• Blogg
  • Våra Tjänster
  • Om Oss
  • Kontakt/Bokning
Menu

Japan Gourmet Guide

Street Address
City, State, Zip
Phone Number

Your Custom Text Here

Japan Gourmet Guide

  • Blogg
  • Våra Tjänster
  • Om Oss
  • Kontakt/Bokning

Öppettider på japanska krogar

October 24, 2017 Rieko Mise
Av någon anledning så har det blivit så att a) nästan alla krogar i Japan har en skylt på engelska på dörren när man vill visa att man har stängt, och b) den är nästan alltid felstavad enligt ovan.Foto: Public Domain

Av någon anledning så har det blivit så att a) nästan alla krogar i Japan har en skylt på engelska på dörren när man vill visa att man har stängt, och b) den är nästan alltid felstavad enligt ovan.

Foto: Public Domain

För den som tänker utnyttja ledigheten kring jul och nyår för att åka till Japan och smörja kråset med något annat än ett svenskt julbord, kan det vara värt att ta reda på vilka öppettider som gäller på japanska krogar.

För det första så gäller tumregeln att de större och billigare kedjorna har öppet året runt, men de är kanske inte första valet när man vill äta något riktigt minnesvärt, så dessa kan man istället se som räddande änglar när det visar sig att den krog man ville gå på har stängt. Vad gäller de mindre och godare ställena, så är regeln där normalt att man har stängt när folk har en längre ledighet, och med längre menas egentligen bara Golden Week i början av maj, obon-tiden i mitten av augusti och dagarna under och kring nyårshelgen. Med andra ord så bör man inte hoppas på att få äta på guldkrogen under nyårshelgen. Julhelgen är däremot ingen officiell högtid i Japan, så då jobbar och käkar folk som vanligt.

I övrigt så har de flesta mindre krogar och kedjor en stängd dag i veckan. Söndag är en vanlig sådan dag, men det kan egentligen vara vilken dag som helst under veckan (även om fredag och lördag är ovanliga som stängda dagar). Det finns dessutom ingen regel som säger att man bara har stängt en dag i veckan. Vi har ett litet favoritställe i stadsdelen Gotanda som drivs av ett gift par i 70-årsåldern, där man anger att man har stängt onsdag, lördag och söndag, men i själva verket tar man sig ofta friheten att ha stängt någon av de andra dagarna i veckan också. Man måste alltså ringa och kolla innan man åker dit för att inte riskera att åka i onödan.

Vad gäller öppettider räknat i timmar, så varierar det väldigt. Vissa krogar har öppet dygnet runt eller öppet till arla morgonstund. Japaner sover i gemen mindre än nordbor (eller delar åtminstone upp det i olika perioder under dygnet; på tåget, på kaféet, på biografen, etc), och man är ofta uppe sent och äter och dricker med kompisar, pojk/flickvän, etc. Då tågen slutar gå vid 24-01-tiden, är det många som missar sista tåget och då väljer att sitta/sova på en nattöppen krog (som i de flesta fall tillåter detta) istället för att ta in på hotell eller ta en dyr taxi hem till förorten. Den prisvärda kedjan Gusto brukar ha öppet till 05 för dessa nattvandrare eller andra med den sortens dygnsrytm (man ser ofta studenter som sitter och pluggar under nattimmarna då det oftast är ganska lugnt och tyst). Man stänger sedan under två timmar då man förbereder frukostserveringen som börjar 07. De restauranger och kaféer som vill attrahera kunder som inte kan, vill eller har tid att laga frukost hemma brukar öppna 07 eller 08 på morgonen. Ett vanligt mönster är annars att krogen öppnar för lunch vid 11 och sedan antingen kör oavbrutet till 22-23-tiden eller alternativt tar en paus mellan 14 och 17-18.

Om ni undrar över den konstiga stavningen på skylten här ovan (det saknas ju ett “d” som synes), så handlar det bara om det mycket vanliga fenomenet att ett utländskt ord felstavas av en japan och sedan “fastnar” den felaktiga stavningen. I 99 fall av 100 står det “close” på dörren när krogen eller butiken har stängt i Japan. Det kan också stå junbichuu (準備中) eller shikomichuu (仕込み中) där båda termerna betyder att man är upptagen med förberedelser och preparering av det man tänker bjuda på.

Tags Råd & Tips

Amazon öppnar tillfällig bar i Tokyo

October 18, 2017 Rieko Mise
Amazon testar att öppna en riktig bar i flotta Ginza under tio dagar.Bild: Amazon Japan

Amazon testar att öppna en riktig bar i flotta Ginza under tio dagar.

Bild: Amazon Japan

E-handelsgiganten Amazon är på många sätt ett lustigt företag lett av en man - Jeff Bezos - som verkar leva efter grundregeln att man bör göra vad som faller en in. Man är numera inte bara världens största e-handel med världens högsta aktievärdering bland detaljistföretag, man utvecklar och säljer egna läsplattor och annan elektronik och man har till och med ett dotterbolag - Blue Origin - som konkurrerar med Elon Musks Space X om att bygga återanvändbara rymdraketer.

Trots detta så tvingades man att höja på ögonbrynen när det härom dagen blev offentligt att Amazon kommer att öppna en bar, alltså ett ställe med golv, väggar och tak man går till för att ta sig något stärkande efter en lång dag på jobbet, i stadsdelen Ginza i Tokyo. Visserligen kommer den att hålla öppet endast under tio dagar - 20:e t o m 29:e oktober - men det är ett fascinerande experiment som kanske leder till en permanent etablering och kanske även andra typer av fysiska etablissemang.

Amazon Bar kommer inte att slå Tokyos mest välutrustade barer vad gäller sortimentet, men ingen lär bli speciellt besviken på urvalet av drycker.Bild: Amazon Japan

Amazon Bar kommer inte att slå Tokyos mest välutrustade barer vad gäller sortimentet, men ingen lär bli speciellt besviken på urvalet av drycker.

Bild: Amazon Japan

Givetvis handlar det inte om vilken bar som helst. Det finns massor av flaskor i lokalen men man går inte till någon bartender och beställer en GT. Istället går man till en radda Kindle-plattor där man får ange vilken typ av alkohol man vill dricka. Där får man sedan ett antal förslag som man kan välja bland. Om plattans program inte ger dig något råd du gillar, finns det en sommelier av kött och blod i lokalen som kan hjälpa dig.

Här återfinns en stor sortering av viner, givetvis öl, olika typer av västerländsk starksprit och även de japanska nationaldryckerna shochu och sake. Ett glas kostar mellan 500 och 1500 yen. Det finns även en mindre sortering av tilltugg för 500 yen per tallrik.

Är du i stan mellan den 20:e och 29:e så hittar du Amazon Bar i bottenvåningen på adressen Ginza 7-3-5, Hulic Ginza 7-chome Building. Man har öppet mellan 17 och 23 med orderstopp 22:30.

Amazon är mycket stora i Japan och växer fortfarande kraftigt, inte minst på dagligvarumarknaden. Även om man som vi har fem snabbköp inom 5 minuters gångavstånd, så är det oemotståndligt bekvämt att få de tunga flytande produkterna hemburna. Gissningsvis är huvudsyftet bakom detta experiment med en fysisk bar att se huruvida försäljningen av alkohol ökar på amazon.co.jp under testperioden. Låta kunderna provdricka olika sorter för en rimlig peng så att de sedan kan beställa lådvis på nätet.

Tags Dryck, Servicekoncept

McDonalds skänker bort 130 miljoner koppar kaffe i Japan

October 16, 2017 Rieko Mise
Är du i Japan mellan den 16:e och 20:e oktober så kan du få en gratis kaffekopp på närmaste McDonalds.Bild: McDonalds Japan

Är du i Japan mellan den 16:e och 20:e oktober så kan du få en gratis kaffekopp på närmaste McDonalds.

Bild: McDonalds Japan

Det kan utan överdrift sägas att det råder ett massivt kaffekrig i Japan. Vi har ett antal stora japanska kaffekedjor, ett Starbucks som redan har över tusen kaféer i landet, ett flertal andra, mindre utländska kedjor, alla snabbmatsställen som serverar kaffe, alla närbutiker som serverar färskbryggt kaffe och sist men inte minst alla butiker, snabbköp och automater där man hittar kaffe på burk. Kort sagt så är det svårt att hitta en plats eller en tidpunkt där man inte kan få sin koffeinkick.

En kedja som tydligen känner av konkurrensen mer än andra är McDonalds. Idag, den 16:e oktober, drar man därför igång en kampanj som varar till och med den 20:e. Under dessa dagar kan vem som helst kliva in på ett McDonalds i Japan och utan avgift få en kopp varmt kaffe. Man kan förvisso bara få en kopp gratiskaffe per besök, men det är lätt att hitta McDonalds i Japan, då man har omkring 3,000 restauranger utspridda över alla landsändar, så det är inga problem att besöka kedjan flera gånger under dessa fem dagar.

Man lovar att det finns kapacitet att leverera upp till 130 miljoner koppar kaffe, dvs 26 miljoner koppar om dagen. Men erbjudandet gäller enbart mellan klockan 15 och 19, dvs då det är relativ lågtrafik, så det handlar alltså om 6,5 miljoner koppar per timme! 

Då anständiga japaner i de flesta fall känner sig skamsna om de bara hämtar en gratiskopp, så beställer de säkert något till kaffet, vilket innebär att McDonalds Japan inte bara får en massa reklam för kaffet utan också mest troligt inte gör någon brakförlust i sammanhanget.

Tags Dryck, Servicekoncept

Världens bästa wagyu-kött kommer från Miyazaki

October 6, 2017 Rieko Mise
Wagyu från Miyazaki har valts till Japans bästa nötkött tre gånger i rad i de japanska Wagyu-mästerskapen.

Wagyu från Miyazaki har valts till Japans bästa nötkött tre gånger i rad i de japanska Wagyu-mästerskapen.

Kobe-kött är med rätta världsberömt, men det handlar inte bara om köttets kvalitet utan framför allt om att det var det område som var först och bäst på att göra reklam för sitt nötkött. Wagyu är det finaste nötköttet i Japan, från enbart fyra olika typiska japanska nötkreaturraser, men dessa djur föds upp över hela landet, så Kobe-kött är alltså bara ett bland många andra wagyu-märken.

Så här kan Miyazaki-wagyu te sig före stekning.

Så här kan Miyazaki-wagyu te sig före stekning.

Inte för att förringa Kobe-köttet, eller andra kända märken som Matsusaka eller Ohmi, men faktum är att wagyu från Miyazaki nere på Kyushu vunnit de japanska wagyu-mästerskapen tre gånger på raken, nu senast förra månaden. Dessa mästerskap hålls vart femte år med deltagare från hela landets wagyu-uppfödare, och Miyazaki har alltså kammat hem förstapriset både 2007, 2012 och nu 2017. Det är en ganska imponerande bedrift med tanke på den ytterst hårda konkurrensen, en konkurrens som ytterligare hårdnat nu när exporten av wagyu kommit igång ordentligt.

Det finns ett mindre antal krogar i Tokyo som specialiserat sig på Miyazaki-wagyu (även i Japan är Kobe det mest kända varumärket i detta varusegment, så det är också det vanligaste köttet på huvudstadens wagyu-krogar). Om man vill åka till källan, så går det ca 30 flyg per dag mellan Haneda i Tokyo och Miyazaki med en flygtid av knappa två timmar.

Känner man då skillnad? JGGs svar är "förmodligen inte". Har man samma styckbit med samma A5-12-gradering (bästa möjliga kvalitet), så vill vi mena att det nog kvittar om köttet kommer från Miyazaki, Hyogo (Kobe), Yamagata eller Ibaraki. Bedömningen av de allra finaste skillnaderna får vi nog överlåta till Japans mest kompetenta wagyu-specialister, dit vi aldrig kommer att kunna räkna oss.

Men varför inte testa själv nästa gång du besöker Japan?!

Flygrutten mellan Tokyo och Miyazaki. Knappt två timmar och en dryg svensk tusenlapp enkel resa.

Flygrutten mellan Tokyo och Miyazaki. Knappt två timmar och en dryg svensk tusenlapp enkel resa.

Här en video med Richard Ekkebus från Amber på Landmark Oriental Mandarin i Hong Kong (två Michelin-stjärnor) där han berättar varför han använder wagyu från Miyazaki.

Tags Wagyu, Kött

Bekväm sushi för den som vill äta hemma

October 3, 2017 Rieko Mise
En sida ur en åttasidig broschyr med allsköns läckerheter från en lokal sushikrog som enbart sysslar med hemkörning av maten. Farligt frestande då man slipper allt besvär samtidigt som det inte är dyrare än på sushikrogar man besöker, snarare tvärto…

En sida ur en åttasidig broschyr med allsköns läckerheter från en lokal sushikrog som enbart sysslar med hemkörning av maten. Farligt frestande då man slipper allt besvär samtidigt som det inte är dyrare än på sushikrogar man besöker, snarare tvärtom.

Vi har tidigare skrivit om hur man sedan urminnes tider kunnat beställa lagad mat levererad till hemmet i Japan. Med jämna mellanrum dimper det ned ett blad eller en hel broschyr med hela menyer som kan kan beställa med ett kort telefonsamtal. Det är givetvis fantastiskt bekvämt när man inte har tid att laga mat eller gå på krogen. När man är klar så är det bara att ställa porslinet eller lackskålen utanför dörren, så kommer någon från samma krog och hämtar lite senare.

Här ovan är en sida ur en reklambroschyr för en sushikrog som enbart pysslar med leveranser, ett fenomen som fått fart sedan Domino’s Pizza invaderade landet för ca 25 år sedan. Att enbart ha ett kök och inte en större lokal för matgäster blev helt plötsligt både ekonomiskt attraktivt och - så att säga - kulturellt legitimiserat. Billigare med några mopeder att köra ut maten med.

När man själv går och köper mat för att ta med sig hem, kallas det mochikaeri på japanska (“ta med sig hem”) och när man får mat levererad heter det demae (“gå ut framför”).

Demae-can är namnet på en japansk sökmotor som enbart katalogiserar restauranger som gör hemleveranser. Man kan söka på genre eller geografisk placering och sajten har hela 15,000 krogar i sin databas. Här i vår omedelbara närhet hittar jag drygt 30 krogar som levererar mat; sushi, kinesiskt, italienskt, soba, udon, tonkatsu, curry, pizza, mm. Sajten är enbart på japanska och eftersom man själv måste ringa till krogen och beställa, där personalen mest troligt inte behärskar något annat språk än japanska, så är det hela en tjänst som oftast inte fungerar om man inte har åtminstone en viss rudimentär japanska (eller en japanskatalande person i närheten). Man måste kunna rabbla upp sin adress och givetvis den rätt eller rätter som man vill beställa.

Demae är en tjänst som idag dessutom kan utnyttjas av de flesta som hyr in sig några timmar eller över en natt på ett kärlekshotell. Man ringer till lobbyn och beställer och de ringer i sin tur till krogen. Kärlekshotell har nämligen ingen egen restaurang då de allra flesta ju inte uppsöker ett kärlekshotell för att äta i första hand...

Sushin ni ser här ovan är som ni förstår för ett större sällskap; övre halvan rekommenderas för fem personer och den undre halvan lämpar sig för fyra. Det går att beställa för en enda person också, och för den ensamme ätaren finns det varianter för mellan 75 och 150 kronor. Inklusive hemkörning, alltså. Det ska också poängteras att detta aldrig är mat som tillagats tidigare och sedan ligger i väntan på en beställning; allt tillagas precis före leveransen, och då "upptagningsområdet" oftast är geografiskt snävt begränsat, så handlar det oftast om bara 5-10 minuter från matens färdigställande till ett pling på dörrklockan.

Tags Sushi, Servicekoncept

Frysmörad sashimi i New York!

October 2, 2017 Rieko Mise
En mycket vacker "bukett" sashimi på Suzuki i New York - dessutom frysmörat.. Vill prova!

En mycket vacker "bukett" sashimi på Suzuki i New York - dessutom frysmörat.. Vill prova!

Att tro att fisken man äter på sushikrogen alltid kommer direkt från havet är en vanlig villfarelse. Visst finns det sushikrogar som har en fisktank i bakgrunden där man fiskar upp levande fisk som blir sashimi eller sushi på en minut, men den stora delen av all fisk som konsumeras i Japan fiskas långt ute till havs; faktiskt över nästan hela planetens internationella vatten. Därför används extrem frysteknik ute på båtarna med mycket snabba frystider och mycket låga temperaturer för att hålla fisken oförändrat fräsch. Vår närmaste sushikrog har också den en frys som går ned till ca minus 70 grader för att kunna köpa in fisk i lite volym och sedan tina upp vartefter.

Videon här nedan kommer från en krog i New York vid namn Suzuki. Här har man gått ett steg längre och börjat forska i hur långtidsinfrysning vid låga temperaturer påverkar fiskens smak och konsistens. En sorts mörningsprocess, helt enkelt, i brist på bättre terminologi. Mycket spännande.

Krogen har en “vanlig” avdelning och där innanför en disk för tio gäster med omakase-servering av dagens bästa grejer. Ovanligt prisbilligt, vill vi tycka, för den kvalitet det verkar handla om och dessutom i NYC. 130 respektive 250 USD för de två menyer som erbjuds.

Tags Japansk mat utanför Japan, Sushi, Video
← Newer Posts Older Posts →

Välkommen till världens enda blogg på svenska om mat och dryck i Japan, rapporterat direkt från Tokyo och andra orter i detta läckergommens paradis på Jorden.

Archive
  • July 2020 1
japanbloggen_link.jpg

Klicka för mera information.

saidkarlsson.jpg
pinterest.gif
Japan Gourmet Guide

Klicka på MATBLOGGAR-länken för att rekommendera Japan Gourmet Guide!

matbloggar.nu
... Matklubbens Topplista

KATEGORIER

  • Bakverk (1)
  • Design (1)
  • Friterat (1)
  • Frukost (1)
  • GI (1)
  • Insekter (1)
  • Lyx (1)
  • Okinawa (1)
  • Oogui (1)
  • Ost (1)
  • Reklam (1)
  • Ris (1)
  • Sashimi (1)
  • Säsongsmat (1)
  • Teppanyaki (1)
  • Teriyaki (1)
  • Tokyo (1)
  • Veganskt (1)
  • Wagashi (1)
  • tacos (1)
  • tempura (1)
  • umami (1)
  • Allergier (2)
  • Bento (2)
  • Choklad (2)
  • Dessert (2)
  • Frukt (2)
  • Fusion (2)
  • Glass (2)
  • Grönsaker (2)
  • Gyoza (2)
  • Mässor (2)
  • Shochu (2)
  • Statistik (2)
  • Vegetariskt (2)
  • Barer (3)
  • Big in Japan (3)
  • Hemlagat (3)
  • Kaffe (3)
  • Kaféer (3)
  • Mat (3)
  • Recept (3)
  • Råvaror (3)
  • media (3)
  • Detaljhandel (4)
  • Förpackningar (4)
  • Izakaya (4)
  • Mat med kunder (4)
  • Prylar (4)
  • Tilltugg (4)
  • Traditioner (4)
  • Bröd (5)
  • Fisk och skaldjur (5)
  • Godis (5)
  • Högtider (5)
  • Produktnyheter (5)
  • Språk (5)
  • extrema krogjapan (5)
  • Chips (6)
  • Affärer (7)
  • Guide Michelin (7)
  • Curry (8)
  • Grönt te (8)
  • Guidens Tips (8)
  • Whisky (8)
  • Hälsa (9)
  • Köksteknik (9)
  • Matresor (9)
  • Covid-19 (10)
  • Diverse (10)
  • Hamburgare (10)
  • Fisk (11)
  • Japan Gourmet Guide (11)
  • Japansk mat utanför Japan (11)
  • Köksgeråd (11)
  • Evenemang (12)
  • Matporr (13)
  • Råd & Tips (13)
  • Alkohol (15)
  • Produktkoncept (15)
  • Affärer - Industri (18)
  • Nudlar (19)
  • Resor (21)
  • Trender (21)
  • Video (21)
  • Sötsaker (23)
  • Wagyu (24)
  • Kött (30)
  • Fast Food (32)
  • Servicekoncept (32)
  • Snabbmat (32)
  • Sushi (40)
  • Ramen (44)
  • Icke-japansk mat i Japan (76)
  • Krogar (84)
  • Dryck (91)
  • Japansk mat (165)

LÄNKAR TILL ANDRA MATBLOGGAR

OTAKU KITCHIN

TABEHODAI HOS KAI

MATBLOGGSENTRALEN

VEGOLICIOUS

PICKIPICKI 

LINNÉAS SKAFFERI

FARMORS MAT

24CAFÉS.COM

VINARSKALLEN

BURGER DUDES

KULTURSMAKARNA

SUSHIKARTAN.SE

RAMENGALEN

  • Dryck
  • Fast Food
  • Icke-japansk mat i Japan
  • Japansk mat
  • Krogar
  • Kött
  • Ramen
  • Resor
  • Servicekoncept
  • Snabbmat
  • Sushi
  • Sötsaker
  • Trender
  • Video
  • Wagyu
You must select a collection to display.