Japan Gourmet Guide

View Original

Potatischips i mikrovågsugnen - nya produkter från Japans största chipstillverkare

Potatischips som bör värmas i mikrovågsugnen. “Poterich” med smak av smör och soja.

Foto: Calbee

Calbee, Japans och en av världens största tillverkare av potatischips, har en mycket aktiv produktutvecklingsavdelning; det formligen sprutar ut nya produkter varje år. Det senaste är chips som är speciellt framtagna för att smaka bra när man värmt upp dem i mikrovågsugnen. Företaget menar att man försökt ge chipsen en smak som påminner om när de är precis friterade på fabriken. De finns än så länge i två smaker: Potato Rich med soja och smör som smaksättare och Potato Pizza med ost. Vi kommer att testa och återkommer!

UPPDATERING: Vi har nu provat produkten, och vi måste tyvärr meddela att det var en besvikelse.. Fin doft ur påsen efter 40 sekunder i mikrovågsugnen, men den “smörsmak” vi lovades var väldigt konstgjort margarinaktig.. Ingenting vi kan rekommendera. Men vi kan däremot se att andra recept kan fungera alldeles utmärkt i mikrovågsugnen. Varma potatischips är i sig inget fel!

Calbee har ca 53% av hemmamarknaden och är dessutom stora över hela östra Asien, Australien, USA och Kanada. I Europa har man fabrik och försäljning i Storbrittanien under varumärket Yushoi, och man har även köpt anrika Seabrook Crips.

Calbee säljer årligen ca två miljarder chipspåsar, men man verkar inte alls vara nöjda. Man följer den allt starkare trenden mot expansion utanför Japan för mat- och dryckestillverkare genom uppköp. Vem vet, kanske OLW eller Estrella finns i skottgluggen vad det lider.

Och här med pizzasmak.

Foto: Calbee