt dyra ramen kan te sig i verkligheten. Wagyu-ramen kommer in vid drygt nio minuter.
Bli professionellt fotograferad under Japan-resan
I högra spalten ser ni en ny länk som går till Said Karlssons webbsajt.
Said är en svensk professionell fotograf som har bott och arbetat i Japan i ett drygt decennium, och en del av hans arbete handlar om att ta hand om hitresta som vill ha några fina fotografiska minnen från Japanresan. Istället för att be någon förbipasserande japan ta ett hastigt kort på er, så har ni här en garanti att få bildminnen utöver det vanliga, där både ni och den japanska miljön kommer till sin rätt.
Ramen-information från Japan på svenska
Japan Gourmet Guide skriver då och då om ramen, men då vi har ambitionen att skriva om i princip allt som har med god mat och dryck i Japan att göra, så kan vi inte påstå att vi kan prestera en heltäckande och konstant uppdaterad rapportering.
För den som vill ha många fler injektioner av ramen-entusiasm från Japan, inklusive inträngande recensioner av många ramenkrogar, och dessutom på svenska, kan vi rekommendera att man följer Facebook-gruppen "Ramen Japan (på svenska)".
Ramen-febern slår nya rekord över snart sagt hela klotet, och inte minst i sentida Sverige. Ett tecken i tiden är att grabbarna bakom Burgerdudes nu även kör Instagram-sidan Ramendudes.
Den 7:e januari är det risgrynsgröt med grönsaker som gäller i Japan
Sedan urminnes tider har denna dag, den 7:e januari, utmärkts av att man lagat och ätit nanakusagayu (sju - gräs/örter - risgrynsgröt), en gröt på ris med blad eller blast från sju olika grönsaker (valet av grönsaker kan variera beroende av vad som finns tillgängligt lokalt). Är man intresserad av matlagning, så får man ofta lära sig att rabbla upp de historiska namnen på dessa grönsaker; de moderna namnen inom parentes här nedan:
Seri (seri) - Selleristräka
Nazuna (nazuna eller penpengusa) - Lomme
Gogyo (hahakogusa) - Pseudognaphalium affine (hittar inget svenskt namn)
Hakobera (kohakobe) - Våtarv
Hotokenoza (koonitabirako) - Harkål
Suzuna (kabu) - Majrova
Suzushiro (daikon) - Rättika
Man brukar också säga att detta är “vårens sju örter”, även om det låter lite väl tidigt den 7:e januari, men det handlade om att fira att ett nytt år hade fötts och att man nu gick mot ljusare och varmare tider med åtminstone lite grönt på bordet, en symbol för hälsa och ett långt liv.
JGG önskar alla läsare och gäster ett riktigt Gott Nytt 2020! Det blir ett flitigt år med massor av besökare både beroende av och oberoende av olympiaden i Tokyo. Har du inte bokat in en gourmettur, så var ute i god tid! Välkommen!