Japan Gourmet Guide

View Original

Tokyo Gin Festival nu i helgen

Mycket god gin från Kyoto Distillery.. Ki No Bi, ordagrannt “barnets skönhet”..

Nu i helgen, åttonde och nionde juni, kommer årets Tokyo Gin Festival att hållas nere vid Tokyobukten. Evenemanget hade premiär förra året, och det blev en stor framgång (se video från i fjol en bit längre ner) med hela 5,000 besökare under två dagar. I år väntar man sig ännu fler besökare, så det är nog bra att hänga på låset om du vill stämma träff med några nya ginflaskor. Man kommer att ha ca 200 sorters gin och en profsmakningshutt på 10 ml kan fås för 100 yen, ca 8:70 kr.

Gin har kommit stort i Japan sista året; både stora, etblerade tillverkare och nykomlingar tillverkar nu nya ginsorter på japansk mark, ofta med innovativa recept med inslag av japanska örter, frukter och bär tillsammans med de obligatoriska enbären. En personlig favorit bland de nya ginflaskorna är Ki No Bi från Kyoto. För god för att blandas ut med tonic, faktiskt (även om jag är en inbiten GT-fantast).

En orsak till den nya gin-trenden är faktiskt de nästan utsålda lagren av långlagrad whisky. Destillerierna hade ju ingen möjlighet att förutse den gigantiska japanska whiskyboom vi upplevt de sista tio åren, så nu står man där med enbart nytillverkad whisky som man inte kan sälja för några dyrare slantar. För att fylla på inkomsterna medan man lagrar sin whisky, tar man då och gör spritsorter som inte kräver lång lagring.

Tokyo Gin Festival hålls i närheten av stationen Tennozu Isle på linjerna Tokyo Monorail (mellan Hamamatsucho och Haneda Airport) och Rinkai Line (mellan Osaki och Shin-Kiba). Adressen är Higashi-Shinagawa 2-1, Tennozu Canal Side B&C Hall (東京都品川区東品川2丁目1, 天王洲キャナルサイド B&C HALL). Man håller öppet mellan 11 och 20 på lördag och mellan 11 och 18 på söndag.

Mera info här (enbart japanska).