Japan Gourmet Guide

View Original

Japanskt lexikon för matallergiker

Några vanliga matvaror som många allergiker mår bäst av att inte konsumera, mjölk, räkor och vetemjöl.

Vi ser från vår serverstatistik att sökorden “allergi” tillsammans med “översättning” förekommit på senare tid. Att ha en matallergi samtidigt som alla innehållsdeklarationer och nästan alla menyer är på japanska är så klart ett reellt problem. Vi har därför satt ihop en lista över de vanligaste födoämnena som innehåller allergener för många, nämligen ägg, mejeriprodukter, vete, bovete, jordnötter, räkor och krabba. Du kan ladda ned listan som en PDF här. Vad du kan göra är att trycka ut och ta med den, märka ut den eller de födoämnen som du inte tål, peka på dessa ord när du sitter på krogen och säga “kore wa taberaremasen”, dvs “det här kan jag inte äta”. När du handlar på en matvaruaffär så får du försöka hitta de japanska tecken som står för det aktuella födoämnet i innehållsdeklarationen. Tänk på att man även i Japan använder vetemjöl som utfyllnad i många typer av processade matvaror.

Antalet allergiker växer även i Japan, men det har inte nått de volymer som gör att matvarutillverkarna börjat intressera sig för dessa individer som en potentiell marknad. Det finns i princip inga hyllor med laktos- eller glutenfria varor på ett japanskt snabbköp, tyvärr.

Om du har en matallergi som inte finns med på listan, så hör av dig så ska vi addera de matvaror som du inte tål.

UPPDATERING 2019-02-21: Det har nu börjat dyka upp glutenfria varor på vissa snabbköp, så det kan löna sig att fråga efter dem.