• Blogg
  • Våra Tjänster
  • Om Oss
  • Kontakt/Bokning
Menu

Japan Gourmet Guide

Street Address
City, State, Zip
Phone Number

Your Custom Text Here

Japan Gourmet Guide

  • Blogg
  • Våra Tjänster
  • Om Oss
  • Kontakt/Bokning

Nyttigare snabbnudlar?

August 12, 2019 Rieko Mise
Nissin har nu “nyttiga” snabbnudlar på programmet.Foto: Nissin

Nissin har nu “nyttiga” snabbnudlar på programmet.

Foto: Nissin

Att snabbnudlar, kanske världens mest populära snabbmatsrätt med över 30 miljarder portioner sålda varje år, inte är speciellt nyttig föda är ingen nyhet. Det finns åtskilliga studier om hur blandningen av vetemjöl, olja, salt, natriumglutamat och allehanda tillsatser kan ställa till det för konsumentens hälsa, i alla fall på lite längre sikt med idogt ätande.

Det handlar om så kallad maze-soba, nudlar utan soppa, med sex olika smaker inspirerade av de kinesiska, thailändska, koreanska och japanska köken.Foto: Nissin

Det handlar om så kallad maze-soba, nudlar utan soppa, med sex olika smaker inspirerade av de kinesiska, thailändska, koreanska och japanska köken.

Foto: Nissin

Nissin (uttalas nisshin), den japanska snabbnudelpionjären som alltjämt också är världens största tillverkare, har sedan en tid en ny artikel i katalogen som verkar vara en reaktion på negativa rapporter om deras produkters hälsoeffekter. Det är en serie nudlar under samlingsnamnet All-in Noodles, där "all-in" syftar på att man stoppat in så många nyttigheter som möjligt i nudlarna. I mitten av nudelsträngen finns en "kärna" med 12 olika vitaminer, 13 mineraler, protein och kostfiber som är omhöljt av ett lager normal vetenudeldeg. Detta ger också en reduktion av mängden kolhydrater med 40% jämfört med vanliga ramen-nudlar.

Foto: Nissin

Foto: Nissin

Nudlarna är av den på senare tid mycket populära "maze-soba"-varianten, dvs nudlar utan soppa; bara lite sås och diverse pålägg som man blandar ihop före inmundigandet. Mazeru betyder "röra ihop”, och soba, förvillande nog, betyder här inte soba i betydelsen bovete, utan bara "nudlar" i det här fallet.

En påse med enbart nudlar kostar 400 yen (ca 36 kr) medan sex olika varianter med olika såser och toppings kostar 600 yen styck (ca 54 kr), vilket gör att man lägger sig i översta prisklassen för snabbnudlar.

Stoppa pressarna: Nu lanserar man också All-in Pasta med olika italienska smaker.

Tags Snabbmat, Fast Food, Nudlar, Ramen

Japanska matresor #2 - Okayama

August 1, 2019 Rieko Mise
Friterad hamo - en saltvattenål utan svenskt namn; på engelska heter den "daggertooth pike conger".

Friterad hamo - en saltvattenål utan svenskt namn; på engelska heter den "daggertooth pike conger".

Okayama är namnet på en prefektur och även dess huvudstad som ligger ungefär mittemellan Osaka och Hiroshima. Detta gör tyvärr att många missar hela prefekturen då den ligger ganska precis mitt emellan de två “hinkliste”-orterna Kyoto och Hiroshima.

Härom veckan var vi inbjudna av Okayama stad till en förevisning av stadens besöksvärda utflyktsmål (mera om dessa lite senare på Japanbloggen), och givetvis också till att smaka på diverse läckerheter man kan erbjuda på matbordet.

Här en serie rätter vi fick avnjuta på kaiseki-restaurangen Kibizen på Hotel Granvia Okayama. Peka på fotot för beskrivande text.

Pressad sushi (oshi-zuzhi) med sawara - japansk kungsmakrill

Pressad sushi (oshi-zuzhi) med sawara - japansk kungsmakrill

Diverse sashimi

Diverse sashimi

Inkokt aubergine med hyvlad katsuobushi

Inkokt aubergine med hyvlad katsuobushi

Japansk klar buljong med hamo

Japansk klar buljong med hamo

Grillad ayu - återigen en fisk utan svenskt namn - sweetfish på engelska.

Grillad ayu - återigen en fisk utan svenskt namn - sweetfish på engelska.

Uni - sjöborre - längst fram, sedan okra, bizen wagyu, endast lätt halstrad, aubergine och en misosås med japansk senap - karashi.

Uni - sjöborre - längst fram, sedan okra, bizen wagyu, endast lätt halstrad, aubergine och en misosås med japansk senap - karashi.

En fin middag brukar inte visa någon risrätt förrän på slutet. Det kallas shime, dvs att man stänger evenemanget med en rätt som garanterar att ingen går hungrig från bordet. Här grillad ål på ris, misosoppa och inlagda grönsaker.

En fin middag brukar inte visa någon risrätt förrän på slutet. Det kallas shime, dvs att man stänger evenemanget med en rätt som garanterar att ingen går hungrig från bordet. Här grillad ål på ris, misosoppa och inlagda grönsaker.

Söt och god melon som efterrätt.

Söt och god melon som efterrätt.

Här har vi sedan typisk lunchmat med fisk som Okayama-fiskarna tar upp från Seto Naikai - Seto Inland Sea - mellan Honshu och Shikoku. Bara-zushi, dvs diverse rå fisk och eller skaldjur på risbädd.

okayama_12.jpg

Till sist måste jag få presentera två av ortens meibutsu - “berömd produkt”. Det första är persikor. De är mjuka, söta och extremt saftiga., nästan så att man måste ha haklapp för att äta dem.

Sötare kan man nästan inte vara.. Persikor från Okayama.

Sötare kan man nästan inte vara.. Persikor från Okayama.

Den andra berömda produkten är kibi dango - söta degbollar av hirs.

okayama_13.jpg

Okayama ligger mellan prefekturerna Hiroshima till väster och Hyogo till öster. Bilvägen är det drygt 66 mil mellan Tokyo och Okayama City.

Karta från Free Vector Maps

Karta från Free Vector Maps

Tags Resor, Matporr, Matresor

En fyrkantig omelettpanna - standard i japanska kök

July 31, 2019 Rieko Mise
omelettpanna.jpg

I alla japanska hem där man lagar japansk mat brukar man hitta en panna av ovanstående fyrkantiga modell, oftast i plåt med någon sorts non-stick-beläggning. Den används enbart för en rätt, den japanska omeletten. Varför är den japanska omeletten "japansk"? Jo, för att den steks på ett alldeles eget, unikt sätt, vilket ger den japanska omeletten en ovanlig struktur med en "spänst" som man genast uppfattar när man tar en tugga. Den smakar också mera, då den innehåller lite socker och salt och ibland också lite mirin och sojasås. Den japanska omeletten heter tamagoyaki, stekt ägg, helt enkelt, men om den görs på västerländskt vis så får den istället heta omuretsu, dvs “omelet” med japanskt uttal. En variant som kallas dashimaki innehåller japansk buljong, dvs dashi.

Här en video som visar hur det hela kan gå till (bonus i denna serie videofilmer med japansk matlagning är berättarröstens typiskt japanska engelskauttal; att vara van vid "japansk engelska" kan göra det lättare att vistas i Japan om man inte själv lär sig japanska):

Det som vilar ovanpå omeletten är riven rättika (daikon) med lite soja..

Tags Köksgeråd, Köksteknik

Årets mest onödiga produkt eller en oumbärlig pryl för älskare av rostat bröd?

July 30, 2019 Rieko Mise
Är det en modifierad Mac Mini? Nej, det är Japans modernaste brödrost.Foto: Mitsubishi Electric

Är det en modifierad Mac Mini? Nej, det är Japans modernaste brödrost.

Foto: Mitsubishi Electric

Mitsubishi Electric släppte för ett tag sedan denna något annorlunda brödrost. Eller "brödugn" som man vill kalla apparaten, som annars går under den typiskt japanskt osexiga beteckningen TO-ST1-T. Det handlar om en låda med lock som rymmer en enda skiva bröd. En vanlig brödrost är ju öppen, vilket oundvikligen gör att fukt från brödet dunstar bort, men här har man en helt sluten låda vilket gör att brödet blir rostat utan att det samtidigt torkar ur. Mitsubishi hävdar att man har använt sitt mångåriga kunnande från riskokaretillverkning, där just fuktigheten spelar stor roll för risets slutgiltiga smak.

mitsubishi_toaster_02.jpg

Den som vill ha sitt bröd rostat på bästa möjliga sätt får punga ut med ca 30,000 yen (ca 2,600 kr) plus kostnaden för en transformator (om man vill använda den i Sverige).

Här en video som visar hur det hela går till:

Och här en jämförelse mellan en billig brödrost av standardsnitt och super-premium-brödrosten från Mitsubishi.

Vad som annars är en av de vanligaste hushållsapparaterna i Japan är en sk "oven toaster", en sorts miniugn där man både rostar bröd och gräddar gratänger och annan typisk ugnsmat (fast i väldigt små formar). Här nedan ett typiskt exempel från Zojirushi. Just den här kostar bara en knapp svensk femhundring på japanska Amazon.

zojirushi_toaster.jpg
Tags Köksgeråd

Japan första land i världen med alkoholdryck från Coca-Cola

July 26, 2019 Rieko Mise
Oni Lemon är namnet på den alkoläsk från japanska Coca-Cola som har den högsta alkoholhalten bland de fyra första alkoholdryckesprodukterna från världens största läsktillverkare. Oni är japanska för “demon”. Mannen i bilden är Hiroshi Abe, superkänd…

Oni Lemon är namnet på den alkoläsk från japanska Coca-Cola som har den högsta alkoholhalten bland de fyra första alkoholdryckesprodukterna från världens största läsktillverkare. Oni är japanska för “demon”. Mannen i bilden är Hiroshi Abe, superkänd modell och skådis hemma i Japan, mindre känd utanför landet..

Foto: Coca-Cola Japan

Vi skrev redan i mars förra året om att Coca-Cola planerade att lansera en alkoläsk i Japan, företagets första alkoholhaltiga dryck någonsin (utöver att man ägde en vingård under några år i slutet av 70-talet). Den lanserades mycket riktigt sent i höstas, men då bara på Kyushu, den sydligaste av Japans fyra huvudöar. Denna provlansering har tydligen gått bra, för nu går startskottet för en landsomfattande försäljning.

Det handlar om en så kallad chu-hai, det vi i Sverige brukar kalla alkoläsk, en grogg med shochu, japanskt brännvin, utblandat med någon form av fruktläsk, ibland med men oftast utan riktig fruktsaft. Den heter Lemondo och kommer i fyra varianter, Hachimitsu (honung, 3% alkohol), Teiban (standard, 5%), Shio (salt, 7%) och Oni (demon, 9%).

Den bör kunna inhandlas senast nu i höst på de flesta snabbköp och närbutiker som normalt saluför Coca-Colas produkter.

I takt med att Japans befolkning minskar, så har även marknaden för alkoholdrycker minskat i storlek. Öl, som beskattas relativt högt, har haft en fallande försäljning de senaste 15 åren, enligt Suntory, samtidigt som försäljning av alkoläsk, med en lägre beskattning, mer än fördubblats under samma period. Det handlar framför allt om att den yngre generationen ofta föredrar “lättare” drycker; man går från läsk utan alkohol till läsk med alkohol, helt enkelt, och att samma åldersgrupp dessutom har mindre pengar att röra sig med i genomsnitt, då arbetsmarknaden har en tendens till att föredra lägre avlönade visstidsanställda idag.

Coca Cola Japan meddelar att man inte har några planer på att lanserar alkoholdrycker på någon annan marknad.

Tags Dryck

Den japanska sojasåsens födelseplats

July 9, 2019 Rieko Mise

Yuasa är ett samhälle i Wakayama prefektur med ca 11,000 invånare. Inget stort ställe med japanska mått mätt, men platsen har en stor och självklar plats i den gastronomiska historien, då det var här som den japanska sojasåsen föddes på 1200-talet.

Även om den mesta soja man använder idag kommer från stora företag som Kikkoman och Yamasa, så finns det fortfarande några små tillverkare som framställer sojasås på ett hantverksmässigt vis. En av dessa är Yuasa Shoyu (醤油 - shååju, sojasås) som är just den firma som visas i videon här ovan. I takt med att japansk matlagning blivit allt populärare, så har antalet utländska besökare ökat dramatiskt, och firman har idag visningar även på engelska.

Yuasa ligger ca 6 svenska mil med bil från Kansai International Airport.

Du hittar mera information här.

Tags Japansk mat
← Newer Posts Older Posts →

Välkommen till världens enda blogg på svenska om mat och dryck i Japan, rapporterat direkt från Tokyo och andra orter i detta läckergommens paradis på Jorden.

Archive
  • July 2020 1
japanbloggen_link.jpg

Klicka för mera information.

saidkarlsson.jpg
pinterest.gif
Japan Gourmet Guide

Klicka på MATBLOGGAR-länken för att rekommendera Japan Gourmet Guide!

matbloggar.nu
... Matklubbens Topplista

KATEGORIER

  • Bakverk (1)
  • Design (1)
  • Friterat (1)
  • Frukost (1)
  • GI (1)
  • Insekter (1)
  • Lyx (1)
  • Okinawa (1)
  • Oogui (1)
  • Ost (1)
  • Reklam (1)
  • Ris (1)
  • Sashimi (1)
  • Säsongsmat (1)
  • Teppanyaki (1)
  • Teriyaki (1)
  • Tokyo (1)
  • Veganskt (1)
  • Wagashi (1)
  • tacos (1)
  • tempura (1)
  • umami (1)
  • Allergier (2)
  • Bento (2)
  • Choklad (2)
  • Dessert (2)
  • Frukt (2)
  • Fusion (2)
  • Glass (2)
  • Grönsaker (2)
  • Gyoza (2)
  • Mässor (2)
  • Shochu (2)
  • Statistik (2)
  • Vegetariskt (2)
  • Barer (3)
  • Big in Japan (3)
  • Hemlagat (3)
  • Kaffe (3)
  • Kaféer (3)
  • Mat (3)
  • Recept (3)
  • Råvaror (3)
  • media (3)
  • Detaljhandel (4)
  • Förpackningar (4)
  • Izakaya (4)
  • Mat med kunder (4)
  • Prylar (4)
  • Tilltugg (4)
  • Traditioner (4)
  • Bröd (5)
  • Godis (5)
  • Högtider (5)
  • Produktnyheter (5)
  • Språk (5)
  • extrema krogjapan (5)
  • Chips (6)
  • Fisk och skaldjur (6)
  • Affärer (7)
  • Guide Michelin (7)
  • Curry (8)
  • Grönt te (8)
  • Guidens Tips (8)
  • Whisky (8)
  • Köksteknik (9)
  • Covid-19 (10)
  • Diverse (10)
  • Hamburgare (10)
  • Hälsa (10)
  • Matresor (10)
  • Fisk (11)
  • Japan Gourmet Guide (11)
  • Japansk mat utanför Japan (11)
  • Köksgeråd (11)
  • Evenemang (12)
  • Matporr (13)
  • Råd & Tips (13)
  • Alkohol (15)
  • Produktkoncept (15)
  • Affärer - Industri (18)
  • Nudlar (19)
  • Trender (21)
  • Video (21)
  • Resor (22)
  • Sötsaker (23)
  • Wagyu (25)
  • Kött (30)
  • Fast Food (32)
  • Servicekoncept (32)
  • Snabbmat (32)
  • Sushi (40)
  • Ramen (44)
  • Icke-japansk mat i Japan (76)
  • Krogar (84)
  • Dryck (91)
  • Japansk mat (166)

LÄNKAR TILL ANDRA MATBLOGGAR

OTAKU KITCHIN

TABEHODAI HOS KAI

MATBLOGGSENTRALEN

VEGOLICIOUS

PICKIPICKI 

LINNÉAS SKAFFERI

FARMORS MAT

24CAFÉS.COM

VINARSKALLEN

BURGER DUDES

KULTURSMAKARNA

SUSHIKARTAN.SE

RAMENGALEN

  • Dryck
  • Fast Food
  • Icke-japansk mat i Japan
  • Japansk mat
  • Krogar
  • Kött
  • Ramen
  • Resor
  • Servicekoncept
  • Snabbmat
  • Sushi
  • Sötsaker
  • Trender
  • Video
  • Wagyu
You must select a collection to display.