Japan Gourmet Guide

View Original

Guidens Tips #1 - Sushi Takehan Wakatsuki

En klassisk sushikrog i Edo-mae-stil som inte hunnit bli världskänd. Mycket prisvärd.

Vi har varit lite restriktiva med att "ge bort" våra favoriter, då det ju är vår affärsidé att ta betalt för vår databas av smultronställen, men samtidigt tror vi inte att det kommer att skada vår rörelse nämnvärt. Ett gratis smakprov som kanske ger mersmak, i en takt av ett tips i månaden, ungefär.

På en ganska liten gata mitt emellan stationerna Ebisu och Daikanyama kan man hitta en sushikrog i den klassiska Edo-mae-stilen som erbjuder fantastisk mat för pengarna. Sushi Takehan Wakatsuki körs av ett relativt ungt gäng sushikockar, men även om gammal är äldst i det här landet, så gör dessa herrar väldigt bra ifrån sig. Inget slarvigt eller amatörmässigt över deras sushi och fisken och skaldjuren är i toppform. Som vanligt när det gäller bra ställen, så finns det ingen stor stående meny; förutom några "säkra kort" som brukar vara OK hela året, så är det övriga helt beroende av vilken kvalitet man hittat nere på fiskmarknaden den morgonen.

Uni - sjöborre..

Luncherna är löjligt prisvärda. För 1,500 yen (ca 110 kr) får man sex bitar sushi, en maki (rulle), tamago-yaki, dvs den typiska japanska omelett som brukar serveras på de flesta sushi-krogar, sallad, soppa och dessert. Te är givetvis självklart till detta utan extra kostnad. För samma pris kan man istället välja en chirashi, dvs ett urval "toppings" som skärs lite mindre och strös ut över en risbädd. Det finns också större menyer till lunchen med priser på mellan 2,000 och 5,000 yen. Inget att snacka om. Man blir både mätt och mycket nöjd. 

Unagi - grillad ål..

Öl och sake är väl de vanligaste dryckerna på en sushi-krog på kvällen och här har man tre sorters öl från Sapporo-bryggeriet och ett ovanligt stort och väl valt sortiment sake från t ex Niigata, Miyagi och Kochi. Shochu och vin finns också på lager - allt till mycket rimliga priser.

Middagsmenyerna börjar på 5,000 yen och går upp till 15,000. Då får man mycket och god mat som gör att man undrar när den här lilla krogen ska få sin första stjärna. Den finns redan med i årets BiB Gourmand.

Här hittar ni karta och annan information (OBS att priserna är delvis föråldrade på den länkade sidan).