• Blogg
  • Våra Tjänster
  • Om Oss
  • Kontakt/Bokning
Menu

Japan Gourmet Guide

Street Address
City, State, Zip
Phone Number

Your Custom Text Here

Japan Gourmet Guide

  • Blogg
  • Våra Tjänster
  • Om Oss
  • Kontakt/Bokning

Även billig sushi kan vara toppengott i Japan

March 23, 2018 Rieko Mise
500 yen är knappt 40 kr och 600 yen är 47 kronor med dagens växlingskurs. Otroligt prisvärde för sushiälskaren med mindre plånbok.

500 yen är knappt 40 kr och 600 yen är 47 kronor med dagens växlingskurs. Otroligt prisvärde för sushiälskaren med mindre plånbok.

Sushi är nog bland det mest japanska man kan tänka sig.. Det brukar vara den första maträtt folk tänker på när man för Japan på tal, och bland de maträtter som alla vill testa när de kommer hit. De stora läckergommarna med lite större plånböcker brukar styra kosan till sushikrogarna med stjärnor i Guide Michelin (i Tokyo finns det för närvarande 18 sushikrogar med en stjärna, åtta med två stjärnor och tre med tre stjärnor), men även för den som inte kan bränna tusenlappar på en måltid finns det gott om mycket goda och välsmakande alternativ.

En av de mest populära sushikrogarna runt vår station - vi har 23 krogar med sushi på menyn inom en kilometers radie - heter Seven (せぶん, sebun). Det handlar om kaiten-varianten, dvs man sitter i en lång rad utmed en disk där sushin kommer på tallrikar med vanligtvis två bitar av samma fisk på ett långt transportband. För att vara en mycket billig kaiten-sushi, de billigaste bitarna kostar under 100 yen för två bitar, så är kvalitén mycket hög. Det går givetvis inte att jämföra med finkrogarna, men prisvärdet är förbaskat högt, och nu har man gjort det ännu högre med erbjudandet i fotot här ovan. Man får alltså tio bitar sushi plus en skål misosoppa för 500 yen och lite blandad sashimi för 600 yen. Med tanke på att det smakar riktigt bra så är det ett superfynd för den som gillar sushi och har en mindre vidlyftig ekonomi.

Tags Sushi

Coca-cola lanserar spritdryck i Japan

March 9, 2018 Rieko Mise
Cola plus shochu, dvs japanskt brännvin, blir chu-hi. Iichiko, ett av Japans största brännvinsmärken, har dock inget med saken att göra, så vitt vi vet..

Cola plus shochu, dvs japanskt brännvin, blir chu-hi. Iichiko, ett av Japans största brännvinsmärken, har dock inget med saken att göra, så vitt vi vet..

Coca-Cola har offentliggjort att man för första gången under sin 126 år långa historia kommer att lansera en alkoholdryck. Detta väljer man att göra i Japan, ett av företagets allra viktigaste och största marknader. Produkten kommer att hamna i chu-hi-facket, dvs det vi kallar alkoläsk i Sverige. Om det blir Cola-smak på det hela eller inte vet vi ännu inte (se uppdatering nedan).

Då chu-hi är en oerhört populär dryck i landet, inte minst hos yngre damer som gärna vill ha något “lättdrucket”, och produktens burkformat, distribution och försäljningsställen är i princip identiska med läsken, har företaget nog helt enkelt insett att man här under alla år lämnat “pengarna på bordet” åt alla andra läskedryckstillverkare som i många fall sedan länge även arbetat med spritdrycker..

Vi återkommer efter produktens lansering i butikerna med ett smakintryck.

UPPDATERING 15:e november 2019

Reklam för Coca-Colas alkoläsk, precis lanserad på bredare front i Japan.

Reklam för Coca-Colas alkoläsk, precis lanserad på bredare front i Japan.

Nu finns Coca-Colas chu-hi på hyllorna i snabbköpen häromkring, så det var givetvis dags för provsmakning härom kvällen. Vi måste tyvärr meddela att Remondo (Remon = Lemon), som produkten kallas, sällar sig till majoriteten av all alkoläsk som säljs här i Japan i den meningen att den i mitt tycke är alldeles för söt. Kanske för att locka till sig yngre kunder. Med åren har charmen med det väldigt söta avtagit, och jag vill nu gärna luta åt de torrare dryckerna.. Favoriten bland de varianter som finns allmänt tillgängliga på burk runt hörnet är de två sorter du kan se här nedan, båda från chu-hi-pionjären Takara.

Shochu Hi-ball Lemon och Can Chu-hi, båda från chu-hi-pionjären Takara, är bland de torrare man kan hitta i chu-hi-väg. De torrare varianterna brukar innehålla mera brännvin, 7% alkohol till vänster och 9% till höger.

Shochu Hi-ball Lemon och Can Chu-hi, båda från chu-hi-pionjären Takara, är bland de torrare man kan hitta i chu-hi-väg. De torrare varianterna brukar innehålla mera brännvin, 7% alkohol till vänster och 9% till höger.

Tags Dryck

Skenet kan bedra på japanska krogen

February 16, 2018 Rieko Mise
Nött och lite smutsigt på utsidan behöver inte betyda att krogen är likadan på insidan; det kan istället vara tvärtom, framför allt när det gäller äldre ställen med en mycket stabil grupp stamgäster.

Nött och lite smutsigt på utsidan behöver inte betyda att krogen är likadan på insidan; det kan istället vara tvärtom, framför allt när det gäller äldre ställen med en mycket stabil grupp stamgäster.

Ovanstående foto är ingången till en izakaya i centrala Tokyo, specialiserad på mat från havet. Detta är mitt på dagen och stället är inte öppet. Som synes så är det lite slitet; papperslampan har hål i sig och det är inte så renskurat som man förväntar sig i Japan. Noren - den tyggardin som kommer upp framför dörren för att signalera att man har öppet - är minst sagt lika sliten och otvättad den. 

Vad beror detta på? Japan är ju känt för sin hygien och kundservice! Jo, det handlar om att stället varit igång sista 35 åren och med samma äkta par som ägare och personal bakom disken. Man har under alla dessa år odlat en mycket stabil kundkrets som idag närmar sig eller har passerat pensionsåldern; det handlar mest om män som i många fall avancerat till högre poster på respektive företag eller annan institution. Dessa gubbar har en tendens att vilja gå och få sig en stärkande tår när skymningen faller på (eller dessförinnan om de tycker att gumman är tjatig), så när stället öppnar vid pass 17:30 så fylls det på mycket snabbt. Utrymmet är ganska litet; 12-13 personer och det är fullt. Allt detta sammantaget innebär att man helt enkelt inte är speciellt intresserad av att få nya kunder. Man känner alla gamla stammisar sedan länge, och stamgästernas lojalitet måste givetvis belönas genom att just de i första hand ska få en plats vid disken.

Man kan alltså med fog säga att den påvra och kort sagt, med japanska mått mätt, nästan frånstötande smutsiga framsidan är till för att skrämma bort nya kunder.

På insidan är det också gammalt och lite nött, men alltid perfekt renskurat både i krogdelen och på toaletten. När man sätter sig får man genast ta sig en titt på kylskåpets front, där dagens sashimi står uppskriven. En regel man har är nämligen att man måste beställa tre sorters sashimi till att börja med; sedan är det fritt fram att bestämma allt själv. Ostronen, när de är i säsong, både råa och friterade, är utmärkta. Att notan sällan slutar på mer än 250 kronor, inklusive en generös mängd alkohol, är givetvis också en detalj som lockar.

Men, som ni förstår, så är det svårt att komma in om man inte är kompis med någon av stammisarna (tack, Kiyota-san!).

Tags Krogar, Servicekoncept

Maxad burgare från MOS

February 5, 2018 Rieko Mise
En "exceptionell" burgare från MOS Burger - Japans största inhemska hamburgerkedja.Foto: MOS Burger

En "exceptionell" burgare från MOS Burger - Japans största inhemska hamburgerkedja.

Foto: MOS Burger

MOS Burger är Japans största inhemska hamburgerkedja och man får lov att säga att man gör ett bra jobb när det gäller att servera riktigt hyfsad snabbmat. Man håller en något högre prisnivå än de största konkurrenterna McDonalds, Lotteria och First Kitchen/Wendy’s (ca 30% högre priser, vilket innebär att ett set med burgare, pommes frites och dryck kostar ca 70-75 kronor), men kunden får i gengäld en i vårt tycke fräschare produkt. Man har ovanligt mycket grönt i sina produkter med fullständig källkontroll och inget ligger under värmelampa. Man får alltså vänta en liten stund på sin mat, men den blir utburen till bordet av trevlig personal, och när man är klar så brukar man få ett leende som säger att “vi tar hand om brickan”. 

Liksom de andra kedjorna så har man specialprodukter som man enbart säljer under en begränsad tidsperiod. Härom dagen jäktade vi förbi lokala MOS och tog en Tobikiri Hamburg Sando (tobikiri betyder ungefär “exceptionell”). Den var god, men kanske volymmässigt i “mesta” laget, då ingredienserna hela tiden hotar att lämna förpackningen som man är tvungen att hålla runt hamburgaren för att innehållet inte ska befläcka bord, kläder och annat. Här finns nämligen, mellan de två brödskivorna, sallad, tomat, dressing, en stor köttpuck av 100% japanskt nötkött (dock inte wagyu, läs mer om den skillnaden här), en rejäl skiva ovanligt välrökt bacon, en klick potatispuré och stekt och väl karamelliserad lök. Mer än en mumsbit, om man säger så. Detta för ca 43 kronor om man enbart beställer burgaren. Lägger man till drygt två kronor får man även en skiva ost instucken mitt i härligheten.

Tags Snabbmat, Kött, Icke-japansk mat i Japan

Mera om knivar som är mer eller mindre japanska

January 30, 2018 Rieko Mise
"Japanska knivar" till salu för en billig peng i Sverige..

"Japanska knivar" till salu för en billig peng i Sverige..

Vi besökte Sverige som hastigast före jul och fick då syn på ovanstående förpackning ute på stan. “Japanskt knivset” med tre knivar för 79:90. I detta extrema fall så är det väl få som låter sig luras att tro att detta är tre knivar av hög kvalitet som tillverkats i Japan. Det enda som är japanskt med dessa alster är givetvis ett utseende som delvis liknar klassiska japanska knivar (fast det där med hål i knivsidan är varken typiskt japanskt eller klassiskt).

Tack var den enorma popularitet som japanska köksknivar rönt under de sista dryga 20 åren, både i proffs- och amatörkök, lockas givetvis nya aktörer till marknaden, framför allt när den japanska produktionen av kvalitetsknivar inte riktigt klarar efterfrågan idag. Merparten av den nya produktionen av “japanska knivar” verkar ske i Kina (som det mesta annat). Här har åtminstone den visuella kvaliteten ökat enormt på senare tid, och många knivar är både vackra och känns rejäla. Problemet är dock att det uppenbarligen finns ett antal aktörer som vill göra en snabb slant och därför använder sig av mindre seriösa metoder. Här är några saker som gör att man kanske ska tänka sig för:

1. Reklamen pratar om Japan hela tiden, och den kanske t o m använder sig av diffusa termer som “utvecklad i Japan”. Om detta paras med överlag extrema superlativ i beskrivningen av denna kanske “planetens bästa kniv”, nu till extra bra pris, så är det förmodligen inte den kvalitet som man först vill tro. Om det står Made in China på baksidan så är snacket om Japan med stor sannolikhet bara marknadsföringssnack.

2. Kniven är väldigt utsmyckad, dvs den har hammarslagsgropar eller damascusmönster på knivbladet eller till och med både och. Hammarslagsgropar kräver rimligen ett mekaniskt moment, men damascusmönster kan etsas in i ett blad utan behov av att smida ett knivblad med 30-70 lager. Även om det vore äkta damascus, vilket det rimligen inte är när den äkta varan kostar betydligt mera hemma i Japan så vinner man inte så mycket förutom den den kanske suubjektivt häftiga estetiska effekten. En seriös knivtillverkare behöver inte göra kniven “extra vacker” eftersom den seriöse kunden vill ha en smidig, stark och skärpebeständig kniv som känns bra i handen, eller åtminstone en kniv där de praktiska funktionernas vikt överstiger bling-bling-effekten.

3. Märket eller kniven har ett namn som imponerar på 14-åriga killar i västerlandet. Förekommer namn som exempelvis Samurai, Shogun eller Katana, med eller utan vidhängande kanji-tecken (oftast med) så tyder det på att den förmodligen inte är tillverkad av ett japanskt kvalitetsmärke. Tidigare idag fick vi syn på en kniv som benämndes Yokai (妖怪), dvs spöke, fantom, vålnad, demon, etc. Hmmmm..

4. Varningsflagg för knivar som är kraftigt nedsatta i pris, framför allt om de samtidigt pratar om sin suveräna kvalitet. Är en kniv eller ett knivset extremt nedsatt i pris, i vissa fall har vi sett 70% rabatt, så betyder det förmodligen att det högre priset är artificiellt och att det nu rabatterade priset fortfarande innebär en avsevärd vinstmarginal för säljaren. En bra kniv är ett avancerat hantverk, och behöver normalt inte rabatteras om det inte är så att butiken ska stänga på grund av ägarens höga ålder, sjukdom eller dylikt (eller för att du dricker med ägaren på lokala yakitori-haket vilket ger dig kompisrabatt).

5. Har kniven ett räfflat blad fastän den inte är en brödkniv - lämna den i hyllan.

Nu ska här sägas att allt som heter “riktig japansk kniv” inte alltid är prima grejer. Det finns en marknad även i Japan för billiga knivar för personer med låg budget och litet intresse av matlagning. Vi brukar benämna dessa knivar typiska “snabbköpsknivar”. Det handlar om tunna blad av utstansad plåt och ofta med gjutna plasthandtag; dålig ergonomi och ännu sämre skärpebeständighet. Made in China börjar överväga här (även om det är ett japanskt märke), men det finns även knivar i denna klass som fortfarande tillverkas i landet. Här nedan kan ni se ett sådant gäng som säljs med 50% rabatt på ett lokalt snabbköp. 

Knivar tillverkade i Japan enligt märkningen, till salu för halva priset på ett lokalt snabbköp. Enkla stansade knivblad och handtag i plast.

Knivar tillverkade i Japan enligt märkningen, till salu för halva priset på ett lokalt snabbköp. Enkla stansade knivblad och handtag i plast.

Härom dagen hittade vi detta - se bild nedan - på Don Quijote, Japans största lågprisbutikskedja; ett paket som vi får utnämna till förstapristagaren i detta race. Som synes har vi här ett knivbryne, en typisk "allkniv", en liten skalkniv, en sax och en rotfruktsskalare - allt för 540 yen, dvs ganska precis 40 kronor i dagsläget. Möjligen kan saxen ha någon form av värde. Resten är kvalificerat skräp.

Prisvärde är ju en subjektiv åsikt, men de flesta som försöker göra något seriöst i köket skulle nog mena att 40 kr är dyrt för skräp av detta slag.

Prisvärde är ju en subjektiv åsikt, men de flesta som försöker göra något seriöst i köket skulle nog mena att 40 kr är dyrt för skräp av detta slag.

PS Jag hoppas att ingen som läser detta tycker att jag verkar ha en överdrivet negativ bild av kinesiska knivar - eller Kina. Den är enbart baserat på egen erfarenhet av både billigare och dyrare varianter. På samma sätt som japanerna lärde sig allt som var värt att lära sig om motorfordon, klockor, kameror och elektronik under decennierna från 50-talet och framåt, så går nu utvecklingen om möjligt i en ännu snabbare takt i Kina. Man kommer utan tvivel att komma upp i samma kvalitet på alla områden där man ger sig fanken på att lyckas med det. Min stora kritik här ovan handlar istället mest om affärsmetoder, som dessutom i många fall inte handlar om kineser utan om västerländska eller t o m japanska företag som kokar ihop en "japansk kniv" som de sedan låter tillverka i Kina.

Tags Köksgeråd, Köksteknik

Är japaner världens värsta nördar?

January 29, 2018 Rieko Mise

Jag tror att de flesta mat- och dryckesintresserade personer som besökt Japan under någon längre tid redan har svaret på frågan i rubriken. Ja, japaner är världens värsta nördar! Oavsett område, kan vi lägga till, men vi vill mena att kockar, bagare, sakebryggare och andra som tillverkar sådant som man äter eller dricker tillhör en kategori nördar för sig. Ingen tid är för lång, inga resurser är för stora, ingen möda är för ansträngande för dessa extrema perfektionister som aldrig vilar från den heliga uppgiften att fullända en given produkt.

Här en trevlig serie YouTube-rullar där man käkar eller dricker samma typ av vara på tre olika etablissemang med vitt skilda prislappar. Från snorbilligt till normalt till astronomiskt. Under tre program i serien har man varit på plats i Japan och testat i tur och ordning ramen, kaffe och kakor.

Vi vill visa detta för att det med all önskvärd tydlighet visar hur japanska kreatörer av mat och dryck går till vilka längder som helst för att nå kulmen på en produkts möjliga utveckling.

Tags Video, Servicekoncept, Krogar
← Newer Posts Older Posts →

Välkommen till världens enda blogg på svenska om mat och dryck i Japan, rapporterat direkt från Tokyo och andra orter i detta läckergommens paradis på Jorden.

Archive
  • July 2020 1
japanbloggen_link.jpg

Klicka för mera information.

saidkarlsson.jpg
pinterest.gif
Japan Gourmet Guide

Klicka på MATBLOGGAR-länken för att rekommendera Japan Gourmet Guide!

matbloggar.nu
... Matklubbens Topplista

KATEGORIER

  • Bakverk (1)
  • Design (1)
  • Friterat (1)
  • Frukost (1)
  • GI (1)
  • Insekter (1)
  • Lyx (1)
  • Okinawa (1)
  • Oogui (1)
  • Ost (1)
  • Reklam (1)
  • Ris (1)
  • Sashimi (1)
  • Säsongsmat (1)
  • Teppanyaki (1)
  • Teriyaki (1)
  • Tokyo (1)
  • Veganskt (1)
  • Wagashi (1)
  • tacos (1)
  • tempura (1)
  • umami (1)
  • Allergier (2)
  • Bento (2)
  • Choklad (2)
  • Dessert (2)
  • Frukt (2)
  • Fusion (2)
  • Glass (2)
  • Grönsaker (2)
  • Gyoza (2)
  • Mässor (2)
  • Shochu (2)
  • Statistik (2)
  • Vegetariskt (2)
  • Barer (3)
  • Big in Japan (3)
  • Hemlagat (3)
  • Kaffe (3)
  • Kaféer (3)
  • Mat (3)
  • Recept (3)
  • Råvaror (3)
  • media (3)
  • Detaljhandel (4)
  • Förpackningar (4)
  • Izakaya (4)
  • Mat med kunder (4)
  • Prylar (4)
  • Tilltugg (4)
  • Traditioner (4)
  • Bröd (5)
  • Godis (5)
  • Högtider (5)
  • Produktnyheter (5)
  • Språk (5)
  • extrema krogjapan (5)
  • Chips (6)
  • Fisk och skaldjur (6)
  • Affärer (7)
  • Guide Michelin (7)
  • Curry (8)
  • Grönt te (8)
  • Guidens Tips (8)
  • Whisky (8)
  • Köksteknik (9)
  • Covid-19 (10)
  • Diverse (10)
  • Hamburgare (10)
  • Hälsa (10)
  • Matresor (10)
  • Fisk (11)
  • Japan Gourmet Guide (11)
  • Japansk mat utanför Japan (11)
  • Köksgeråd (11)
  • Evenemang (12)
  • Matporr (13)
  • Råd & Tips (13)
  • Alkohol (15)
  • Produktkoncept (15)
  • Affärer - Industri (18)
  • Nudlar (19)
  • Trender (21)
  • Video (21)
  • Resor (22)
  • Sötsaker (23)
  • Wagyu (25)
  • Kött (30)
  • Fast Food (32)
  • Servicekoncept (32)
  • Snabbmat (32)
  • Sushi (40)
  • Ramen (44)
  • Icke-japansk mat i Japan (76)
  • Krogar (84)
  • Dryck (91)
  • Japansk mat (166)

LÄNKAR TILL ANDRA MATBLOGGAR

OTAKU KITCHIN

TABEHODAI HOS KAI

MATBLOGGSENTRALEN

VEGOLICIOUS

PICKIPICKI 

LINNÉAS SKAFFERI

FARMORS MAT

24CAFÉS.COM

VINARSKALLEN

BURGER DUDES

KULTURSMAKARNA

SUSHIKARTAN.SE

RAMENGALEN

  • Dryck
  • Fast Food
  • Icke-japansk mat i Japan
  • Japansk mat
  • Krogar
  • Kött
  • Ramen
  • Resor
  • Servicekoncept
  • Snabbmat
  • Sushi
  • Sötsaker
  • Trender
  • Video
  • Wagyu
You must select a collection to display.