Japan Gourmet Guide

View Original

Mera risrätter med ramensmaker

Foto: Nissin

För drygt tre år sedan skrev vi om en ny japansk snabbmatstrend, där man helt enkelt hade bytt ut ramennudlarna i snabbnudelmuggarna mot ris, men i övrigt i princip lämnat soppor och tillbehör intakta. Ramensmak utan ramen, helt enkelt.

Nu kan vi konstatera att det blivit en trend som verkar permanentas. Nissin (uttalas nisshin), världens största snabbnudeltillverkare, som startade det hela, har nu en hel liten katalog med "snabbrisprodukter" med smaker som härstammar från ramenvärlden, ibland i samarbete med kända ramenkrogar.

Längst upp har vi ett par relativa nykomlingar som båda utvecklats tillsammans med ramenrestauranger, mycket kända Afuri till vänster, med yuzu och salt, och Mashi-Mashi i Tachikawa, en ort i västra Tokyo, med tonkotsu som bas.

Foto: Nissin

Här ovan har vi sex olika varianter på marknaden idag. Från vänster till höger, ovanifrån och ned: Beef Curry, Curry med japansk buljong (bonit-baserad) och fläsk som bas, Keema Curry, Hayashi Rice ("hashed beef", dvs köttgryta med en demi-glace-sås), Tan-tan-ramen-smak och Taiwan-maze-soba-smak.

Som sagt, något för den som gillar ramensoppor men som kanske är glutenintolerant, men givetvis även för alla andra som tycker om dessa smaker.